Now Reading
Ce raport inconstient avem cu moda

Ce raport inconstient avem cu moda

Revista Psychologies

Astazi, moda e la indemana tuturor – prezentari difuzate in direct pe internet, bloguri de street style, celebre sau nu, pagini de revista cu ultimele tendinte de sezon sau recomandari de shopping. Dar toate aceste informatii ne influenteaza dressing-ul? Da si nu, intrucat hainele reprezinta modalitatea prin care ne cream o identitate. Ele spun de unde venim, ce avem chef sa facem, exprima ce ne-a invatat anturajul despre haine, reprezinta o unealta functionala, inclusiv una de seductie. Asadar, chiar daca tendintele sunt accesibile tuturor, cu piese vestimentare pentru toate bugetele, adoptarea lor nu vine mereu de la sine.

 

NE INTIMIDEAZA

„In fiecare toamna si primavara cumpar revistele de moda care anunta noile tendinte de sezon si merg la un shopping exploziv. Pentru buget…“, ne marturiseste M., profesoara, 36 de ani. Desi are un dulap ce trezeste invidii, se imbraca mai mult in tenisi si jeansi pentru ca nu vrea sa riste. „Inca nu am invatat ce imi vine bine. Copil fiind, luam mereu haine de la sora mea mai mare si, cumva, nu am invatat sa apreciez ce tinute ma pun cel mai bine in valoare.“

Cum sa ne dezvoltam puterea de seductie daca nu ne-a invatat nimeni? Privirea mamei a fost prima oglinda, iar modul in care ne simtim acum si cel in care am fost privite sunt strans legate. O fetita care a fost imbracata mai mult functional decat dragut va trebui sa invete sa isi construiasca eul cu alte modele.

Si cum tot se discuta despre tendinte, pentru a ti le insusi, respectul de sine este esential. Caci moda reprezinta o traducere a legaturii dintre corp si suflet, iar cu cat ne simtim mai bine in propria piele, cu atat indraznim mai mult. Culorile, la randul lor, sunt un excelent barometru al moralului, in special rosul, simbolul energiei.

Cine se imbraca in rosu in momente de tristete sau suferinta, ori cand nu se simte bine in pielea sa? Iar daca mergi la un eveniment unde vrei sa ai o aparitie spectaculoasa, ce rochie vei alege? Cea rosie, negresit!

 

Ce este de facut? – Sa incepem cu accesoriile

Hainele fac echipa buna cu atentia pe care ne-o acordam in general: creme, parfumuri, tratamente faciale sau corporale, machiajul de zi si de seara, bucuria pura ca avem grija de noi si vrem sa fim placute. In special, noi sa ne placem pe noi. De aceea, copierea tinutelor din revistele de moda este inutila, in unele situatii chiar de evitat.

Nu ne intelegeti gresit: recomandarile vestimentare date de specialisti sunt nepretuite (doar si noi avem cinci pagini de moda), dar sa fie acele haine in care tu te simti bine, pentru ca te reprezinta. Daca vrei sa te joci, sa aduci treptat schimbarea, apeleaza la accesorii. Si, in cazul in care ai gresit, nu e chiar asa o tragedie.

 

NE AGASEAZA

Victimele modei nu sunt mereu acolo unde ne-am astepta sa fie. Chiar si cele mai casual sau safe persoane folosesc multa energie pentru „a nu fi prinse pe picior gresit“. Sau se raporteaza la anumite principii, precum V., 42 de ani, adepta a taiorului negru cu pantalon, si a pantofilor cu talpa joasa: „Daca de-a lungul istoriei femeile au renuntat la corset, nu trebuie sa ne torturam acum cu tocuri sau pantaloni stramti. Atata vreme cat vom putea alege ce ne dorim, eficacitatea va bate frivolitatea. Sincer, chiar nu ma interseaza cui nu ii place cum ma imbrac“.

Intr-o epoca in care designerii vin cu atatea idei, a intoarce spatele modei se mai poate traduce si prin frica de a nu fi prizonierii unei imagini sau ca, pur si simplu, nu stim sa ne jucam liber cu hainele. Oare ce miza este in fata oglinzii cand incepem sa ne imbracam? Ne vine in minte amintirea unei mame care parca avea o papusa cu care se juca de-a moda? Daca o tinuta te face sa iesi in evidenta, risti gelozia unei surori? Nimic nu este simplist, nici moda, care este o modalitate de a te emancipa si de a deveni femeie.

