Now Reading
Scenarii „antifrica” in iubire

Scenarii „antifrica” in iubire

Revista Psychologies

Cand nu ne mai este tea­ma, il subestimam pe celalalt si il consideram incapabil sa seduca sau sa traiasca singur. Gresim. In cu­plu­rile de cursa lunga, care se con­si­dera la adapost de orice crize, este de bun augur sa se mai „stimuleze” ni­tel teama pierderii partenerului.

O escapada solo (dar nu cu un alt partener sexual), o confidenta des­pre o invitatie din partea unui ad­­­­­­­mi­rator pot trezi un partener prea „adormit“. Barbatii tind sa isi tes­te­ze in jurul varstei de 40 de ani pu­­­­­terea de seductie in alta parte, mo­­­­­­­tiv de crize conjugale.

Dar nu stri­­­­ca, in general, sa punem la in­cer­care vigilenta partenerului si sa-i reamintim care e puterea noastra de seductie. Fara sa-l ra­nim! Miza in acest stadiu se situeaza la nivelul surprizei, al creativitatii cuplului, al capacitatii de a inventa ritualuri, gaselnite, petreceri in doi, jocuri: de a-l face pe partener sa-i fie teama ca te-ar putea pierde.

Aveam sentimentul ca imi pierd toate reperele
Paul, 34 de ani, medic, traieste de patru ani cu Eliza, 28 de ani, actrita.
Eliza
este insarcinata.


„Am fost primul surprins, dar a trai in cuplu este ca si cum ai sari in gol. La inceput, aveam sentimentul ca-mi pierd toate reperele. Nu mai am fobia de a fi invadat, dupa ce m-am consultat cu Eliza, am impartit apartamentul in doua, cu camere comune (bucatarie, camera, salon) si altele personale, ca birourile noastre. Dar nu prevazusem ospitalitatea ei foarte mare. O data pe saptamana, gazduim un prieten din provincie, care doarme in biroul meu.

La inceput aveam impresia ca sunt expropriat. Pe de o parte, apreciez partea boema pe care o aduce Eliza in viata mea, dar pe de alta parte, am nostalgia linistii din trecut. Uneori, nu mai stiu cum sunt cu adevarat, zgarcit sau generos. Pentru a-mi da seama de asta, ma gandesc la viata mea de dinainte, foarte organizata, fara surprize. Aceasta privire indreptata catre trecut imi este suficienta sa inteleg ca adevaratul eu, chiar daca sufera din cauza asta uneori, este cel cu care Eliza isi imparte viata.”

Imi era teama sa nu fiu «inghitita» de viata noastra de cuplu

Silvia, 25 de ani, esteticiana traieste de trei ani cu Lucian, 26 de ani, care lucreaza la o agentie de turism.
Nu au copii.


„Am trait singura trei ani inainte de a-l intilni pe Luci. Ieseam mult serile cu prietenele si faceam sport. Pentru mine, era firesc sa continui sa fac asta. Eram convinsa ca Lucian nu ar fi avut nimic impotriva si am fi facut asta impreuna. Dar, in cea mai mare parte a timpului, el prefera sa ramana singur acasa. Intr-o zi, mi-a spus ca, desi ma iubea, se gandea sa ma paraseasca. Nu vedea cum am putea forma un cuplu din moment ce eram atat de putin impreuna. Mi s-a parut ca exagereaza, dar am inteles ca tineam intr-adevar la el.

De fapt, eu nu schimbasem nimic din stilul meu de viata, pentru ca imi era teama sa nu fiu «inghitita» de viata noastra de cuplu. Imi era foarte frica sa nu-mi pierd libertatea, atat de scump dobandita. Amenintarea lui Lucian a actionat ca un catalizator. Am inteles ca trebuia sa aleg intre viata mea de celibatara si cea de cuplu. De atunci, fac eforturi sa ma integrez mai mult in viata mea sociala. Si descopar ca este agreabil si mult mai putin sufocant decat credeam. Dar imi rezerv mereu cate o seara pentru mine, cand ma intalnesc cu prietenele! Asa cum are si el seara lui cu baietii.”

Sugestii pentru a creste impreuna

Un bilant o data pe an. Bilantul anual al cuplului este un ritual eficient. El ne permite sa percepem propriile schimbari si pe cele ale partenerului, sa stabilim asteptarile fiecaruia. „In ce punct suntem? Celalalt este langa mine?”  Intrebarea – sau mai degraba raspunsul – este angoasanta, caci orice este posibil. Dar daca iti pui la timp si regulat intrebari simple, poti sa eviti esecul.

Singur(a): jurnalul propriilor temeri. Scrie principalele tale povesti de dragoste si descrie, pentru fiecare, temerile si momentele in care le-ai depasit. „Gandeste-te si la momentele in care ai stiut sa tragi o invatatura din temerile tale“, sfatuieste terapeutul de cuplu Robert Neuburger. „Chiar daca ele sunt deseori «obstacole» si ne impiedica sa avansam, vin la fix. Asculta-le inainte de le indeparta. Sunt un semnal de alarma.”

Anne Laure Gannac
Adaptare Iuliana Alexa
Foto: GULIVER
.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top