Now Reading
Invata sa faci pace cu tine

Invata sa faci pace cu tine

Revista Psychologies

Ti-e greu sa faci pace cu tine si, in general, iti pui singura piedici? Exista cativa pasi ce te pot duce mai aproape de linistea interioara.

 

Uneori in sufletul nostru exista furtuni interioare ce nu au legatura cu cei din jur. Suntem doar noi cu gandurile si emotiile noastre si ne criticam dur, avem nelinisti ce ne afecteaza atat pe plan emotional, cat si social.

Cand nu suntem impacati cu trecutul sau prezentul nostru, cand nu ne acceptam propria persoana, riscam sa traim permanent cu o stare de nemultumire. Ne impiedicam singuri sa ne accesam toate resursele interioare, sa fim fericiti si impliniti.

 

Accepta trecutul

Oricat de greu ar fi ceea ce ai trait in trecut, e parte din viata ta. Daca iti starneste emotii ce te dezechilibreaza, te intristeaza, inseamna ca inca nu ai facut pace cu el. Probabil ca nu ai reusit sa intelegi si sa accepti tot ce ti s-a intamplat.

Daca iti doresti ca in prezent sa te bucuri cu adevarat de viata ta, dar simti ca inca mai esti ancorata in trecut, lucreaza cu emotiile ce vin din urma si minimizeaza-le importanta. Cum? Accepta ca ceea ce ai trait deja nu poate fi schimbat, ci doar acceptat.

 

Iarta

Daca ai resentimente iti ingreunezi sufletul. Cu cat ierti mai repede, cu atat iti va fi mai usor sa depasesti blocajul in care te afli.

Prin iertare iti daruiesti libertatea, iar prin lipsa iertarii, in loc sa ii pedepsesti pe vinovati, iti pui tie piedici.

Cum ar fi daca i-ai ierta pe cei ce care te-au facut sa suferi? Cum ar fi daca te-ai ierta pentru slabiciunile tale? Este un process indelungat ce necesita timp, rabdare si multa grija fata de tine.

 

Accepta-te pe tine

Nimeni nu este perfect! Cu totii ne incadram in aceasta declaratie si daca incercam cumva sa atingem perfectiunea ne putem linisti, ea nu exista. Chiar daca ti s-a parut ca ai gasit in altii  modelul de perfectiune, e doar o aparenta.

Fiecare din noi este unic, iar in unicitatea noastra avem o distribuire diferita a calitatilor si defectelor.  

Daca excelam din anumite puncte de vedere,  probabil in altele nu suntem chiar atat de straluciti. Punctele mai putin bune nu le diminueaza pe cele pozitive. Asa cum nici calitatile altora nu ne pot estompa propriile calitati.

 

Invata

Partea frumoasa a trecutului este ca din el poti invata cate ceva, te ajuta sa te intelegi mai bine.

Intreaba-te care este lectia pe care trebuia s-o inveti?  Cu ce te ajuta raspunsul la aceasta intrebare? Evita sa repeti la nesfarsit aceleasi greseli si consecintele trairilor determinate de ele.

Daca vrei sa lucrezi in profunzime cu trecutul,  sa faci pace cu tine, constientizeaza-ti experientele, vezi cum si-au lasat amprenta asupra ta, a modului de gandire, de traire a emotiilor si, in final, asupra comportamentului tau.

 

Acorda-ti timp

Pentru a fi depasita, orice experienta neplacuta necesita timp. Nu-ti ignora emotiile, lasa-le sa se manifeste, stai cu ele si nu mai incerca sa fugi, indiferent de starea pe care ti-o creeaza pe moment.

Corpul are memoria lui, nu uita niciodata prin ce a trecut. Nu te speria, urmareste-ti reactiile si da-ti timp suficient sa intelegi.

 

Dorinte ascunse

Starea noastra de neliniste sau nemultumire poate avea la baza si dorinte refulate sau nerecunoscute.

Este posibil ca blocarea inconstienta a indeplinirii unor aspiratii sa creeze un  conflict interior. Inconstient iti doresti ceva, dar la nivel constient nu reusesti sa identifici ce anume vrei. Este ca si cum ti-ai dori sa mergi spre Bucuresti, dar inima ta vrea, de fapt, la Paris, si nu stii de ce nu esti  fericita cand ajungi la Bucuresti.

 

Prin actiune poti face pace cu tine

Poti trece la urmatorul pas cand stii ce-ti doresti. Planifica-ti actiunile, stabileste pasii necesari ca sa-ti implinesti dorintele si obiectivele.

Sa faci pace cu tine poate fi un drum lung si anevoios, presupune curiozitate fata de ce se afla in interiorul tau, multa munca cu propria persoana, dar merita din plin efortul si timpul alocat.

 

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ si psiholog clinician, tel: 0753534768, str. George Cosbuc, nr 194, Galati,

Facebook: Cabinet psihologic Valentina Bajan

 

 

Citeste si:

5 pasi pentru a depasi o trauma 

Rezistenta la schimbare: cauze si solutii

 

 

Foto: shutterstock.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top