Now Reading
Am trac

Am trac

Buna ziua, am si eu o problema: cand vorbesc in public sau oficial, am trac, ma inrosesc si uit ce am de spus sau chiar vorbesc aiurea desi vorbesc despre lucruri pe care le fac zilnic si le stiu ca pe apa! Imediat ce devine oficiala situatia ma comport groaznic, am o spaima nejustificata, o frica pe care nu o pot defini. Ma puteti ajuta? Multumesc frumos, o zi buna, cu stima, Emilia

Intrebare pusa de: Emilia, 50

Raspunsul psihologului:

Ceea ce descrieti este o teama de a vorbi in public, este o anxietate care creste gradual pana ajunge inteleg sa va dezechilibreze emotional si rational. Asadar ar fi doua cai de abordare a acestei probleme cu care inteleg aveti contact in job-ul dv.

Ar fi o cale exploratorie, a gasirii si stabilirii sursei potentiatoare, asta ar insemna un demers psihoteraputic care sa va ajute sa gasiti ceea ce este ascuns, ceea ce este invizil in mintea dv in acele momente.

Ar mai fi o cale, de „expunere controlata” la astfel de situatii, si aici am in vedere tot felul de cursuri de actorie, dramaterapie, cursuri de oratorie, grupuri de dezvoltare personala etc, care sa va faca sa va confruntati cu o situatie similara dar controlabila si ajustabila in timp real si de catre un specialist in domeniul respectiv.

Nu uitai ca puteti lucra cu emotiile si mai ales cu gandurile si scenariile anticipatorii dezastroase, negative. Trebuie doar curaj de a va confrunta cu ele, oricare ar fi aceste scenarii.

Nu v-as recomanda doar o abordare farmacologica a acestei situatii pentru ca ea nu va face decat sa reduca momentan anxietatea dar si sa ‚ascunda’, sa ‚mascheze’ esenta emotiilor si sa deplaseze problema in alta parte. Acesata varianta ati putea sa o luati in calcul doar daca situatiile sociale devin foarte anxiogene sa alegeti a urma in paralel cu demersul de dezvoltare personala, de psihoterapie si o astfel de cale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top