Now Reading
Martisor Muzical. O lansare inedita de CD in avanpremiera turneului “Roots Revival Romania”

Martisor Muzical. O lansare inedita de CD in avanpremiera turneului “Roots Revival Romania”

Revista Psychologies

Intre om si sunet exista o legatura primordiala cimentata de milenii. Asta crede muzicianul iranian Mehdi Aminian care lanseaza CD-ul “Roots Revival Romania” (Chapter one – Maramures) in data de 18 februarie la Libraria Carturesti (Café Verona) din Bucuresti.

 

Evenimentul este programat la ora 15:00 si se va bucura de prezenta faimosului folclorist Grigore Lese. Discul inregistrat de Mehdi Aminian alaturi de alti sase muzicieni din toata lumea, cuprinde o serie de piese in care influentele folclorice romanesti se impletesc cu ritmuri de jazz si muzica orientala.

Mehdi Aminian a concertat in Romania pentru prima oara in 2011. A fost prilejul cu care a descoperit tezaurul muzical autohton, pe care si-a dorit sa il puna in valoare intr-un eveniment unic: astfel a luat nastere primul proiect “Roots Revival Romania”: sapte muzicieni din sapte tari diferite s-au intalnit in Maramures, unde dupa cateva zile in care s-au integrat in spatiul socio-cultural local, au sustinut un concert de foarte mare succes, la Sapanta.

Acesta a fost urmat de un eveniment la Bucuresti, primit cu acelasi entuziasm de public. CD-ul “Roots Revival Romania” cuprinde inregistrarea live a acelui moment. „Traditiile sunt cele care ne definesc, de aceea este crucial sa le pastram si sa le transmitem mai departe catre generatiile care ne succed. Altfel, viitorul ar fi fara identitate, iar inovatia ar deveni imposibila” considera Mehdi Aminian.

El nu a fost insa singur in organizarea primei editii “Roots Revival Romania”. Alaturi i-a fost Peter Hurley, cel care se recomanda simplu, irlandezul din Romania. Stabilit in tara noastra in urma cu 20 de ani, a organizat numeroase proiecte etnografice de succes. Iata ce declara irlandezul despre concertul de la Sapanta pe care l-a initiat in colaborare cu Mehdi Aminian:

„Cam in a treia zi in Maramures am inceput sa imi dau seama cat de cat de complexitatea demersului nostru. Sapte muzicieni, din sapte tari, care nu s-au vazut niciodata fata in fata, incearca in sapte zile sa creeze de la zero o interpretare coerenta, inchegata, inspirata de Maramures, nu doar o calatorie liniara prin muzica tarilor lor.

Am pus pentru prima data intrebarea: oare este imposibil?. Trei zile mai tarziu, sub clar de luna, pe o pajiste din Sapanta, oamenii stateau lipiti de scaun, uimiti de una, de alta, de toti impreuna. Am vazut pentru prima data 800 de oameni sarind simultan in picioare aplaudand euforic. O minune. Un dar frumos oferit de oameni frumosi.”

Ineditul acestui CD nu sta numai in muzica pe care o contine, ci si in instrumentele folosite pentru a o reda. Pot fi auzite astfel pe CD-ul “Roots Revival Romania” timbrele a sase instrumente specifice tarilor de provenienta ale muzicienilor: ney-ul lui Mehdi Aminian, cavalul lui Alexandru Arcus din Republica Moldova, darbuka pe care canta libanezul Ghassan Bouz, duduk-ul armeanului Emmanuel Hovhannisyan, oud-ul lui Mehmet Polat din Turcia si bodhrán-ul irlandezei Aimée Farrell Courtney. La acestea se adauga vocea Monicai Madas, actualmente stabilita in Marea Britanie si participarea lui Razvan Rosu – la tulnic – si a ansamblului “Sapantana” din Maramures.

CD-ul “Roots Revival Romania”: Chapter one – Maramures va putea fi achizitionat in librariile Carturesti si la standurile Carturesti din locurile de desfasurare a concertelor.

Lansarea CD-ului “Roots Revival Romania” precede turneul pe care Mehdi Aminian il va desfasura, alaturi de alti sapte muzicieni intre sarbatorile de Dragobete si Martisor. Astfel concertul de world music va putea fi ascultat in 25 februarie la Brasov (Sala Patria), in 26 februarie la Cluj (Casa Studentilor), in 27 februarie la Timisoara (Sala Capitol) si in 1 Martie la Bucuresti (Sala Radio).

Biletele la aceste concerte sunt disponibile pe www.bilete.ro, in Oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in magazinele Germanos.

Cea de-a doua editie “Roots Revival Romania” ar fi avut sanse foarte mici spre nule de a se materializa fara sustinerea Sensiblu, in special a lui Walid, care a abordat acest proiect cu o viziune cu totul deosebita, a adaugat Mehdi Aminian.

Mai multe informatii despre turneul “ROOTS REVIVAL ROMANIA” sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/RootsRevivalRomania.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top