Now Reading
5 piedici care iti saboteaza fericirea

5 piedici care iti saboteaza fericirea

Revista Psychologies

Cautam cu indarjire fericirea, dar in anumite situatii noi suntem cei care o sabotam. Iata ce capcane ne intindem singuri.

 

Deprecierea fericirii

Sunt multi cei care nu-i dau fericirii prioritate. In astfel de cazuri, se pare ca oamenii uita de existenta ei si nu o vad inclusa in viata de zi cu zi, din diverse motive.

Daca, de exemplu, li s-ar putea indeplini trei dorinte, foarte putini vor fi cei care vor cere fericire, spun studiile. Se pare ca unii oameni pun un pret mai mare pe cariera, de exemplu, decat pe fericire.

Desigur, succesul inregistrat in cariera, de exemplu, nu este un lucru de blamat, ci din contra, ar trebui laudat. Totusi, problemele pot sa apara atunci cand fericirea incepe sa fie depreciata, sa nu i se mai vada insemnatatea, sa nu mai fie cautata.

Asadar, intreaba-te ce anume te face fericit? Gaseste cateva raspunsuri, iar apoi vezi cand ai facut ultima data lucrurile respective. Poate fi momentul sa iti reorganizezi prioritatile si sa acorzi timp si lucrurilor simple, care te incarca de energie pozitiva.

 

Comparatiile cu ceilalti

Nu este nimic gresit in a dori sa fii mai bun, dar nu pierde din vedere intotdeauna trebuie sa te compari cu tine insati, nu cu ceilalti.

Faptul ca ne dorim sa fim mai buni decat ceilalti, ca ne judecam comparandu-ne cu altii in ceea ce priveste banii, puterea, aspectul fizic sau orice altceva, nu aduce niciun beneficiu.

Indiferent daca acele comparatii ies sau nu in avantajul nostru, nu ne vor aduce fericirea. Daca observam ca suntem mai buni decat ceilalti in anumite privinte, lucrul acesta nu ar trebui decat sa ne faca sa ne simtim recunoscatori pentru ceea ce avem sau pentru lucrurile pe care le-am realizat.

Totusi, nu ar fi in regula ca fericirea noastra sa se bazeze pe lipsurile observate la ceilalti, indiferent de tipul lor.

Iar daca acea comparatie iese in dezavantajul nostru, nu inseamna ca trebuie sa fim nefericiti, ci ca ne putem motiva sa muncim mai mult pentru a obtine ceea ce ne dorim.

Fericirea noastra nu ar trebui sa depinda de ceilalti, de ceea ce detin sau de ceea ce au realizat altii, ci de noi, de cine suntem, de ceea ce facem si avem. Asa cum altii par fericiti in ochii nostri, pentru anumite lucruri, asa si noi am putea sa aratam fericiti in privirile altora.

In realitate, poate nu ii cunoastem cu adevarat pe cei cu care ne comparam. Ceea ce noi catalogam drept fericire, ar putea avea o cu totul alta insemnatate pentru ei.

 

Dorinta de a fi in centrul atentiei

Nu e nimic gresit in a fi in centrul atentiei, in special atunci cand oamenilor li se recunosc anumite merite, insa nu trebuie sa ne facem o prioritate din a dori sa fim adulati. Fericirea cu siguranta nu se poate gasi in acest comportament, sau daca apare, ea nu poate fi decat iluzorie.

In realitatea, urmarind sa fie in centrul atentiei, sa fie mereu admirati, oamenii vor incepe sa devina dependenti de ceilalti.

Vor cauta mereu parerile lor sau, ar putea incepe sa evite relatiile interumane, de teama ca aceste dorinte ale lor nu vor putea fi indeplinite.

Validarea cea mai sanatoasa ti-o poti oferi singura. Sa astepti in permanenta acest lucru de la cei din jur inseamna o nesiguranta pe care este recomandat sa o remediezi.

Asadar, invata tu in primul rand sa iti oferi aprecieri pozitive, iar fericirea va veni din echilibrul tau interior. In plus, nevoia constanta de lauda te poate face sa pari superficiala.

 

Dorinta de a detine controlul

Cand simtim ca detinem controlul, ne putem simti in siguranta, protejati, poate, de anumite aspecte neplacute, de surprize neprevazute.

Totusi, nu trebuie si nu puteam sa ii controlam pe ceilalti, numai pentru ca noi sa ne simtim in siguranta, pentru a ne simti fericiti. In acest caz, fericirea nu isi are locul.

Nu trebuie sa uitam ca fiecare om ar trebui sa aiba libertatea de a lua anumite decizii, de a spune anumite lucruri si de a face ceea ce isi doreste.

Impunandu-le sa tina cont de noi si nu de ei, pentru a ne putea simti fericiti, suntem insensibili la nevoile si dorintele lor. Fericirea noastra dar si a altora nu ar trebui sa se bazeze pe dorinta de a controla.

 

Neincrederea in ceilalti

Ca multe alte lucruri, increderea se castiga. Este evident ca nu ne puteam increde din prima clipa in cineva, pentru ca nu cunoastem persoana respectiva, insa nu este sa sanatos sa nu ne putem increde, niciodata, in nimeni.

Suntem fiinte sociale, traim in comunitate si avem nevoie de ceilalti, asa cum si ei au nevoie de noi. Este adevarat ca este un proces care necesita, printre altele, si timp, dar castigarea si oferirea de incredere oamenilor ne este necesara.

Daca nu avem incredere in oameni, daca mereu ii vom privi cu suspiciune, cum vom putea, oare, sa punem bazele unor relatii, care ne-ar putea face fericiti?

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top