Now Reading
Revenirea la munca e obligatoriu stresanta?

Revenirea la munca e obligatoriu stresanta?

Revista Psychologies

Dupa o lunga perioada de decuplare de la munca, intoarcerea la birou ne poate parea stresanta. Dar nu este musai sa abordam astfel situatia…

 

Schimbarea perspectivei

De obicei, auzim plangeri legate de revenirea la locul de munca dupa o perioada de relas. Dar oare sunt ele intemeiate? Ce anume putem face pentru a schimba semnificatia „tragica“ a reluarii muncii?

Stiti gluma aceea cu diferenta dintre angajatii care au copii si cei care nu au? Cei care au copii mici, se intorc la munca plini de elan, in vreme ce aceia care nu au copii, ar mai vrea vacanta…

In fine, poate ca nu e cea mai simpatica poanta, dar, pe undeva, are o valoare de adevar. Acordam muncii semnificatii diferite in functie de alternativa pe care o avem acasa.

Daca acasa avem copii mici si solicitanti, venitul la birou pare vacanta. Daca nu, serviciul pare o corvoada.

Dincolo de asta, orice activitate pe care o desfasuram, daca nu e stresanta peste masura si daca avem la birou un climat social agreabil, are semnificatia pe care i-o acordam. Punct! Adica, pot alege sa privesc ceea ce fac cu mult drag sau cu plictiseala.

 

Ia-o incet

Ca sa fie mai placuta revenirea la birou, avem la indemana cateva manevre. Putem, in primul rand, sa nu ne avantam prea tare din prima zi. Avem nevoie de adaptare, deci sa o luam incet.

Putem sa ne agrementam revenirea cu ceva mai multe interactiuni sociale decat cu Power Point si cu Excel.

Putem sa stabilim planuri de viitor la cafea si la masa de pranz, nu neaparat in sala de consiliu. Cu alte cuvinte, sa prelungim putin iluzia vacantei facand… treaba.

 

Putem sa „injectam“ creativitate in ceea ce facem

Poate ca una din deciziile pentru anul 2016 a fost sa muncim mai cu spor si putin mai altfel. Unde scrie ca marketingul se face doar asa si nu altfel? Sau ca resursele umane inseamna exclusiv un vraf de hartii si de proceduri de stabilire a ierarhiei?

In orice domeniu, in orice ramura de activitate, exista posiblitatea de a fi creativ. Inca un prilej de a aduna echipele impreuna, pentru ca si creativitatea beneficiaza de pe urma dialogului.

Sa facem un brainstorm de idei, sa incurajam cele mai nastrusnice abordari si apoi sa vedem cum se pot implementa ele, asa nastrusnice cum sunt.

Poate ca tocmai caracterul lor extravagant ajuta la descoperirea unei noi abordari sau a unui nou stil de a face lucrurile.

De exemplu: facem distributie exclusiv postal? Dar daca ne-am gandi la distributie aeriana, mai rapida? Elicoptere, avioane de mici dimensiuni? Drone? Porumbei calatori?

Prin aglutinarea unor idei si proceduri vechi poate iesi ceva nou, un serviciu nou sau un produs nou de vandut.

 

Clean-up!

Nimic nu este mai stimulant si mai energizant decat un mediu curat, fara vechituri, in care sa lucrezi si unde sa o iei de la inceput.

Oamenii functioneaza mai bine in medii simple, fara multe elemente, cu relativa simetrie si cu lumina naturala multa.

Daca ai posibilitatea sa privesti ceva verdeata, productivitatea ta va creste. La fel, daca ai biroul decorat in nuante de albastru sau de verde.

Si daca nimic nu functioneaza, exista oricand posibilitatea de a-ti mai lua cateva zile de concediu…

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top