Now Reading
Cum să comunici și să-ți înțelegi mai bine copilul adolescent

Cum să comunici și să-ți înțelegi mai bine copilul adolescent

Revista Psychologies
cum-să-comunici-și-să-ți-înțelegi-mai-bine-copilul-adolescent

Perioada adolescenței este una marcată de schimbări, atât pe plan fizic și hormonal, cât și în ceea ce privește noile responsabilități ale vieții. Acești ani sunt complicați și pentru părinți, deoarece relația dintre aceștia și copil devine, de multe ori, o adevărată provocare. Cu muncă, răbdare și înțelegere însă, este mai mult decât posibil să depășești cu bine această perioadă și chiar să-ți consolidezi relația cu copilul adolescent. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

Respectă-i procesul de maturizare

Adolescentul tău se confruntă cu noi experiențe, nevoi și dorințe, iar procesul de maturizare este unul anevoios, dar inspirant. Ca părinte, te afli într-o poziție de putere, ai mai multă experiență și cunoștințe, dar asta nu înseamnă că știi exact prin ce trece copilul tău. Comunicarea este cea mai bună metodă de a afla mai multe despre lucrurile care îl pun într-o poziție vulnerabilă și de ce are nevoie pentru a înțelege mai ușor ce se întâmplă în viața sa. 

Poți să-l ajuți să se dezvolte echilibrat din toate punctele de vedere. De exemplu, dacă are nevoie de un smartphone pentru activitățile de zi cu zi sau este pasionat de fotografie, optează pentru un Iphone 13 pe care să i-l dăruiești și să-i arăți că îl sprijini. În perioada adolescenței, copilul tău își dezvoltă interesele și pasiunile, iar părinții au datoria de a fi alături de aceștia, pentru a-i ghida spre ceea ce își doresc.

Fă-ți timp pentru a-l petrece împreună

Adolescentul tău nu-și va dori să petreacă timpul liber alături de părinți oricând. Este important să respecți termenii pe care îi are acesta, dacă vrei să lucrezi la relația părinte-copil în această perioadă. Poți începe să faci acest lucru prin programarea timpului petrecut împreună și evitarea frustrărilor care pot apărea odată ce copilul tău anulează planurile pe care și le face cu tine. Nu uita că ai nevoie de multă flexibilitate și răbdare în această etapă din viața copilului tău. El își dorește să petreacă timp alături de tine, dar trebuie să te pregătești pentru situații imprevizibile. Cu cât ești mai deschis la situațiile care apar, cu atât mai ușor va fi să înveți mai multe despre copilul tău și despre felul în care vrea acesta să se apropie de tine.

Arată-i că ești de partea sa

O greșeală pe care o fac părinții adesea, în special în perioada adolescenței copilului lor, este că nu arată suficient de des că sunt de partea acestuia. Indiferent că este vorba despre o situație de la școală sau una din familie, părinții trebuie să îi arate adolescentului că se poate baza pe ei. Dacă acesta greșește, oferă-i sprijin și întreabă-l cum îl poți ajuta să îndrepte situația. Nu îi impune să o rezolve de unul singur și nu-l face să se simtă vinovat, ci caută soluții alături de acesta. Va fi mult mai ușor să înțeleagă că sprijinul oferit de părinte este necondiționat și că îl poate ajuta să depășească momente complicate. Un adolescent care are părinții de partea sa se va simți mai sigur pe el și nu va pune la îndoială relația pe care o clădește cu aceștia.

Înțelegerea adolescentului nu va fi o sarcină simplă, dar este necesară. Pune nevoile sale pe primul loc și oferă-i un spațiu sigur, plin de înțelegere și grijă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top