 

Ce este de facut? – Sa ne jucam cu codurile

Chiar daca moda creeaza adepti ce nu se abat de la reguli, propunerile sunt atat de vaste, incat fiecare isi poate dovedi creativitatea in afara normelor. Cu atat mai mult, cu cat stilul este versatil si pe parcursul vietii vei avea alegeri care te vor reprezenta in anumite etape. Daca initierea nu a fost satisfacatoare, invatarea se poate face prin intermediul surselor de inspiratie indirecte: filme, reviste, site-uri de specialitate… Imbinarea colectiilor actuale cu cele atemporale, crearea la comanda a hainelor, accesoriile puternice, toate inseamna cultivarea stilului.

 

NE LINISTESTE

Daca accesoriile si hainele la moda au atata succes, nu este doar din pricina frumusetii obiectelor. A avea un rit exprima dorinta identificarii cu un grup al carui gust este, indiscutabil, admirat. „Acord o mare importanta imaginii mele si sunt atenta la fiecare detaliu. Chiar daca nu am haine foarte multe, prefer sa fie de calitate foarte buna, toate brand-uri. Sotul meu ma numeste «purtatoare de marci» – ce-i drept, ironia lui este reala, insa aceste haine cu nume celebre imi ofera o anume liniste, faptul ca am stil.“

Oare crearea unei imagini prin intermediul pieselor scumpe compenseaza un defect narcisist? Accesoriul la moda va da iluzia, celei care nu a fost niciodata privita intr-o maniera pozitiva, ca isi creeaza o identitate si este acceptata. Dar neglijarea aparentei proprii sau transformarea intr-un soricel gri, pentru a trece neobservata, este la fel de semnificativa pentru defectul narcisist. Ascunderea brand-ului nu va masca fragilitatea, mai ales daca hai-nele nu ne vin bine. Atunci ar trebui sa fugim de ele? Nu! Daca obiectul raspunde la o dorinta reala, avem dreptul sa ne amuzam.

 

Ce este de facut? – Sa observam modele unice

Afisarea accesoriilor glam, in ciuda faptului ca ne vin sau nu, este rareori o garantie a bunului gust. Femeile sic prefera ca privirile sa se opreasca intai asupra lor si apoi asupra a ceea ce poarta. Evident, este mai placut sa auzim spunand „ce frumoasa esti“ decat „ce rochie frumoasa ai“, nu? Poti aborda micile colectii sau – de ce nu? – modelele unice. Satisfactia singularitatii are cel mai placut gust!

 

NE AMUZA

Cum fac acele femei care au mereu sacoul potrivit, bijuteriile perfect asortate, care stiu sa combine imprimeurile si culorile sezonului fara eforturi (aparent) prea mari? Daca o ascultam pe A., 38 de ani, este vorba despre o chestiune de antrenament si de incredere in sine:

„Dupa ani intregi de dress-code impus, am cautat sa imi creez propriul stil, cu alegeri mai mult sau mai putin fericite. Cu cat evoluez ca persoana, cu atat si look-ul meu se afirma. Ma recunosc in originalitatea pieselor puternice. Ma cunosc, stiu ce imi vine bine, deci nu imi este teama de privirile celorlalti“.

Este de la sine inteles ca a te simti bine in propriile haine este un lucru legat de un bun echilibru personal: acela de a te simti liber sa adopti tendintele care ti se potrivesc si sa depasesti sau nu limitele impuse de moda. In epoca in care gandirea unica si uniformitatea domina, este mai bine sa fim impacati cu noi insine pentru a incerca si lucrurile atipice.

 

Ce este de facut? – Sa ne adaptam la situatie

Moda poate fi un ajutor pretios in multe circumstante. Niciodata nu vom alege aceleasi haine pentru a cere un credit la banca, a iesi cu prietenii in oras sau a merge la o intalnire amoroasa. Iar daca faptul ca ne imbracam in functie de starea emotionala este cat se poate de adevarat, atunci ar trebui sa incercam si reversul medaliei, cand nu ne vine sa parasim canapeaua, ci sa stam infasurate in patura la filme lacrimogene. Hainele frumoase, accesoriile, un machiaj dragut iti vor ridica moralul in mod surprinzator!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top