Now Reading
Cand iubesti… socotesti

Cand iubesti… socotesti

Revista Psychologies

cuplu, relatie, iubire

Se spune ca iubirea tine loc de orice. Insa, in realitate, stim cu totii ca banii conteaza, chiar si cand vine vorba de dragoste. Felul cum alegi sa ii cheltuiesti este semnificativ pentru relatia cu partenerul tau.

Banii – ca si sexualitatea – reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai delicate subiecte in viata de cuplu. Aspectul financiar este cel despre care fie se vorbeste prea mult, fiind o sursa de conflict, fie deloc. In numele unor convingeri idealiste, cand iubesti nu socotesti. Rezultatul? Poti deveni resentimentar fata de partenerul tau. Psihologii afirma ca banii, ca si sexualitatea, au functii afective si simbolice, pe langa satisfacerea nevoilor imediate.

Necazuri sufletesti si banesti

O despartire dificila se traduce intotdeauna prin conflicte legate de bani: impartirea bunurilor, plata pensiei alimentare si cea a compensatiei (destinate sa reechilibreze scaderea nivelului de viata al unuia dintre soti, in cazul in care nu lucra inainte de divort). Orice despartire implica un doliu psihologic. Cei care nu suporta costurile afective ale acestuia se folosesc uneori de bani pentru a prelungi in mod artificial relatia.

Un caz frecvent este acela al femeii ranite si decise sa ceara o plata compensatorie foarte ridicata. Daca sotul depune eforturi pentru a recunoaste suferinta ei, cerintele financiare se diminueaza. O alta situatie este cea a barbatului parasit care re fuza sa plateasca pensia alimentara.

Psihologul Oana Lefter explica: „In multe dintre cazurile in care este discutata infidelitatea in cadrul cuplului se discuta despre solutii, dar si despre posibilul scenariu al despartirii. De cele mai multe ori, in cuplurile in care unul este dependent financiar de celalalt, acest gen de scenariu este dificl de acceptat, mai ales cand este si un copil la mijloc. Exista persoane dependente de stilul de viata creat prin intermediul partenerului. Daca se ajunge la o ruptura, ele vor cauta acelasi gen de dependenta si in relatiile pe care le vor avea ulterior.“

Cand ea devine casnica

Numeroase femei se plang de lipsa de recunostinta pentru munca de – pusa acasa. Este si mai greu daca au un barbat care se indoieste de masculinitatea lui. Pentru el fluturasul de salariu constituie principala sursa de valorificare si de stima de sine. Conflictele apar, fondate pe o convingere implicita: „castig mai mult decat tine, deci, valorez mai mult.“

Marius are un salariu bun. Sotia lui, Ana, se ocupa de cei doi copii ai lor. „Avem un cont comun pe care il folosesc pentru toate cheltuielile, spu ne ea.Pentru cumparaturile mele personale folosesc un minim, pentru ca ma simt datoare fata de Marius, care imi aminteste adesea ce via ta frumoasa am, comparativ cu a lui: «in timp ce eu ma spetesc la birou», spune el, «tu te plimbi in parc cu cei mici.» Convins ca el face to tul, poate gandi ca el se sa crifica pentru o ingrata care sta. Cum poa te iesi femeia din aceasta situatie ne pla cu ta? Alegerea sa de a se consacra familiei, trebuie asumata de ambii parteneri. De aceea, sotul trebuie sa realizeze camunca de casnica este la fel de importanta ca orice alt serviciu.

Cand ea are salariul mai mare

In alte timpuri, femeia era dependen ta material de sotul ei. Dar astazi asistam, din ce in ce mai des, la o inversare de roluri. Aceasta noutate le face pe femei sa-si ia revansa fata de puterea masculina. Mirela are un salariu foarte bun si Alexandru cu jumatate mai putin. Fiecare dispune de un cont personal. Cat despre bugetul familial – au trei copii –, el este virat intr-un cont comun. „Eu asigur restaurantele, cinematograful, calatoriile. Cu alte cuvinte, Alexandru depinde de mine, si nu ii place asta“, povesteste Mirela. „Un exemplu recent: vrem sa ne schimbam canapeaua. Cea care ii place lui Alexandru costa mult. I-am spus ca mi se pa re prea scumpa. Am discutat in – de lung, pana in momentul in care am explodat: «in orice caz, tu nu ai ni mic de spus, eu sunt cea care pla – teste!» Ar fi trebuit sa ii propun e – ven tual sa faca un imprumut. Asa nu l-as fi umilit si l-as fi pus in fata unei alegeri responsabile.“

Cand barbatul castiga mai putin de – cat femeia, creste riscul de a-l vedea pe acesta transformat intr-un… copil sau intr-un obiect.

Proba grea a somajului

Exista evenimente care pun cuplul la incercari grele. Unul dintre acestea este somajul. Inactivitatea fortata modifica imaginea de sine sau despre celalalt. {omerul se intoarce catre el insusi, isi pierde apetitul sexual, se dezintereseaza de tot. Partenerul incepe sa resimta, in schimb, nesiguranta. Aceasta iese la suprafata prin mici reprosuri: „ai putea sa faci curat, macare!“; „Nu ai facut cumparaturile?“. Umilintele cotidiene il pun pe celalalt in situatie de inferioritate.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top