Now Reading
Dragoste sau bani. Ambivalență sau limitare?

Dragoste sau bani. Ambivalență sau limitare?

Valeria Jalenco
dragoste-sau-bani-ambivalență-sau-limitare

De ce nu îți este frică de bani, dar îți e frică de iubire? Este esențial să poți face diferența între importanța banilor și adevărata valoare a iubirii. E timpul să-ți analizezi tendințele și trăirile contradictorii.

Trăim într-o societate care abuzează de cuvântul iubire. Auzi oamenii spunând asta tot timpul: 

Iubesc înghețata. 

Iubesc animalele.

Iubesc mașinile.

Iubesc felul în care se simte nisipul între degetele de la picioare.

Ce ne place, de fapt, în procesele descrise? Controlul asupra plăcerii.

Înghețata, animalele, mașinile și cadrul în care simțim nisipul pe sub picioare – sunt niște instrumente reglabile.

Tu ești stăpân pe situație sau e doar o iluzie?

Ne place să fim în postura unui stăpân pe situație. Ai senzația că tu decizi când și ce înghețată mânănci. E o iluzie. Tu decizi să ignori o listă lungă de co-dependențe:

  1. Furnizorii de înghețată nu depind de poftele tale. Există sute de potențiali clienți care își permit aceeași plăcere.
  2. Tu nu ești cel care decide cât te va costa o cupă de înghețată de vanilie. Adaosul la prețul de vânzare nu este alegerea ta.
  3. Limita teritorială este, de asemenea, un factor pe care nu-l poți ignora. Te limitează. Dacă stai la Buzău nu vei comanda înghețată de la București.
  4. Nimeni nu îți poate garanta că nu vei scăpa din mâini, din întâmplare, înghețata mult dorită.

Viața e contradictorie

Există un milion de modalități de a obține plăcerea. Atunci, ne întrebăm (sau nu!): de ce căutăm plăceri efemere și le evităm pe cele de durată? Cine a zis că nu le putem avea pe toate concomitent?

Poți cumpăra o casă nouă, o mașină bună și multe alte lucruri care te fac să simți că efortul pe care l-ai făcut a meritat. 

Concentrarea asupra carierei tale este ceva normal, fiindcă toți oamenii au un domeniu de activitate în care se simt realizați. Când faci ceea ce îți place, îți dezvolți talentele, este firesc că vei fi recompensat prin avansare pe scara carierei.

Totuși, asta nu înseamnă că banii sunt mai importanți decât dragostea. Nimeni nu te forțează să alegi o singură cupă de înghețată. Înghețata la cornet e mai bună cu două cupe, cu mai multe arome.

Casa nouă e cadrul în care poți experimenta iubirea și relaxarea. Ea nu vine la pachet cu iubirea și căsnicia fericită. Aici intervine abilitatea ta de a construi o relație fericită, într-o casă finalizată deja. Case mobilate găsim, iar casele în care găsim iubirea nu se vând.

Iubirea e un traseu montan, nu un munte

Iubirea, în percepția oamenilor, se află pe vârful unui munte, undeva la distanță. De aceea, în aromaterapie, mulți oameni nu tolerează uleiul de trandafir și mușcată. Iubirea nu este doar un sentiment sau o emoție. Probabil ați auzit zicala că „dragostea este un verb”. Prin urmare, iubirea este acțiune. Noi, oamenii, avem misiunea de a înțelege cum să acționăm. Aromaterapia ne ajută la dezvoltarea simțului numit blândețe. Cu blândețe aplicăm uleiul pe corp, cu blândețe studiem sursele blocajelor energetice, etc.

Catastrofizăm iubirea

Îi atribuim caracteristicile pe care nu le are, ceea ce ne face să ne întoarcem cu fața la bani. Din perspectivă noastră, banii sunt mai mici, ușori și încap în portmoneu, și periodic ne mai bucurăm și de o înghețată… controlând plăcerea.

Cum găsim echilibrul între dragoste și bani?

Să ne eliberăm de limitarea „Iubirea e grea și banii sunt ușori”. Să luăm la cunoștință că iubirea este un proces, ca și oricare alte proces pe care organismul ți-l livrează zi de zi. 

Afecțiunea pe care o primim în iubire (procesul de îndrăgostire și iubire) este una dintre cele mai mari motivații pe care un om le poate avea în viață. Este esențial să îți permiți să experimentezi iubirea. 

Suntem unici

Există oameni care nu sunt la fel de preocupați de iubire ca alții. Unii oameni sunt mult mai preocupați să facă bani și par să se concentreze pe succesul financiar în detrimentul vieții lor amoroase. 

Fiecare om ia de la viață atât cât poate. Suntem liberi să ne alegem dimensiunea farfuriei din care mâncăm. 

Unii oameni ajung să renunțe la iubire din cauza experiențelor proaste din trecut. Au căzut de pe munte. Le e frică de înălțime. De multe ori este important să găsești curajul să iubești din nou, în urma unei pierderi. 

Găsirea unui echilibru este cheia

Ar trebui să încercați întotdeauna să vă amintiți că vechea zicală „banii nu pot cumpăra dragostea” este adevărată. Poți câștiga respectul cuiva dacă devii bogat, dar s-ar putea să nu fie întotdeauna, pentru că ei te iubesc cu adevărat (de cele mai multe ori, te iubesc condiționat). Banii nu te vor consola cu adevărat atunci când te simți defavorizat. Dragostea transformă lumea într-un loc mai bun și îți poate îmbunătăți cu adevărat calitatea vieții. De ce să nu folosești banii drept un instrument de amplificare a iubirii și confortului într-o relație fericită? Fii curajos. Trăiește.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top