Now Reading
Robert Serban, prezent la Tirgul international de carte de la Leipzig

Robert Serban, prezent la Tirgul international de carte de la Leipzig

Revista Psychologies

Traducerea germana a volumului de versuri „Cinema la mine-acasa” de Robert Serban va fi lansata la Tirgul international de carte de la Leipzig, editia 2009. Evenimentul va avea loc pe 12 martie, la ora 17.30, la Cafe Europa, Halle 4, Stand D505.

Intilnirea poetului timisorean cu publicul german va fi moderata de scriitorul Traian Pop Traian.

Heikino, bei mir a aparut in traducerea lui Hellmut Seiler (poet si traducator), cu sprijinul Institutului Cultural Roman, la Pop Verlag.

Volumul Cinema la mine-acasa a fost publicat in colectia „Poezie” a Editurii Cartea Romaneasca si a obtinut Premiul revistei Observator Cultural pentru Cea mai buna carte de poezie a anului 2006.

„O poezie spirituala scrie Robert Serban, pe cit de inteligenta, pe atit de plastica. Exista, s-ar zice, in aerul banatean ceva care ii impinge pe poeti catre ludic si catre umor, fara sa faca totusi din ei niste jucausi sau niste umoristi. Jocul lor nu este de-a literatura, ci cu literatura. Robert Serban o spune chiar in prima poezie din carte, o arta poetica uimitoare: poezia autentica are totdeauna un background poetic. In poezie, je est un autre. Un altul, care, ca un inecat, ma prinde de mina. Poetul este paiul de care se agata toti poetii lumii. O admirabila carte de versuri.”
Nicolae Manolescu

„Simpla ca mai toate lucrurile zilei, nostalgica si cinica precum gesturile barbatului incercat, trista si adevarata precum gindurile despre dragoste, viata si oameni, poezia lui Robert Serban iti da senzatia unei indiscretii platonice. Acel nepretuit sentiment care il face pe cititor sa insface telefonul si sa-l sune pe fratele-scriitor, iar pe criticul literar sa mai amine recenzia pentru a depasi copleseala subiectiva de dupa lectura. Cind, pe suprafata hirtiei, moartea si viata se ambiguizeaza reciproc, scrisul devine mesagerul placut stinjenitor al tuturor celor care se misca, pleaca sau vin in(spre) aceasta carte. Poezia lui Robert Serban e familiara, o recunosti, o iei acasa cu tine sa-ti fie aproape cind nu stii sa spui ce e de spus.”
Marius Chivu

Robert Serban s-a nascut la 4 octombrie 1970, in Turnu Severin. Traieste in Timisoara. Este scriitor si jurnalist, realizator si moderator al emisiunii „A cincea roata” (Analog TV, Timisoara), redactor al revistei Orizont, director editorial al Editurii Brumar. Editorialist la 24 FUN.

A debutat in 1994 cu volumul de poezie Fireste ca exagerez (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania). Au urmat Odyssex (poezie, 1996), Piper pe limba (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timisoara a Uniunii Scriitorilor), Pe urmele marelui fluviu / Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, impreuna cu Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Werner Lutz si Kurt Aebli, poezie si proza, 2002), Timisoara in trei prieteni (coautor, impreuna cu Dan Mircea Cipariu si Mihai Zgondoiu, poezie, 2003, Premiul revistei „Poesis”), Cartea roz a comunismului (memorialistica, coautor, 2004), A cincea roata (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timisoara a Uniunii Scriitorilor), Barzaconii / Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine-acasa (poezie, 2006, Premiul revistei Observator cultural pentru cea mai buna carte de poezie din 2006, Premiul Filialei Timisoara a Uniunii Scriitorilor), Athenee Palace Hotel (coautor, impreuna cu Alexander Hausvater, teatru, 2007), Ochiul cu streasina (publicistica, 2007), O caruta incarcata cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, impreuna cu Ioan Es. Pop si Peter Sragher, poezie, 2008).

Ca jurnalist, a obtinut premiul Asociatiei Presei Timisorene (1998), mentiunea „Tinarul Jurnalist al anului 2000” si premiul „Tinarul Jurnalist al anului 2002”, acordate de Freedom House, Premiul pentru talk-show-ul „A cincea roata” al Festivalului national de televiziune TELEVEST, 2002, Premiul Festivalului International al televiziunilor locale si regionale, sectiunea „film-portret”, Tirgu Mures, 2005. Presedintia Romaniei i-a acordat, in 2004, Meritul Cultural in Grad de Cavaler.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top