Now Reading
Jocurile de societate pentru copii și rolul lor în dezvoltarea abilităților sociale

Jocurile de societate pentru copii și rolul lor în dezvoltarea abilităților sociale

Revista Psychologies
jocurile-de-societate-pentru-copii-și-rolul-lor-în-dezvoltarea-abilităților-sociale

Jocurile de societate sunt o metodă plăcută și distractivă prin care ne putem petrece timpul alături de cei dragi la orice vârstă.

Dacă în cazul adulților jocurile de societate reprezintă doar o modalitate de a face timpul să treacă, în cazul celor mici rolul jocurilor de societate este mult mai complex.

Abilitățile de socializare au 2 componente de bază care trebuie dezvoltate încă de la vârste fragede: limbajul/ comunicarea și abilitățile de autoreglare cognitivă, emoțională și comportamentală (cunoscute ca „self regulation skills”). Copiii care nu reușesc să își dezvolte aceste aspecte ale personalității încă de la vârste fragede (3-4 ani) vor avea dificultăți în ceea ce privește integrarea socială mai târziu în viață.

Din fericire, nevoia noastră înnăscută de a socializa se manifestă încă din primii ani de viață, copiii fiind deosebit de intuitivi în a se apropia de ceilalți și a se juca împreună. Printre cele mai utile, simple și iubite jocuri care îi motivează pe cei mici să se petreacă timp împreună, ajutându-i să se își dezvolte abilitățile de socializare, sunt jocurile de societate pentru copii.

Categorii de jocuri de societate pentru copii

Istoria jocurilor de societate se întinde pe mii de ani, primele dovezi despre apariția acestora datând încă din antichitate. Odată cu trecerea timpului au fost create din ce în ce mai multe variante de joc, ulterior apărând cele destinate exclusiv copiilor. Acestea aduc lalolată un grup de copii care, prin intermediul jocului, învață să comunice efectiv, să colaboreze unul cu celălalt sau cum să joace fair-play și să nu se supere atunci când pierd.

Aceste abilități se vor transfera ulterior în trăsături puternice ale caracterului lor de adult, utile în interacțiunile de zi cu zi cu ceilalți. Printre cele mai populare jocuri de societate pentru copii disponibile pe jucarici.ro în acest moment se regăsesc următoarele:

  1. Jocurile de cooperare – în cadrul unui astfel de joc cei mici nu concurează unul împotriva altuia cu scopul de a câștiga premiul final, ci colaborează pentru a ajunge împreună la destinație. Un foarte bun exemplu pentru acest tip de joc de societate este Pin Pon!, potrivit copiilor cu vârste de la 3 la 10 ani.
  2. Jocuri concurs – copiii au o dorință arzătoare de a concura unul împotriva altuia pentru a descoperi cine este mai îndemânatic, mai puternic sau mai agil. Jocurile concurs sunt o modalitate excelentă prin care cei mici își pot exercita această curiozitate fără a se pune în pericol. Un joc concurs clasic, iubit de generații întregi de copii, potrivit pentru vârste mai mari de 4 ani, este chiar „Nu te supăra, frate!”.
  3. Jocuri de observație – dezvoltarea unui simț de observație puternic face parte din arsenalul abilităților pe care trebuie să îl dezvolte orice copil. Cele mai populare jocuri din această categorie sunt cele tip „găsește personajul”. Acestea se găsesc în variante pentru toate vârstele și au o multitudine de teme și personaje.
  4. Jocuri de logică – logica este o abilitate a cărei dezvoltare este crucială pentru copii. Un joc excelent pe care cel mic îl poate juca alături de prieteni este „Space Builder”. Pe lângă dezvoltarea logicii, tema acestui joc le va crește interesul jucătorilor pentru spațiu și știință.
  5. Jocuri de strategie – se pare că dezvoltarea strategiilor pentru a ne atinge scopurile este o abilitate cu care ne naștem, dar pe care nu toată lumea reușește să o fructifice la un potențial maxim. Jocurile de societate pentru copii de acest fel oferă nu doar o oportunitate de distracție maximă, ci și un prilej de dezvoltare a abilităților de creat strategii complexe.
  6. Jocuri de memorie – nu veți putea concura niciodată cu memoria celui mic, dar puteți să îl ajutați să o dezvolte la capacitate maximă. Jocul de memorie „Ce lipsește din casă? Tapikekoi” este potrivit pentru un grup de 2-4 jucători care trebuie să descopere rapid cine este hoțul care a furat obiectele din „casa” personajelor.
  7. Jocuri de vocabular – plasticitatea neuronală este la cel mai ridicat nivel în copilărie, motiv pentru care acum are loc acumularea celor mai multe noțiuni și cuvinte. De asemenea, este recomandat ca învățarea unor limbi străine noi să înceapă din copilăria timpurie pentru ca cel mic să își însușească rapid și cu ușurință noile cunoștințe. Nu de puține ori veți observa cu umor cum cei mici reușesc să vorbească folosind cuvinte din mai multe limbi, mai ales dacă au luat contact de mici cu acestea. Un joc de societate care dezvoltă vocabularul este „ABC boom”, fiind potrivit pentru joaca alături de familie și prieteni.

Cum alegem jocul potrivit?

Cel mai important aspect de luat în calcul atunci când alegem un joc de societate potrivit pentru un copil este vârsta. Pentru a ne fi mai ușor, producătorii precizează vizibil pe ambalaj vârsta minimă de la care poate fi jucat jocul respectiv. O atenție sporită trebuie acordată copiilor sub 3 ani pentru care piesele mici ale jocurilor (cum ar fi pionii sau zarurile) reprezintă un pericol de inghițire sau sufocare. În cazul copiilor mai mari, luați-le în calcul preferințele personale și pasiunile. Astfel vă asigurați că veți oferi un joc de care cei mici se vor bucura și care va fi jucat alături de prieteni și familie cât mai mult timp.

Ce este, de fapt, joaca celor mici și de ce este atât de important ca aceștia să își petreacă mare parte din timp jucându-se? Răspunsul la această întrebare este simplu: joaca reprezintă transpunerea situațiilor sociale cu care se vor regăsi copiii la vârste mature într-o regie simplă, ușor de înțeles pentru un creier care abia ia contact cu lumea în care trăim. Copilul reprezintă o pânză albă care trebuie îmbogățită cu abilități utile adultului din viitor, iar jocul le oferă un mediu sigur în care acestea se pot dezvolta.

Jocurile de societate creează mare parte din scenariile necesare dezvoltării unei personalități care să îi permită celui mic să aibă o viață prolifică din punct de vedere social. Un adult pregătit pentru viață este cel are are a luat contact, încă din copilăria timpurie, cu situații sociale care i-au permis să își dezvolte mecanismele necesare gestionării lor. Astfel, una dintre cele mai bune decizii pe care le puteți lua pentru dezvoltarea copiilor din viața dumneavoastră este să le dăruiți cât mai multe jocuri de societate încă de la vârste fragede.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top