Now Reading
Genetica si atractia sexuala

Genetica si atractia sexuala

Revista Psychologies

atractie sexuala

Sexualitatea este ea influentata de felul cum aratam (sau mai bine zis succesul acesteia) dar mai ales de miros. Un cuplu bun si cu sanse mari de a concepe un copil sanatos are un nivel anumit de compatibilitate genetica.

O buna compatibilitate genetica poate fi recunoscuta prin miros?

Impactul mirosului asupra identificarii calitatilor genetice ale indivizilor

Am auzit cu totii vorbindu-se despre donatori compatibili si incompatibili, fara sa stim ca este vorba despre sistemul HLA (Human Leucocytes Antigens, antigenele leucocitelor umane), un sistem care permite organismului sa-si recunoasca celulele, prin intermediul proteinelor prezente in aproape toate celulele corpului uman.

Variabilitatea combinatiilor a generat un numar important de sisteme HLA. In grefa de organe, este important ca donatorul sa aiba un sistem compatibil cu cel al primitorului. Fratii si surorile au un astfel de sistem, si acest lucru ajuta in realizarea anumitor grefe, dar, in realitate, trebuie gasit un individ cat mai asemanator.

Unii cercetatori considera ca e posibil ca aceasta compatibilitate a sistemului HLA sa fie sesizata cu ajutorul mirosului, dand loc, in acelasi timp, preferintelor. Jacob, McKlintock, Zelano si Ober (2002) s-au intrebat daca este posibil ca femeile sa prefere un barbat al carui sistem HLA este apropiat de cel transmis pe cale paterna, fiind, prin urmare, mai compatibil cu al lor.

Acesti cercetatori au efectuat un experiment cu femei nemaritate, care nu au avut niciodata copii. Intr-o prima etapa, ei au evaluat atat caracteristicile sistemelor HLA ale femeilor, cat si pe cele ale unui anumit numar de barbati, cu scopul de a determina gradul de compatibilitate intre aceste sisteme.

Un numar de barbati cu caracteristici ale HLA apropiate (mostenite pe linie paterna sau materna de catre femei) sau indepartate (alte grupuri de populatie) purtau un tricou doua nopti la rand. Femeile trebuiau sa evalueze fiecare miros pe criterii de familiaritate si intensitate, indicand mirosul pe care ar prefera sa-l simta tot timpul.

Rezultatele arata ca femeile au manifestat o preferinta pentru mirosurile persoanelor al caror sistem HLA avea un grad de compatibilitate apropiat de al lor. Totusi, alegerea era determinat a mai ales de alelele HLA nemostenite pe linie paterna, mai degraba decat cele mostenite pe linie materna.

Daca sunteti barbat, iar o femeie va spune ca barbatii isi cauta mama in fiecare femeie, le puteti raspunde ca femeile au o preferinta pentru barbatii al caror sistem HLA este apropiat de cel al tatalui lor. Cautarea tatalui, teza imbratisata de psihanalisti, pare sa-si gaseasca demonstratia in acest studiu…

Psihologia seductiei, Nicolas Gueguen, Editura Polirom

Mai multe despre seductie, in cartea Psihologia seductiei. 100 de experimente pentru intelegerea comportamentului in dragoste,
de Nicolas Gueguen

Editura Polirom, 2008

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top