Now Reading
Multe depind si de intalnirea noastra fata in fata

Multe depind si de intalnirea noastra fata in fata

Buna ziua. Am 22 de ani si sunt studenta in ultimul an la Psihologie. Parintii mei au divortat in urma cu 8 ani, cu tata am o relatie „la linia de plutire”. Cu mama si in special cu sora mea (mai mare cu 10 ani decat mine) am o relatie apropiata, ele locuiesc si lucreaza in alta tara, ne vedem cam de 2 ori pe an. In trecut am avut cateva dezamagiri la capitolul relatii, mai ales ultima mea relatie. In urma cu 5 luni am cunoscut un barbat (27 de ani) pe intenet, care este din Portugalia. De atunci vorbim in fiecare zi, iar peste o luna va veni in Romania sa stea 2 saptamani.

Ne intelegem foarte bine si din cate il cunosc pana acum are multe din ceea ce eu caut si apreciez la un barbat. La fel ca toata lumea, si noi avem unele prejudecati referitoare la relatiile pe internet, dar incercam sa trecem peste ele si ne gandim la o relatie in adevaratul sens. Multe depind si de intalnirea noastra fata in fata, de acele 2 saptamanii, dar daca vom decide sa incercam o relatie, eu voi fi cea care pleaca la el (el nu a insistat niciodata, eu consider ca este mai bine pt ca el are deja o afacere acolo, pe mine nu ma tine nimic aici, nici macar un loc de munca si in plus imi place mai mult tara).

Problemea vine din partea familiei mele, in special mama mea care nu accepta ca eu sa plec, am avut deja ceva tentative de a-i explica si da a o obisnui cu ideea in cazul in care voi pleca, dar au rezultat cu o luna de certuri. Mama considera, in primul rand, ca trebuie sa stau sa imi fac Masteratul si o alta problema este faptul ca, desi se descurca financiar destul de bine, el nu are facultate si va fi intre noi un nivel diferit de educatie si de cultura. Imi place mult ceea ce am studiat 3 ani si stiu importanta Masteratului in acest domeniu, nu voi renunta la cariera si el ma sustine in acest sens, dar pentru mine are o mare importanta o relatie si o familie proprie. Nu vreau sa iau o decizie bazata pe prejudecati sau sa ma multumesc cu solutia mai simpla, dar in acelasi timp, nu vreau sa imi distrug relatia cu familia. Ce sanse credeti ca are o relatie de genul acesta, daca voi pleca la el? Cum sa fac ceea ce imi doresc fara sa imi stric relatiile cu mama si cu sora mea? Multumesc mult!

Intrebare pusa de: Camelia, 22

Raspunsul psihologului:

Cred ca intr-o pozitie mai grea nici ca va puteati pune! Simt ca pentru dv ambele decizii atarna foarte mult in balanta, dar… Inteleg ca este vorba deocamdata de un plan care se aplica la momentul viitor si nu la ceva concret in ceea ce priveste potentiala dv plecare.

Ce ar fi sa va ganditi atunci cum va simtiti si cum va este in relatia respectiva si apoi sa vedeti de decizie sa luati impreuna cu acest barbat. Daca va putea intelege dorinta dv de a face Masteratul si de a avea o relatie la distanta poate ca merita efortul, daca nu, merita sa va ganditi de 2 ori inainte, si sa evaluati si posibilitatea de a face acest Masterat cu o intarziere de 1 an, dupa ce poate va veti convinge mai bine de calitatile si punctele slabe ale partenerului dv de viata potential.

Parerea mea este ca va doriti foarte tare sa va incepeti o viata a dv in alta parte pentru a avea sentimentul ca aveti si dv ceva propriu, personal, ceva in care sa va regasiti mai mult decat va regasiti in pozitia actuala, ‘parasita’ cumva de mama si sora si ‘calda dar neclara’ in relatia cu tata. Poate ca si sentimentul de a face masteratul va poate umple de fericirea pe care poate ati resimti-o daca aveti ceva finalizat, un ceva doar al dumneavoastra, un ceva care nu depinde de altul/altii si care va poate da un anumit sentiment de independenta si maturitate-valoare personala.

Poate ca acest lucru ar putea veni insa in raspar cu nivelul educational pe care acest barbat il are, si preconceptiile mamei sa se adevereasca. Asadar cred ca cea mai buna decizie ar fi sa o luati singura si nu impreuna cu tata/mama/prietenul, si sa va asumati toate riscurile ce ar putea decurge din ea, matur si serios, si cu cat mai mare responsabilitate. Desigur ca si emotiile conteaza dar pana la urma de aceasta scurta perioada de timp viitoare va depinde intr-un fel sau altul viitorul dv.

Cred ca este momentul in care sa incepeti sa va asumati deciziile si hotararile si sa puteti sa le sustineti si evalua atat avantajele cat si dezavantajele. Succes!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top