Now Reading
Chillosofia: Relațiile la distanță. Meșterul Manole și Mira.

Chillosofia: Relațiile la distanță. Meșterul Manole și Mira.

Valeria Jalenco
Chillosofia: Relațiile la distanță. Meșterul Manole și Mira.

Dragii mei, astăzi în rubrica chillosofia vorbim despre relațiile la distanță sau, mai bine spus, iluzia unei relații fericite. Am ales acest subiect deoarece multă lume practică relațiile la distanță și sunt dezamăgiți că și-au irosit 2, 3, 5 ani de zile construind o relație ruptă de realitate.

Gândirea magică – instrumentul care ne asigură liniștea

Lucrarea mea de licență a avut denumirea „Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică în țările postcomuniste” (iluzioniștii). În această lucrare am descris în sute de pagini un fenomen denumit gândirea magică. Am descris la ce vârstă apare, ce se întâmplă în psihicul unui copil când nesiguranța alături de părinți atinge cote maxime. Gândirea magică este un instrument fără de care copiii părinților bolnavi de narcisism nu ar fi supraviețuit. Gândirea magică este un al treilea picior, încă un strat de piele, un al treilea ochi pe care un copil îl dezvoltă (inventează) ca mecanism de apărare. Acest mecanism (al treilea ochi) apare de la o simplă nevoie – nevoia de iubire. Din păcate, dacă ai un părinte cu această tulburare de personalitate – nu ai fost iubit.

Gândirea magică este bună până într-un punct – când te muți din casa agresorilor

Gândirea magică le permite acestor copii să evite tentativa de suicid (evită realitatea în care neiubirea doare). Copiii adulți cu părinți cu tulburare de personalitate narcisică își construiesc un adevărat castel înconjurat de ziduri imense, înalte, sumbre. Aceste ziduri înlocuiesc neiubirea, sigilează rănile lor emoționale. Să vedeți cum plâng acești oameni când în ședință coboară câte un zid…

Gândirea magică asigură supraviețuirea victimelor expuse la abuz narcisic. Aceste victime vor să se vindece apelând la constelații (folosind gândirea magică). Aceste victime evită durerea și aleg prietenia cu beneficii și relațiile la distanță.

Presupuneri (alternative)

Putem presupune că a alege o relație la distanță înseamnă să iubești singurătatea mai mult decât partenerul;

Putem presupune că există telepatie și putem cunoaște un om fără să contactăm cu el în mod direct (în planul fizic);

Putem presupune că iubirea este în cap, și nu în inimă; Putem presupune că zidurile ne ajută și ne ușurează viața; Putem presupune că alegem singurătatea în doi.

Există iubire într-o relație la distanță?

Distanța și iubirea sunt doi termeni incompatibili. Iubirea e aici. Iubirea e în tine. Iubirea e în mine. Iubirea e în textul pe care îl citești. Iubirea e un spațiu – o casă, o masă la care ai pe cine să inviți. Distanța e un zid. Dacă te-ai gândit la Meșterul Manole…Da, relația la distanță este o dramă expresionistă. Drama în Meșterul Manole descrie un abuz narcisic. Manole este agresorul. Mira este victima. Am inclus și asta în lucrarea mea de licență. Profesorii de la Arden University au fost impresionați de creativitatea mea și felul în care am făcut conexiunile. Pe zid ești nevoit să urci, să te lovești, să te rănești. O relație la distanță este un zid pe care când urcă unul, alunecă celălalt.

Apropierea este imaginară (procesul de urcare pe zid se consideră relație).

Dragii mei,

Vă doresc o iubire în care veți avea sentimentul de acasă. Nu vă doresc să fiți nici Manole și nici Mira. Ziduri avem de urcat în relația cu noi înșine, în viața profesională, în relația cu părinții și, uneori, și în relația cu banii. Să nu confundăm una cu alta.

Cu drag,

Valeria

View Comments (2)
  • Corectie: Sotia lui Manole s-a numit Ana, si in legenda, si se pare si in realitate… istorici afirma ca ar fi fost sora de lapte a lui Neagoe Basarab, cel ce l-a adus pe mesterul Manoli din imperiul otoman sa cladeasca manastirea. O vizita la Curtea de Arges ar fi foat utila pentru evitarea erorii.

    • Este vorba despre personajul din drama „Mesterul Manole” de Lucian Blaga. Blaga a ales sa-i schimbe numele din Ana in Mira, poate pentru ca „mira” inseamna „destin”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top