Now Reading
Blocajele din viața noastră și oportunitățile din spatele lor

Blocajele din viața noastră și oportunitățile din spatele lor

isabela-roselini-popa
blocajele-din-viața-noastră-și-oportunitățile-din-spatele-lor

Cu toții am experimentat, la un anumit moment din viața noastră un blocaj care părea de netrecut, un capăt de drum, de unde nu se mai vedeau variante, soluții sau perspective. Momentele în care ne simțim blocați sunt foarte dificile, ne simțim fără control, copleșiți, temători și presați de găsirea unei soluții, care, însă, întârzie să apară.

Din punctul de vedere al coaching-ului, însă, blocajele vin întotdeauna cu o oportunitate și cu o invitație de a descoperi ce este important cu adevărat, pentru noi, ne forțează să ne canalizăm atenția și asupra noastră, să fim sinceri și autentici cu noi înșine, și de multe ori, un blocaj ne deschide o altă ușă, un nou început, de data aceasta către noi și către drumul cel mai potrivit pentru noi!

În cadrul sesiunilor de coaching , am remarcat, de-a lungul timpului, 4 cauze principale care determină situațiile pe care noi le percepem ca blocaje, din anumite momente din viața noastră personală sau profesională. Și toate au în comun aceeași cauză: deconectarea noastră, temporar sau pe termen lung, de la noi înșine, de la visele, valorile noastre și potențialul nostru interior.

1. Prima cauză este lipsa răbdării, când mai avem foarte puțin până la atingerea obiectivului, dar obosim, ne plictisim, ne pierdem răbdarea și încrederea, simțim că ne-am lovit de un zid și că ne-am epuizat resursele. Este un prag important în atingerea obiectivului tău, și e foarte des confundat cu un blocaj, dar este mai degrabă o oboseală fizică și mentală! În astfel de momente, ia-ți, pur și simplu, pauză, odihnește-te, detașează-te! Dar nu renunța, pentru că ești la doar un pas de obiectivul tău! În astfel de momente este foarte util să avem alături un prieten obiectiv, un mentor sau un coach profesionist, care să ne păstreze pe direcție!

2. A doua cauză pentru care ajungem în blocaje sau în situații dificile este că nu ne urmăm visul nostru, vocea interioară și vocația, și trăim mai mult după regulile și dorințele altora. Teama de a nu supăra, de a nu îi dezamăgi pe ceilalți, are legătură cu atitudinea față de așteptările celorlalți de la noi dar și cu lipsa noastră de încredere în noi înșine. Blocajul apare, în acest context, ca o invitație să învățăm să ne prioritizam pe noi înșine și dorințele noastre, să fim un exemplu și o inspirație pentru ceilalți, și nu să renunțăm la visele noastre pentru ceilalți.
Aici este important să ne adresam întrebarea: Ce dorință sau valoare foarte importantă este încălcată, sau scoate la iveală acest blocaj? Care este oportunitatea pentru tine, care se întrezărește în spatele acestei situații?

3. Ne blocăm de multe ori şi când știm ce ar trebui făcut, însă nu ne simțim încă pregătiți să pășim cu încredere către viitor și de a ne desprinde de varianta noastră din trecut. Aceasta poate fi și o perioadă ideală de introspecție, în care să vedem dacă mai sunt părți din noi sau din viața noastră care se cer clarificate sau rezolvate, să ne evaluăm corect nivelul la care ne aflăm, motivația, competențele, și dacă mai sunt aspecte la care mai avem de lucrat, pentru a putea pași cu încredere și cu adevărat pregătiți pentru următoarea etapă.
Poate fi foarte util, într-o astfel de perioadă, să lucrăm cu un psiholog sau cu un coach profesionist, în funcție de caz, și care să ne ghideze către ceea ce ne dorim și către potențialul nostru interior, sau către a gestiona acele frici sau atașamente care ne țin încă, legați de trecut.

4. Obiceiurile nesănătoase, de care nu suntem conștienți, și care ne duc, ușor, ușor, și insesizabil, în situații care ne blochează de cele mai multe ori, pe mai multe planuri simultan. În aceste situații critice este foarte important să ne întrebăm unde ne-am dorit, de fapt, să ajungem și cum am ajuns, concret, în situația actuală? Care au fost pașii și deciziile exacte care ne-au condus în această situație? 5 kilograme în plus nu au apărut peste noapte, ci sunt rezultatul a sute de decizii luate zilnic, pe parcursul a 5 luni, care au permis ca zilnic să mai adăugăm insesizabil câteva grame în plus. Să ajungi în colaps financiar, personal sau de business, nu este un blocaj, ci este rezultatul a zeci, sute de decizii de business sau financiare greșite, care au condus la această situație. Sau, a unor lucruri pe care nu le cunoaștem, sau nu le-am facem corect.

Aceasta este o oportunitate foarte bună să identificăm ce acțiuni, convingeri negative sau aspecte învăţate greșit ne-au condus până aici, și să avem ocazia să le corectăm sau eliminăm. Vestea cea bună este că așa cum am ajuns în aceste situații neplăcute, pas cu pas și prin sute și mii de decizii zilnice care ne-au condus la aceste rezultate, putem, la fel de bine, să ieșim și din orice blocaj, și să ne îndeplinim orice obiectiv!

Totuși, în momentele de blocaj este dificil să privim lucrurile limpede. Pentru aceste momente, când nu mai poți vedea direcții și soluții ia-ți, tu cu tine, 5 minute de liniște, și adresează-ți o întrebare atât de simplă, dar care poate face minuni în astfel de momente, și anume:

Care este cel mai mic prim pas, care să îmi aducă echilibru, în momentul de față?

Pentru că, în momentul în care reușim să ne concentrăm pe noi și pe ceea ce ne aduce echilibrul nostru interior, noua noastră stare vine cu noi perspective și cu o atitudine deschisă către soluții!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top