Now Reading
Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!

Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!

Revista Psychologies

Pedepse nepotrivite

Doua tipuri de pedeapsa sunt utilizate frecvent de parinti si educatori pentru a opri un comportament negativ:

1) Mustrarile verbale si dezaprobarea comportamentelor negative;

2) Bataia care implica durere emotionala sau fizica severa.

Ambele forme de pedeapsa se centreaza pe comportamentul nedorit si nu-l invata pe copil cum sa se comporte adecvat.

Alte forme de disciplinare neadecvata sunt: comenzile – “stai jos si nu vorbi!”, “, afirmatiile explozive, chiar agresive – “esti intr-un necaz mai mare decat crezi”, criticile – “atata poti?” amenintarile “daca nu te potolesti te duc la doctor/director etc”, adresarile depreciative – “vei invata vreodata sa scrii corect?”

Dar aceste metode rareori il fac pe copil sa se comporte bine, in schimb genereaza tristete, stima de sine scazuta, furie, comportament agresiv, dorinta de razbunare, cosmaruri, enurezis, nerespectarea autoritatii, stari depresive, anxietate, consum de droguri sau delincventa.

Disciplinarea pozitiva

Disciplinarea trebuie sa-l invete pe copil auto-controlul si increderea in sine prin concentrarea asupra lucrurilor pe care dorim sa le invete.

Ea este baza pentru orientarea copiilor asupra modului in care pot fi in armonie cu ei insisi, cum sa isi inteleaga propriul comportament, cum sa aiba initiativa, sa fie responsabili pentru propriile alegeri, cum sa se respecte pe ei si pe ceilalti.

Daca sunteti parinte, amintiti-va primii ani din viata copilului dumneavoastra, cum a fost invatat sa ridice manutele, sa bata din palme sau sa mearga.

Ati dat exemple, ati incurajat copilul si ati cautat momente potrivite pentru a repeta, fara a lovi, insulta, tipa sau ameninta.

Incurajarea este o modalitate eficienta de recompensare a copilului, care-l stimuleaza pe acesta sa invete
. Incurajarea comportamentului adecvat ajuta la construirea stimei de sine, intrucat copilul invata ca este direct responsabil de castigarea acestei recompense.

Ignorarea uneori a comportamentelor neadecvate (crize temperamentale, plans pentru a obtine ceva ce i-a fost refuzat, etc) il invata pe copil autocontrolul, deoarece nu obtine atentia celorlalti prin comportamentul nepotrivit. Copilul invata astfel ca primeste atentie doar daca este calm si isi exprima adecvat dorintele.

Cum invatam copilul sa se poarte bine

Majoritatea adultilor folosesc instructiuni negative: “nu alerga prin casa”, “nu arunca jucariile”. Adesea nu realizeaza cat de des le folosesc.

Dar pentru eficienta, instructiunile trebuie formulate pozitiv si sa descrie in mod clar comportamentul dorit din partea copilului.

In loc de “nu alerga prin casa”, este de preferat instructiunea “mergi incet prin casa”, care ii spune copilului ce comportament este dorit de la el.

Pot fi folosite si argumente care ii explica celui mic concecintele unui comportament nepotrivit, ca de exemplu “mergi incet prin casa, daca fugi te poti impiedica si rani”.

Disciplinarea pozitiva este un proces complex ce recunoaste si recompenseaza comportamentul adecvat al copilului in felul urmator:

1.Comportamentul potrivit este descris: “Acum ne asezam la masa in liniste”

2.Argumentatie clara “Vom incepe sa facem temele la matematica urmarind fiecare exercitiu atent”

3.Confirmare: “Vezi de ce este important sa urmarim atent exercitiile? Astfel le vom rezolva corect”

4.Intarirea comportamentului corect: mentineti contactul vizual cu copilul, zambiti cand executa corect sarcina, oferiti la sfarsit mai multe minute de joaca, recompensa pentru efectuarea temelor.

Astfel copilul invata si se dezvolta correct, prin utilizarea disciplinarii pozitive de catre parinti si educatori.

De Andreea Biji, Psiholog, Salvati Copiii

Acest material de informare face parte din campania de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor, derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top