Now Reading
O fata nu trebuie educata ca un baiat

O fata nu trebuie educata ca un baiat

Revista Psychologies

Ridicata la fileu de feministe, educatia unisex si-a demonstrat limitele. Pentru a se construi, un copil are nevoie, de foarte devreme, sa fie confirmat in identitatea sa sexuala.

Cum sa ii ajutam pe copiii nostri sa devina femei si barbati confortabil instalati in pielea lor?

Cum sa corijam excesele unei ideologii feministe putin extremiste, care spune ca fetitele si baietii sunt la fel?

Si cum sa pastram achizitiile bune ale acestui tip de educatie egalitarista?

ESTE DEZIRABIL CA O FETITA SA FIE CRESCUTA MAI „BAIETOS“?

Este imposibil, spune Catherine Brunschwig, psihanalista. Oricare ar fi intentiile constiente ale parintelui si idealurile sale parentale, el nu se va comporta la fel cu un baiat si cu o fata.

De ce? Simplu: pentru ca identificarile si proiectiile noastre inconstiente sunt diferite, inca de la nasterea copilului.

O femeie aflata in rivalitate cu un frate prea puternic si prea „macho“ va incerca inconstient sa repare acest prejudiciu sabotand virilitatea prezenta in fiul ei mic.

Al doilea motiv: reprezentarile sociale ale rolurilor masculin si feminin, atat de pregnante timp de generatii, induc, in ciuda intentiilor noastre, comportamente diferite.

DE CE UNII PARINTI AR VREA SA STEARGA DIFERENTELE?

In mod traditional si in toate culturile, barbatii au folosit diferentele de gen in favoarea lor, rezervand femeilor o pozitie supusa si submisiva. Contra acestei submisivitati lupta feministele dintotdeauna.

Aici se mai adauga si experienta subiectiva a fiecarui parinte. De exemplu, o femeie careia familia i-a impus rolul de fetita model, va avea tendinta de a dezvolta la copilul ei partea hipermasculina, care ei i-a fost interzisa.


CARE SUNT PRINCIPALELE PRINCIPII DE EDUCATIE PENTRU CELE DOUA SEXE?

Fetele si baietii trebuie sa integreze tabuurile fundamentale care stau la baza societatii noastre si sa urmeze valorile si principiile de viata ale tuturor: respect de sine si de ceilalti, interdictia violentei, politete…

Dincolo de aceste principii de baza, parintii nu pot impiedica o egalizare a sexelor si nu pot interzice accesul fetelor la munca si la salariu egal cu al unui barbat. Exigentele scolare, artistice si sportive, deopotriva, trebuie sa fie aceleasi pentru fete si baieti.

CE ESTE BUN INTR-O EDUCATIE „UNISEX“?

Sa stie fiecare sa gateasca, sa-si faca patul si curatenie, sa fie un adult autonom. Iata de ce fetele si baietii trebuie pusi pe acelasi plan cand vine vorba despre sarcinile menajere.

Rolul unui parinte modern este sa-l faca pe fiu sa priceapa ca poate ramane viril si daca spala vasele, daca privilegiaza cuvintele si, mai putin, trecerea la actiune (mai ales violenta), daca isi exprima sentimentele, daca plange atunci cand sufera.
Si sa le incurajeze pe fetite sa se implice in competitie.

Mesajul care trebuie predat este ca un barbat se poate reconcilia cu partea sa feminina fara sa puna sub semnul intrebarii virilitatea, si ca o femeie poate fi feminina asumandu-si o anumita masculinitate.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top