Now Reading
Singură în pragul sărbătorilor? 3 sfaturi pentru a evita depresia

Singură în pragul sărbătorilor? 3 sfaturi pentru a evita depresia

În perioada sărbătorilor depresia ne poate da târcoale dacă suntem singure. Eu am reușit să o combat și să nu îmi evit prietenii cuplați…

Citește și:

Partenerul potrivit… poate fi o chestiune de noroc

Nu renunț la singurătate dacă așa îmi este mie bine

Evită să privești fragmentele pozitive și atât

Toți par să aibă planuri de sărbători, uneori, chiar și tu ești inclusă de bună voie și nesilită de nimeni, în ele. Plecați la munte sau pe o insulă exotică, faceți Revelionul împreună sau vă strângeți cu toții acasă la unul dintre prieteni imediat după Crăciun.

Apoi încep discuțiile despre planurile de viitor. Fiecare cuplu pare să aibă un plan în imediata apropiere: vor un copi, poate e chiar pe drum, pleacă împreună într-o vacanță de vis, se mută împreună, adoptă un cățel, etc.

În astfel de momente ajungi să te gândești că viața ta clar este mai puțin interesantă decât a prietenilor tăi și, evident, te simți de parcă ai sta pe margine și i-ai privi pe ceilalți cât de fericiți sunt. Chiar, cât de fericiți sunt?

Avem tendința, mai ales în perioada sărbătorilor când se declanșează un val de euforie, să îi ascultăm pe ceilalți care povestesc numai bucurii și să ne imaginăm ce viață idilică au comparativ cu a noastră. Realitatea este alta, iar noi știm asta.

Le știm problemele, știm că avem cu toții, iar comparațiile sunt complet nesănătoase și nerecomandate.

Prin urmare, și pentru tine sunt sărbători, așa că fă tot ce poți pentru a te simți bine. Bucură-te de compania prietenilor ca și până acum, fă-ți planuri cu ei sau numai pentru tine și profită de timpul liber.

 

Nefericită? Problema ești tu, nu lipsa iubitului

Dacă ești nefericită de sărbători și nu ai chef de nimic, sunt șanse ca această stare a ta să aibă mai multe cauze. Până la urmă, prezența unui iubit nu te face brusc fericită dacă tu te simți nasol cu tine.

Îți place compania ta sau nu? În caz că nu, înseamnă că ai de lucru acolo și, odată ce vei rezolva problema, și altul se va simți bine în compania ta. Până atunci însă, nu îți pui viața pe „pauză” până apare „motivul de fericire”.

Învață să te bucuri de libertatea ta și lucrurile pe care le poți face pentru tine. Pregătește-ți sărbătorile exact așa cum îți dorești, planifică-ți activități și fă-ți cadouri. Starea ta se va îmbunătăți și vei înțelege că nu depinde de un altul, ci de tine.

 

Evită scenariile sau regretele

A mai trecut un an, ai mai scăpat un set de rezoluții neîmplinite. Toți trecem prin asta. Tot euforia sărbătorilor este cea care ne determină să ne facem planuri mărețe pentru anul viitor (pierzând din vedere că „anul viitor” înseamnă de fapt, de mâine) și ne pregătim cu încredere pentru câteva eșecuri.

E bine să ai priorități, dar e și mai bine să ai planuri concrete pentru atingerea obiectivelor. Iar acestea să fie cât mai specifice.

Uită de rememorarea tuturor eșecurilor, a faptului că ai ieșit la două întâlniri complet nereușite tot anul și apreciază-te pentru faptul că ai încercat. Nu îți spune că vei mai ieși la 100 de întâlniri nereușite ci că rămâi deschisă pentru a cunoaște oameni noi. Și că vei avea răbdare cu tine.

Nu este un moment al bilanțurilor negative ci al reușitelor și micilor bucurii. Cu siguranță vei găsi lucruri care să te motiveze și să îți dea o stare de bine. Depinde de tine ce alegi să vezi și din ce perspectivă vezi noul an.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top