Now Reading
De ce suntem asa de sociabili

De ce suntem asa de sociabili

Oare ce ne face sa ne atasam de ceilalti? Sa ne luptam pentru cauza lor, sa sustinem pe cineva, sa iubim animalele ca pe niste membri ai familiei? Hormonii, baza biologica a atasamentelor noastre…

 

Oamenii se ataseaza de alti oameni in virtutea unor ne­uro­hormoni: oxitocina si vasopresina. Ele stau la baza iubirii si a ceea ce numim, in mod comun, „bunatate“. Cand cineva ne trateaza bine, ne atasam de acea persoana, creierul nostru produce oxitocina.

Oxitocina e un fel de molecula a morali­tatii si increderii. Ea ne face sa avem incredere in straini, sa avem incredere sa tinem bani la banca, sa dansam cu cineva necunoscut. Dar acest hormon se genereaza si in timpul interactiunilor noastre cu pisici si caini de companie.

Mai nou, se vand pe internet sprayuri cu oxitocina care, se pare, cresc posibilitatea de atasament si de incredere. Sa ne imaginam ce s-ar intampla daca ar fi pulverizate la vreo adunare publica…

Cand oamenii au activitati impreuna, oxitocina creste cu 10-50%. La fel, daca un strain aratos face cunostinta cu tine (este considerat hormon al reproducerii, se declanseaza la maximum in timpul orgasmului). Daca te imbratiseaza copilul tau, oxitocina creste cu 100%.

Oxitocina e mai mare in creierul proprietarilor de animale de cursa lunga. Atasamentul fata de aceste creaturi face sa fie secretata in cantitate mai mare. Proprietarii de caini sunt mai atasanti decat cei de pisici, pur si simplu pentru ca un caine are un comportament mai orientat catre om decat o pisica.

Cainii reduc hormonii de stres la om mai mult decat pisicile. Se pare ca legatura om-caine este importanta pentru ambele specii. Si la alte specii se constata oxitocina crescuta, deci si ele sunt capabile de iubire…

Intr-un experiment al Universitatii din Arkansas, un caine si un ied au fost pusi sa se joace impreuna. Dupa 40 de minute, s-a testat nivelul de oxitocina din sange. Era cu 50% mai mare la caine, adica devenise „prietenul“ iedului.

Cat despre caprita, ei bine, la ea, nivelul de oxitocina in sange era de 210 ori mai mare! O asemenea crestere a fost observata numai in conditii de laborator la oameni indragostiti sau facand gesturi de o tandrete extrema.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top