CItesti acum
si toata bucuria acelor ani tristi

si toata bucuria acelor ani tristi

Revista Psychologies
Autor: Mihai Dutescu
Editura: Editura Cartea Roamneasca

„Lipsita de stridente si visceralitati gratuite, fragilitatea acestor poeme vine dintr-un mixaj foarte bine proportionat de tristete si bucurie; citindu-le, ai impresia ca sub ochii tai se inalta un copil de nisip care la cea mai mica atingere se imprastie, se reface la loc si iar se imprastie – la infinit.”  V. Leac

si toata bucuria acelor ani tristi, Mihai Dutescu, Editura Cartea Roamneasca


Lipsita de stridente si visceralitati gratuite, fragilitatea acestor poeme vine dintr-un mixaj foarte bine proportionat de tristete si bucurie; citindu-le, ai impresia ca sub ochii tai se inalta un copil de nisip care la cea mai mica atingere se imprastie, se reface la loc si iar se imprastie – la infinit.

V. Leac

Un om oarecare creste dintr-un copil, intr-un adolescent, intr-un rebel, intr-un employee alienat, in mlastina unei lipse de Sens care duce la cartea a carei coperta 4 o cititi acum – un alienat care sunt eu / care esti tu, al carui motto de supravietuire este:
„tremur
pentru ca am filmul setat pe afectiv + vag stiintific”
A. Urmanov

Nu ma omor dupa poezie, insa din ceea ce scrie acum ultima generatie submersa de poeti, poeziile lui dutescu imi plac cel mai mult; sunt foarte clare si orientate spre realitate.
Adrian Schiop

Alexandru Matei semnala acum cativa ani o directie de nisa in poezia contemporana – poezia „romanului de maine, instrainat si singur, alienat de societatea industriala, tehnologica, sensibil civilizat”, tanarul ‚la zi’, dependentul de contemporaneitate care se mentine in viata consumand o lipsa de sens despre care stie ca il va desfigura: m. dutescu apartine firesc acestei categorii si, odata cu premiul acordat acestui volum, ar trebui schimbat si rating-ul categoriei: trecerea de la nisa de ieri, la mainstream-ul de maine.

Poetic, punctul forte al volumului este structura sa impecabila: fiecare varsta are nivelul de tensiune / afectivitate / violenta specifica, perfect ilustrate prin scriitura folosita: dintre poetii ultimilor ani, nu mai stiu pe nimeni capabil sa schimbe (perfect justificat si cu o naturalete desavarsita) de patru ori registrul poetic in acelasi volum (NB: a nu se rata nici teribilele poeme din deschidere: o poezie cu zero lirism / zero tensiune – o extraordinara intuitie a lui dutescu despre poezia de maine.)

Mihai Dutescu, poet

M. Dutescu (n. 09 mai 1979, Alexandria) este arhitect si preda la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti. A inceput sa scrie in nov. 2008, a publicat in revistele „Stare de Urgenta”, „Tomis” si „Verso”.

Citeste si

–  Volumul si toata bucuria acelor ani tristi a obtinut Premiul pentru Poezie la Concursul national de debut al Editurii Cartea Romaneasca, 2009.

 

Citeste aici o selectie de poeme din volum.

Citeste Stefan cel Mare vs. Rahova, dupa aproape 2 ani – o confesiune a autorului.

Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

La inceputul paginii