Now Reading
Aurora Liiceanu despre soacre si nurori

Aurora Liiceanu despre soacre si nurori

Despre soacre si nurori folclorul a povestit destule. Conflictele lor, sotul prins la mijloc, toate acestea sunt si subiect de bancuri, dar si de drame reale. De ce este aceasta relatie una conflictuala? Raspunsuri de la Aurora Liiceanu, care a scris de curand o carte captivanta ce analizeaza aceste raporturi.

 

carte-aurora-liiceanuO carte care discuta din punct de vedere antropologic relatiile de familie. Sotul, sotia si mama sotului.

Cum de o mama care isi iubeste fiul, intra intr-o relatie tensionata cu femeia aleasa de acesta? De ce pentru nora soacra e un monstru, un fel de bau-bau?

De ce soacra vede in nora pe una care i-a pacalit fiul, o femeie care isi da arama pe fata dupa maritis, drept o profitoare? Ce le face sa se dusmaneasca?

Aurora Liiceanu a ascultat vocea soacrelor, pe a nurorilor, pe a barbatilor prinsi la mijloc. Cine are dreptate? Cum se poate iesi din aceste furtuni emotionale? Exemple pline de miez si povesti ilustrative interpretate in cheie psihologica si antropologica intr-o carte ce reprezinta un deliciu de lectura.

 

Psychologies: Doamna Aurora Liiceanu, de ce o carte despre soacre si nurori?

Aurora Liiceanu: Toata lumea crede ca e un subiect tabloid. Dar in antropologie este un domeniu perfect valid de studiu. Orice subiect poate fi tratat deopotriva in cheie academica si mai triviala.

 

De ce in Romania relatia dintre soacra si nora este inca conflictuala?

A. L.: Pentru ca avem o mitologie specifica, soacra cu trei nurori. Romania nu e o tara foarte moderna. Traditia e ingemanata cu psihologia omului, indiferent de nivelul cultural. Apoi, mai e bunica, aceasta institutie importanta la noi. Fie ca e soacra mare sau mica, ea , bunica, este cea care ajuta. Rolul ei este unul distinct si la asta a contribuit separarea spatiala a locuintei.

Comunismul a adus locuinta separata, a contribuit la desfiintarea familiilor extinse, a clanului. A modernizat familia. In comunism, locuinta avea sufragerie si dormitor, ceea ce la tara era inconceptibil in acele decenii. Spatialitatea, faptul ca au fost despartiti, a mai diminuat contextul favorabil unor interactiuni mai aspre intre ei.

Prin bunica, aceasta baby-sitter de sange, relatiile s-au pastrat insa apropiate afectiv. Neutralitatea, indiferenta reciproca, nu e prezenta in familie intre soacra si nora. Oricum „scapi“ catre simpatie sau antipatie fata de cineva.

 

De ce sunt barbatii lipsiti de putere in acest triunghi, mama-sotie-sot?

A. L.: Pentru ca emanciparea femeii a dus la diminuarea puterii barbatului. Poate ca a fost bine, pe de o parte. Dar relatia e azi dezechilibrata in cealalta parte. Dupa ’90, cand s-a pus problema emanciparii femeii, eu nu ma asteptam ca femeia sa mearga spre exprimarea puterii sale prin sexualitate.

Nu credeam ca prestigiul patului devine atat de puternic, ma asteptam la raporturi mai echilibrate, fara sa fie relatii asexuale sau cerebrale. Doamne fereste! As fi vrut o relatie puternica, bogata, complexa intre barbat si femeie. Dar banii si sexul au dezechilibrat frumusetea acestei relatii.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top