Now Reading
Mai exista libido dupa nastere?

Mai exista libido dupa nastere?

Revista Psychologies

Mai exista libido dupa nastere?
Nasterea este un eveniment esential in viata unei femei. Furtuna hormonala a sarcinii si nasterii are cu siguranta urmari. Corp deformat, disparitia „chefului“ de amor, prezenta atotstapanitoare a celui mic. O fi fara speranta?

„S-a dus si niciodata nu va mai fi la fel. Iar ei nu ii mai pasa de mine, parca nici nu ma vede…“ Bebelusul apare, dorinta dispare… Pentru multe cupluri, nasterea unui co­pil duce la disparitia dorintei sexuale. Este o criza grea, dar fireasca, desi pare ca nu se va sfarsi niciodata. La finalul ei insa, majoritatea parintilor ies invingatori, iar viata lor intima redevine un prilej de bucurie.

Are 3 kilograme, e foarte roz si te in­trebi cum poate sa respire si sa plan­ga in acelasi timp. Dar ce mai con­teaza? Emotia este atat de mare pen­tru parintii care se simt in al no­ua­lea cer! Sunt fericiti, dar ce fel de iu­biti mai sunt ei? E inutil sa ne­gam: la inceput, totul pare ca se ali­aza im­po­triva Erosului. Numeroase cupluri se plang de scaderea brusca a frecventei sau a calitatii raporturilor lor sexuale.

Totul ar trebui sa re­vina la normal in 2-6 luni, precizeaza medicii. In teorie. Intrucat e clar fap­tul ca sosirea unui copil este o pro­ba care se poate solda cu o ade­varata criza conjugala post nastere. Intensitatea sa si deznodamantul depind de a­man­doi si de fiecare in par­te, de mo­dul in care a decurs sarcina si nas­te­rea, de felul in care partenerii reusesc sa se adapteze vietii in trei si noilor ro­­­­luri/responsabilitati. Este perioada in care se inregistreaza cea mai mare rata a divorturilor…

Tatici preventivi

Sa vorbesti despre dificultatile se­xu­a­le este primul pas in rezolvarea lor.
Femeile sunt mai comunicative si mai deschise cu anturajul lor. Dar barbatii nu sunt pregatiti din punct de vedere al mentalitatii sa se des­tai­nu­ie, mai ales intr-o chestiune atat de delicata. Vestea buna e ca si ei pot participa alaturi de mamici la „Scoa­la parintilor” si – la cerere – pot a­sis­ta chiar la nastere.

„Organi­zam cur­suri pentru fiecare trimestru de sarcina, incercam sa venim in in­tam­pi­narea noilor cerinte cu care se confrunta cuplurile care asteapta un co­pil. Daca sunt cupluri sudate, care au ajuns de comun acord la decizia de a avea un copil, implicarea si creste­rea copilului e o bucurie”, ne spune Anca Brasoveanu, psiholog prin­cipal in cadrul Spitalului „Filantropia” din Bucuresti.

Ce se intampla in cuplu?

Dupa nasterea unui copil, cuplul trece printr-o schimbare majora. Fiecare se vede nevoit sa renunte la a mai fi centrul vietii afective al celuilalt, pentru ca un al treilea, mic si neajutorat, le cere amandurora a­ten­tia. Florentina, o asistenta medicala de 32 ani, si Andrei, sotul ei, un inginer de 29 ani, recunosc ca do­rin­ta sexuala li s-a diminuat. Anca si Eugen (comerci­anti, 25 si 28 ani) „nu mai au nici timp si nici energie pentru asta”. Larisa (cosmeticiana, 34 ani) „nu mai rega­seste aceeasi intensitate” si se plange, un pic geloasa, ca Mihai (programator, 39 ani) nu mai are ochi acum decat pentru fetita lor.

In me­die, un cu­plu din patru recunoaste ca libidoul le este afectat pe termen lung de nasterea unui copil. De a­ici, si sentimentul de frustrare, in aceeasi masura pen­tru partenerul care este mai pu­tin dorit, cat si pentru partenerul care do­res­te mai putin. „Atata vreau: s-o simt!”, „Nu va mai fi ca inainte.”, „Nu o mai a­trag”. Unul se simte singur si pa­rasit, iar celalalt se simte vinovat. De ce se intampla a­sa? Parca au pa­sit taramul anti-sexualitatii…

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top