Now Reading
Cum sa ierti o infidelitate

Cum sa ierti o infidelitate

Revista Psychologies

Cand te intrebi daca sa ierti o infidelitate, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte, care privesc viitorul relatiei. Nu este o decizie usoara si depinde de ambii parteneri ca un astfel de eveniment sa fie depasit in mod autentic. Iata cateva indicii despre cum poate fi abordata aceasta problema.

 

Pot sa iert infidelitatea?

Relatiile extraconjugale sunt considerate a fi printre cele mai frecvente probleme pentru care cuplurile vin la terapie si pe locul doi, dupa abuz fizic, ca efect negativ asupra relatiei.

In primul rand trebuie sa te intrebi daca poti si vrei in mod real sa treci peste infidelitatea partenerului. Iar pentru asta trebuie sa stii ce te asteapta.

Ca tu sa poti ierta trebuie sa treci prin trei faze: sa iei decizia de a ierta, sa iti infrunti emotiile si sa traiesti pierderile cauzate de adulter.

Pierderile sunt multe: increderea care a fost distrusa din cauza tradarii, imaginea unei bune relatii, siguranta asupra caracterului partenerului etc. Cu cat pierderile sunt mai multe si mai mari, rana este mai profunda si cu atat mai mult timp iti va lua ca sa ierti.

Deci nu te astepta sa fie un proces rapid. Uneori simptomele simtite sunt atat de puternice incat sunt asemanatoare stresului post-traumatic.

In al doilea rand trebuie sa tii cont ca impacarea este un proces bilateral: amandoi partenerii sunt implicati. Cel inselat trebuie sa isi doreasca sincer sa ierte, iar cel care a inselat trebuie sa se regrete sincer, dar si sa remedieze.

Daca unul dintre aceste aspecte lipseste sau este superficial, impacarea va fi doar la suprafata si nu va dura. Pentru ca partenerul infidel sa inteleaga ce simti, va trebui sa priveasca lucrurile din perspectiva ta si sa simta impactul comportamentului sau.

Este la fel de adevarat ca cel care inseala nu poate intelege in totalitate prin ce trece partenerul inselat. Sunt totusi, cateva lucruri pe care ambii parteneri le pot face, daca isi doresc in mod real sa isi salveze relatia.

 

Principiul compensarii

Straduintele partenerului infidel pentru a fi iertat, trebuie sa depaseasca limita promisiunilor si a cuvintelor alese. Acestea au efect pe moment si nu sunt cele mai bune arme.

Este mai simplu sa puna in practica dorinta de a salva relatia si sa se revanseze compensand prin comportamentele care au lipsit sau pe care stie sa ti le doresti.

Intr-o prima etapa pot fi mici atentii, dar cu adevarat importante sunt: timpul pe care ti-l acorda, atentia pe care ti-o dedica, interesul pentru nevoile tale si rabdarea de a trece prin toate etapele alaturi de tine. La randul tau, trebuie sa ii permiti sa faca toate aceste lucruri.

In astfel de momente, el se trece pe sine in plan secundar, iar tu esti in centrul atentiei sale. Iar aceasta atitudine, trebuie sa ramana constanta, chiar daca in timp balanta se va reechilibra.

 

Comunicarea prin reasigurari

Un alt lucru important de care ai nevoie este acela de a primi asigurari: asigurarea ca e implicat in relatie, ca te iubeste, ca relatia voastra mai are o sansa, ca relatia extraconjugala s-a terminat, ca nu te inseala, ca tu contezi, ca e acolo pentru tine.

Poate nu ti le va spune direct si nici permanent in aceasta forma, dar ele trebuie sa reiasa din tot ceea ce iti transmite. Iar nevoia ta de a clarifica ceea ce s-a intamplat, cel putin intr-o prima faza, este foarte importanta.

Totusi, odata depasita criza si acceptata realitatea, iertarea din partea ta inseamna sa renunti la repetarea anumitor intrebari.

Vei pune intrebari, vei primi raspunsuri, apoi vei invata sa renunti la ele. Daca ierti, inveti sa traiesti cu ceea ce stii, nu sa speri ca trecutul va fi stres cu buretele.

 

Cea mai importanta arma: rabdarea

Din partea celui vinovat de infidelitate, incercarile de asigurare sunt deseori frustrante, consuma multe resurse si multi renunta pe parcurs.

De asemenea, unui partener inselat ii trebuie rabdare sa isi accepte toate sentimentele, sa se obisnuiasca cu noile emotii si sa reinvete sa fie alaturi de partener. In multe situatii se recomanda terapia, care ajuta la schimbarea perceptiei asupra a ceea ce s-a intamplat.

Va trebui sa accepti faptul ca partenerul tau este un simplu om, care poate lua decizii gresite, precum si faptul ca nu poti schimba nimic din ce s-a intamplat.

A te agata de convingerea ca acest lucru nu trebuia sa se intample este ca si cum ai spune ca oamenii nu trebuie sa se imbolnaveasca.

Cu cat mai repede accepti realitatea cu atat mai repede iti va fi bine. De aceea, inainte de a spune ca vrei sa ramai in relatie, trebuie sa te intrebi daca esti cu adevarat capabila sa ierti definitiv.

Asta inseamna ca nu vei folosi acest eveniment in mod repetat impotriva partenerului si vei putea sa te echilibrezi emotional. Dupa ce luati hotararea sa salvati o relatie, urmeaza perioada cea mai dificila, in care veti vedea daca sunteti intr-adevar capabili si unul si celalalt sa faceti acest lucru.

Iar cel mai important lucru este sa realizezi ca adulterul este un simptom al unei probleme mult mai mari din interiorul relatiei, care va trebui identificata, discutata si rezolvata.

 

De Loana Comsa, psiholog

Piata Stefan cel Mare, Nr. 17, Ap. 3, Cluj-Napoca

Tel: 0729.400.122

Website: www.loanacomsa.ro

E-mail: [email protected]

Skype: comsa.loana

Foto: 123rf.com

 

 

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top