Now Reading
3 tehnici concrete pentru obținerea cooperării

3 tehnici concrete pentru obținerea cooperării

ramona-bercan
3-tehnici-concrete-pentru-obținerea-cooperării

Cu toții ne dorim armonie în familie și copii cooperanți. O persoană poate să își schimbe comportamentul doar dacă dorește, noi nu putem forța schimbarea comportamentului altei persoane. Având această convingere îți va fi mai ușor să înțelegi că ceea ce poți face este să creezi un context favorabil schimbării și cooperării.

În articolul de azi, voi discuta despre trei tehnici concrete pentru obținerea cooperării:

1. Stabilește reguli și limite

Un lucru important fără de care nu poți aștepta cooperarea copilului tău, este să stabilești reguli și limite. În momentul în care nu știm care sunt regulile și limitele nu știm la ce să ne așteptăm. Copiilor le place predictibilitatea, aceasta oferindu-le siguranță.

Copiii au nevoie de limite și de aceea le și împing. Nu trebuie să îți fie frică să fii ferm. Fermitatea și căldura este combinația ideală la care trebuie să ajungem. În momentul în care stabilim reguli este important să știm cum se stabilesc regulile în casă, cine le stabilește, dacă sunt încălcate cine este responsabil pentru acesta, iar dacă există excepții, când și în ce condiții se fac excepțiile.

2. Spune-i copilului ce să facă

Suntem obișnuiți să spunem copiiilor ce să nu facă. Nu pune mâna, nu e voie, nu atinge etc. În spatele NU-ului nu se află nimic. Copilul nu înțelege ce are de făcut. Această comunicare este defectuoasă și nu aduce claritate, copilul devenind confuz. Creierul copilului nu este dezvoltat, fiindu-i foarte greu să îl transforme pe nu în da. O indicație negativă este greu de transformat în una pozitivă.

Gândește-te de fiecare dată ce ai vrea concret să facă copilul și cum să facă. Fii atent și Nu e voie nu te ajută cu absolut nimic. Îți propun să faci o listă cu îndemnurile negative pe care obișnuieșți să le comunici copilului tău și să le transformi în îndemnuri pozitive (de exemplu, Nu striga în Vorbește încet, Nu pleca de lângă mine în Stai lângă mine, Nu trânti ușa în Închide frumos ușa).

Această tehnică îl poate ajuta pe copil și, mai târziu, pe adult să știe ce își dorește și să comunice ușor așteptările lui. Aplicând această tehnică cu copiii noștri îi vom învăța cum să comunice asertiv. Această mică schimbare în modul în care comunici cu copilul tău, te va ajuta să obții mai ușor cooperarea.

Un alt beneficiu al acestei tehnici este faptul că păstrezi NU-ul pentru situații de criză, cum ar fi Nu traversa, semaforul este roșu! Dacă noi folosim rar acest NU și îl păstrăm pentru situații de criză, va avea un impact major când îl folosim, iar copiii vor reacționa la acest NU.

Am putea face o analogie cu tratamentul în caz de boală. Medicul prescrie antibiotic doar în cazuri grave și rar deoarece prescris des, el și-ar pierde eficiența, iar organismul s-ar obișnui cu el și nu ar mai reacționa. Dacă noi îl folosim pe NU des, copilul nostru nu va mai reacționa atunci când îl va auzi într-o situație extremă.

3. Vânează calitățile copilului tău și explică beneficiul calităților

Acesta tehnică este foarte prețioasă deoarece are multiple beneficii. Unul din beneficiile acestei tehnici este că tu, părintele, te vei focusa pe ceea ce face bine copilul tău. În momentul în care tu vezi lucrurile pozitive și pui accentul pe ele acestea vor crește. De exemplu, copilul îți împrumută un stilou, iar apoi vine și ți-l returnează fără să îi amintești tu. Poți alege să scoți în evidență această situație și să îi mulțumești copilului pentru faptul că ți-a returnat stiloul la timp fără să îl ceri. Poți să-i spui că a dat dovadă de responsabilitate și de faptul că este ordonat și să-i explici beneficiile responsabilității și ordinii.

Scoțând în evidență acțiunile lui pozitive le vei accentua și el va fi conștient de ele și va dori să le demonstreze. De asemenea, punând accent pe pozitiv, starea generală dintre voi se va îmbunătăți și relaxa. Pornind de la aceste calități pe care le demonstrează, poți preda principii și valori care să îi ghideze viața. Dacă tu îi explici ce beneficii îi aduce un anumit comportament, va înțelege și el. În acest fel, cooperarea va fi mult mai ușor de obținut pentru că el se simte bine în pielea lui și vrea să demostreze aceste calități din ce în ce mai des.

Această tehnică îl va ajuta pe copilul tău să își crească stimă de sine, să fie pozitiv, să vadă în ceilalți lucruri pozitive și chiar să înțeleagă încă de mic normele morale și de etică. Aplicarea acestor tehnici constant va face o mare diferență în timp în viața copilului tău. Știm bine că schimbările vin în urma unor comportamente demonstrate constant.

Acești trei pași te vor ajuta să crești un copil asertiv și cu încredere în el. Ca să ajungem unde ne dorim este nevoie de disciplină și consecvență. Acești pași aplicați constant vor face o mare diferență în viața copilului tău.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top