Now Reading
Nicolae Breban lanseaza volumul „Orfeu in infern”

Nicolae Breban lanseaza volumul „Orfeu in infern”

Revista Psychologies

Nicolae Breban, Orfeu in infern, editura Polirom

Editura Polirom va invita joi, 13 noiembrie, ora 16.00, la lansarea volumului Orfeu in infern de Nicolae Breban (colectia „Fiction Ltd”). Evenimentul va avea loc la sediul U.S.R. din Calea Victoriei nr.115, Bucuresti, unde vor prezenta, alaturi de autor, Aura Christi, Eugen Simion, Gabriel Dimisianu, Cosmin Ciotlos si Daniel Cristea Enache.

Orfeu in infern reuneste cinci nuvele care vor sa readuca in discutia criticii si in atentia lectorilor romani genul nuvelistic – specie a prozei care a dat literaturii mari creatori, de la C. Negruzzi la Caragiale sau Stefan Banulescu. Specie din pacate neglijata azi la noi (ca si in Franta sau Germania!) de scriitori si editori, romanul – adesea un fals roman! – ocupind vitrinele si etajerele. Una dintre nuvele, Rautaciosul adolescent, este inspirata dintr-un scenariu al meu de film cu acelasi titlu, iar Booz este un omagiu dedicat celei mai mari drame pe care a trait-o Romania sub comunism – spolierea si umilirea taranului roman. «Orfeu in infern» e o incercare de psihologie infantila in contact cu un urias exotic.”
Nicolae Breban

„Scriitorul practica un joc estetic subtil, folosind dublurile cind ca un ecou dostoievskian, cind ca o parodie a dihotomiei proletcultiste dintre personajul pozitiv si personajul negativ. Autorul creeaza personaje vii ca reactii polemice la moduri de a fi legitimate anterior fie de catre clasicii romanului, fie de catre textul sau, dar acest mod de creatie devine in acelasi timp un procedeu, o conventie.”
Ion Simut

Nicolae Breban (n. 1934), romancier si eseist, este unul dintre cei mai importanti si prolifici prozatori romani contemporani. Debuteaza literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tirziu publica primul sau roman, Francisca (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. In 1966 ii urmeaza romanul In absenta stapinilor, iar in 1968, Animale bolnave, care a intrunit toate aprecierile criticii – „romanul anului” si Premiul Uniunii Scriitorilor.

A fost redactor-sef al Romaniei literare. A semnat scenariul filmului Rautaciosul adolescent, precum si scenariul si regia filmului Printre colinele verzi (inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes). In 1973, apare romanul Ingerul de gips, iar in 1975, versiunea in limba suedeza a romanului In absenta stapinilor. Le urmeaza Bunavestire (1977), Don Juan (1981), piesele de teatru Culoarul cu soareci si Batrina doamna si fluturele (1981-1982, Paris), editia franceza a romanului In absenta stapinilor (1983, Flammarion, Paris), Drumul la zid (1984), versiunea franceza a romanului Bunavestire (1985, Flammarion, Paris), Pinda si seductie (1991), Amfitrion: I. Demonii marunti, II. Procuratorii, III. Alberta (1994), Ziua si noaptea (1998), Stricte amintiri literare (2001), Vointa de putere (2001).

Este membru corespondent al Academiei Romane si director al revistei Contemporanul. Ideea europeana.

La Editura Polirom, au aparut: Riscul in cultura (1997), Sensul vietii. Memorii I (2003), Animale bolnave (2004), Sensul vietii. Memorii II (2004), Sensul vietii. Memorii III (2006) si Sensul vietii. Memorii IV.

Alaturi de Orfeu in infern, va fi lansat si volumul Elegii duineze de Rainer Maria Rilke, aparut la Editura Ideea Europeana, in traducerea lui Nicolae Breban.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top