Now Reading
Cand un partener se schimba si celalalt nu

Cand un partener se schimba si celalalt nu

Revista Psychologies

Pot aparea, insa, mici modificari comportamentale, sau, dimpotriva, reactii neasteptate, care il vor afecta in cele din urma si pe partener“. Este bine, in acelasi timp, sa stii ca acceptarea schimbarii presupune un proces de adaptare. Iar acesta in­seamna: acceptarea transfor­ma­rii, in­telegerea ei de catre ambii parteneri si construirea unor noi mo­da­litati de a trai impreuna. Nimeni nu poate garanta trainicia unui cuplu, daca vrei ca sansele de succes sa creasca considerabil, nu uita: da-i relatiei tale posibilitatea sa evolueze odata cu tine.

Diana Vasi­le, psiholog

„Mai devreme sau mai tarziu, schimbarea apare”

„Nu este usor pentru cel aflat in procesul schimbarii sa gestioneze ce se intampla. Din pricina tensiunilor conjugale el isi poate frana evolutia, ceea ce poate duce la nemultumiri si frustrari. Acestea se repercuteaza asupra starii de sanatate fizica si psihica si, indirect, tot asupra relatiei de cuplu. De aceea, solutia amanarii sau franarii este doar aparenta. Mai devreme sau mai tarziu, schimbarea tot apare. Daca partenerii nu pot trece cu bine peste etapele adaptarii la evolutia lor, atunci ruptura este inevitabila, fie ca este doar emo­tionala, fie ca ea presupune sepa­rare sau divort. De altfel, ea este chiar solutia, atunci cand diferentele de evolutie personala sau ritmurile sunt foarte diferite. Oricum, sepa­rarea sau divortul reprezinta unele dintre semnele si, in acelasi timp, efectele unor schimbari in cuplu.”

Cheile supravietuirii

Ce poti face pentru a-ti mentine trainicia unei relatii, permitandu-i, totodata, celui de langa tine sa fie el insusi? Iata cateva sfaturi:
–  Alege-ti un partener care adera, pe cat posibil, la valorile tale. Astfel, ai sanse mai mari sa ii poti intelege si accepta alegerile. Diana Vasile: „Pentru a se evita o eventuala ruptura si a micsora cat se poate de mult tensiunile schimbarilor in cuplu este necesar ca partenerii sa aiba si sa se ghideze dupa aceleasi valori referitoare la evolutia si transformarea personala.”
–  Comunica cat mai mult cu partenerul tau. Vei avea astfel ocazia sa mentii contactul cu el, sa afli prin ce schimbari trece… Sau il vei putea tine tu la curent cu ce ti se intampla.
–  Imbratiseaza ideea de schimbare, intelege-o ca pe un fenomen firesc. Vei fi astfel mai putin afectata de ea.
–  Daca esti tu cea sau cel care se reinventeaza, incearca sa il atragi pe partenerul tau sa participe, sa vada partea frumoasa a schimbarii.
–  Daca cel de langa tine trece printr-o serie de schimbari majore, incearca sa il intelegi, provoaca-l sa iti povesteasca despre starile sau aspiratiile lui.
–  Incearca sa introduci noul in viata ta inainte ca acesta sa apara de la sine: vino cu idei noi de vacanta, de rearanjare a casei, de petrecere a serilor in familie.

Dezvoltare personala pentru oameni isteti, Steve Pavlina, Editura Amsta Publishing

 

de citit:
Dezvoltare personala pentru oameni isteti
Steve Pavlina
Editura Amsta Publishing, 2009

Editare de Irina Gabriela Buda
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top