Now Reading
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice

Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice

Nu te-ai gândi că poți avea și beneficii de pe urma unor emoții negative, nu-i așa? Iată de ce nu totul trebuie să fie despre optimism și zâmbete.

Citește și:

Decizii proaste: Cum să te ierți pentru propriile greșeli

Nu lăsa gândurile să îți saboteze propriile planuri și obiective

Să spui că emoțiile negative sunt benefice contrazice toate citatele motivaționale care ne învață să zâmbim până când ne inundă fericirea. Dar cele două direcții sunt, culmea, compatibile.

Dacă vorbim despre emoții negative generate de ruminațiile creierului nostru, care ne plimbă pe la eșecurile trecute sau care privește viitorul cu teamă, atunci o schimbare a modului în care privim aceste gânduri, ne ajută să ne îmbunătățim starea.

Putem controla ceea ce gândim, prin exercițiu, dar mai ales prin compasiune față de noi înșine. Avem deja destule probleme și altele ce vor veni, de ce să nu ne dăm singuri o mână de ajutor? De ce să adaugăm presiune peste tres, anxietate, teamă?

Astfel, un zâmbet, o detașare de emoțiile generate de gânduri, o activitate plăcută care să ne țină minte ocupată, sunt resurse pentru a ne simți mai optimiști. Ne ajută și să ne amintim că dacă ceva este în mintea noastră, nu este neapărat și adevărat.

 

Dar, totuși, de ce avem nevoie de emoții negative?

Deseori mintea noastră are nevoie să trăiască tristețea, suferința, pierderea sau pur și simplu neliniștea. Mesaje precum „capul sus”, „zâmbește mai des!”, sunt bine intenționate, dar asta nu înseamnă că e simplu să le și punem în practică.

Mai mult, pot fi periculoase pentru că ne îndepărtează de la o nevoie a noastră cât se poate de reală: nevoia de negativism. Iar aceasta ne balansează și echilibrează imaginea despre sine și ne ajută în timp să trăim o viață mai împlinită.

Emoțiile negative nu trebuie ascunse, mascate, refuzate. Ele trebuie acceptate pentru ceea ce sunt: parte din noi.

Nu, nu este mai bine să gândești negativ decât pozitiv… ar fi absurd. Dar sunt momente în care este necesar să îți permiți astfel de emoții și să beneficiezi de pe urma lor.

Atunci când o emoție negativă precum frustrarea unei nereușite este trăită, drept rezultat putem avea un mai mare randament la muncă. Sau o rezolvare mai eficientă a unei probleme.

Ideal este să găsești echilibrul între cele două tipuri de emoții. Cele pozitive clar ne dau o stare mai bună, dar asta nu înseamnă că putem constant gândi exclusiv pozitiv.

Ambele sunt la fel de naturale, iar pentru a te cunoaște și înțelege mai bine este necesar să le accepți deopotrivă.

Desigur, așa cum nu poți menține o gândire tip zen în orice moment, este bine să nu permiți nici emoțiilor negative să preia controlul.

Întreabă-te ce îți transmit și ce poți învăța de pe urma lor. Iar dacă este o suferință reală, permite-ți să o trăiești pentru că doar astfel o vei putea depăși.

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top