Now Reading
Dragostea, sexualitatea, atractia erotica: trasaturile pasiunii sau cum stii ca esti indragostit

Dragostea, sexualitatea, atractia erotica: trasaturile pasiunii sau cum stii ca esti indragostit

Revista Psychologies

Dragostea, atractie

Hmm… E ca si cum ai cadea accidental (to fall in love) ca atunci cand aluneci pe o coaja de banana sau cand ratezi treapta unei scari. Metafora caderii sugereaza conotatii complexe, dar ceea ce o determin a in primul rand sunt rapiditatea si imprevizibilitatea fenomenului ce caracterizeaza modul in care se intra in faza initiala sau pasionala a relatiei amoroase.

Marturiile in aceasta privinta scot in evidenta puncte comune:
•prezenta aproape permanenta a imaginii partenerului in gandurile;
•indragostitului;
•idealizarea partenerului;
•atractia fizica gobala, dar orientata sexual;
•dificultatea de a suporta conflictele sau frustrarile (despartiri si absente);
•dorinta ca sentimentele sa fie reciproce.

Relatia infiripata ocupa asadar un loc privilegiat si poate deveni foarte exclusivista, facand ca celelalte relatii de prietenie, familiale, si chiar constrangerile sociale si profesionale sa treaca pe un plan secundar.

Unii psihosociologi (Hartfield si Sprecher, 1986) au construit o scara de masurare a intensitatii pasiunii. Pe o scara de 9 puncte, subiectii trebuie sa evalueze un ansamblu de propozitii de genul:
•as fi disperat(-a) daca el/ea m-ar parasi;
•corpul meu raspunde imediat la atingerea lui/ei;
•vreau sa-i impartasesc toate gandurile, toate temerile si toate sperantele mele etc.

Notele date de cupluri se afla cel mai sus in perioada ascendenta si la inceputul platoului relatiei. Tensionarea rapida, implicarea privilegiata, ba chiar exclusiva si idealizarea obiectului sunt trasaturile pasiunii.

Conditiile iubirii pasionale

Prima conditie este socioculturala: starea de a fi indragostit apare in societatile in care ii este oferit un statut si in care tinerii au invatat ca aceasta forma de relatie ar putea exista. Acest fapt pare banal in cultura occidentala unde subiectul basmelor, romanelor si filmelor este foarte des legat de „o poveste de dragoste”. Iar societatea adultilor si a adolescentilor ofera zilnic astfel de exemple copiilor. De fapt, viziunea actuala asupra iubirii este recenta, in Europa datand din Evul Mediu. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, dragostea nu era considerata un element esential in cadrul casatoriei.

In anumite culturi orientale, uniunile maritale sunt inca destul de frecvent rezultatul unor aranjamente sociofamiliale, in care nu exista nici un fel de preocupare pentru sentimentele viitorilor soti. De altfel, respectivele uniuni sunt uneori incheiate cand subiectii sunt inca mici sau chiar inainte de a se naste… Casatoria sau uniunea din dragoste nu sunt universale.

A doua conditie este intalnirea unui obiect” (Termenul de „obiect” este folosit aici cu valoarea atribuita de psihanaliza: obiect de investire libidinala, erotica) potrivit. Este vorba de cel care declanseaza emotia erotica. Pentru multi oameni este o persoana de sex opus perceputa ca „atragatoare”.

Calitatile obiectului in cauza sunt variate. In general, in afara de apartenenta sexuala, varsta, morfologie si anumite trasaturi fizice, sunt evocate tinuta si unele trasaturi comportamentale si intelectuale. Dar, la fel de des, farmecul pe care il are obiectul iubirii este dat de un ansamblu dificil de analizat. Pe de alta parte, nu rareori se observa un oarecare numar de asemanari intre cei doi protagonisti: asemanari fizice sau socioprofesionale, ceea ce justifica, din nou, zicala „cine se aseamana se aduna”.

Afinitatile joaca aici acelasi rol ca si in stabilirea relatiilor amicale. Insa atractia erotica este un fenomen cu declansare rapida, ba chiar imediata si deseori inexplicabil din punct de vedere rational. Se invoca deseori un determinism biologic: „Natura isi spune Cuvantul”. Or, biologia face distinctie intre doua notiuni: sexualizare si erotizare.

  • Prin sexualizare se inteleg factorii care determina atributele genului: masculin sau feminin.
  • Erotizarea este starea de apetenta si disponibilitate pe care o prezinta un individ sexualizat atunci cand exista circumstante favorabile.

Sexualizarea este o conditie necesara, dar nu suficienta a erotizarii. Este nevoie ca individul sa se gaseasca in conditii psihofiziologice de receptivitate si sa intalneasca un obiect erogen. Este ceea ce in etologie se numeste legea dublului determinism al erotizarii: determinism endogen corespunzator fortei pulsionale si determinism exogen legat de valoarea stimulativa a obiectului. Amandoua se combina, completandu-se sau suplinindu-se. O forta pulsionala slaba are nevoie de un obiect foarte stimulant, in timp ce o impulsie puternica este mai putin exigenta in privinta calitatilor erogene ale obiectului. De aceea, batranii au nevoie de obiecte mai stimulante (“demonul amiezii”), in timp ce barbatii tineri se aprind la vederea primei femei intalnite.

Pentru Buss, atractia erotica se afla in serviciul activitatii de reproducere a speciei si, ca urmare, apare in functie de strategiile de reproducere. Or, strategiile barbatilor si ale femeilor nu sunt simetrice, ci complementare. Femeile pot da nastere unui numar limitat de copii intr-un interval de timp limitat si au interesul de a cauta barbati care dispun de mijloacele necesare pentru a le proteja, pe ele si pe progeniturile lor.

Din studiul lui Buss, realizat cu ajutorul unui numar de 10 000 de femei si barbati cu valoare de esantion pentru aproximativ sase continente si cinci insule, rezulta ca in toate punctele globului femeile apreciaza in primul rand resursele barbatului (spirit creativ, productiv si maturitate), in timp ce barbatii apreciaza in primul rand capacitatile reproductive conferite de tinerete, frumusete si sanatate. A treia conditie a iubirii pasionale este ca sentimentele sa fie calificate drept amoroase.

Aceasta este rezultatul reuniunii dintre o stare emotionala erotica si un context in care emotia in cauza este recunoscuta ca fiind erotica. Aceasta conceptie, care aminteste de teoria emotiilor a lui Schachter, este intarita de mai multe studii experimentale: atunci cand doua persoane de sex opus se afla una in prezenta celeilalte si are loc o mobilizare afectiva (chiar si frica, jena sau furie), apar reactii de atractie sentimentala si interes sexual: genul partenerului, chiar pus intre paranteze, este prezent, si orice relatie sexuata este potential sexualizata si erotizabila.

Introducere in psihologia emotiilor si a sentiemntelor, Jaques Cosnier, Editura Polirom

Cititi mai multe despre dragoste, in cartea
Introducere in psihologia emotiilor si a sentiemntelor
de Jaques Cosnier

Editura Polirom, 2007

Ilustratia: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top