Now Reading
De ce este o despărțire dificilă pentru ambii parteneri

De ce este o despărțire dificilă pentru ambii parteneri

O despărțire nu este ușor de traversat, chiar dacă această decizie îți aparține. De la modul în care spunem partenerului sau cel în care primim vestea, la reacțiile din timpul și după despărțire, suferința este inevitabilă. Iată un mic ghid de ieșire dintr-o relație de cuplu care nu mai funcționează.

Citește și:

Comportamente daunatoare dupa despartire

Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu

Chiar dacă cel care ia decizia este văzut ca cel în „poziția de putere”, acest rol nu este deloc ușor de îndeplinit. Motivele pentru care îți poți dori o despărțire sunt foarte multe. Să presupunem că numărul lor a ajuns deja la o limită și decizia inevitabilă este aceea a unei despărțiri…

 

În primul rând, nu amâna discuția

Da, cu toții încercăm să evităm conflictele, însă o astfel de decizie este clar că mai devreme sau mai târziu, va afecta considerabil viața celui de care ai decis să te desparți.

Stabilește momentul în care să faci acest lucru și găsi motive de amânare. Altfel, vei amâna disconfortul și sunt șanse să spui ceea ce ai de spus mai puțin pregătită, mai puțin atentă la sentimentele celuilalt sau chiar să eviți discuția cu totul și să alegi alternative incorecte față de celălalt, dar și față de tine.

 

Fii foarte clară și fermă în ceea ce spui

Gandește-te înainte la motivele pe care le vei expune și la posibile reacții ale partenerului/fostului partener.

Este bine să anticipezi anumite reacții și să știi că ai răspunsuri pregătite.

Dacă lucrurile pentru tine nu sunt clare, este foarte ușor să te lași ademenită de amintirile momentelor frumoase și, pe moment, să ți se pară că totul poate fi remediat.

Ia-ți timp, pune pe hârtie ce simți, ce vrei, și observă dacă în câteva zile, săptămâni, simți același lucru. Dacă nu este ceva trecător, atunci mergi mai departe.

 

Fii empatică

Tu, cea care ai decis ruperea relației, te-ai desprins deja emoțional de ceva timp și impactul acestei discuții nu este același ca pentru cineva care este luat prin surprindere de cea mai proastă veste pe care o poate primi în legătură cu relația pe care o are.

Sunt emoții foarte puternice implicate și, chiar dacă îți este greu, încearcă să oferi răspunsuri la întrebările pe care ți le adresează, să înțelegi că este un moment dificil și aveți amândoi nevoie de timp.

 

Conștientizează când este momentul să pui stop discuției

În strânsă legătură cu punctul de empatie de mai sus, există o limită în tot ce facem. Sensibilitatea și dorința contrarie a partenerului de care te desparți este posibil să te facă să nu mai știi când și cum să spui „gata”.

A fi înțelegător și empatic nu înseamnă să aștepți la nesfârșit sau să îți schimbi decizia.

După ce te asiguri că ți-ai exprimat motivele, ai răspuns la întrebări, ai înțeles și punctele de vedere ale celuilalt, este momentul să încheiați discuția.

Sentimentul de vinovăție pe care îl simți va dispărea cu timpul și adu-ți aminte că este cea mai bună decizie pentru amândoi, chiar dacă acum nu pare deloc așa.

 

Întrerupeți orice legătură

După o despărțire, să presupunem că nu ai intrat deja într-o nouă relație, caz în care lucrurile sunt puțin diferite. La scurt timp, obișnuința, sentimentele, amintirile, te pot face să dai câte un semn.

Pentru tine este doar un „ce mai faci”, însă pentru celălalt poate însemna un semn că te-ai răzgândit când nu este cazul.

Deși un moment de apropiere în acest context poate fi extrem de dulce, amărăciunea care vine după îl face de evitat. Nu aduce nimic bun pe termen lung și nici nu îl sprijini pe celălalt în vindecarea lui.

 

Pentru jumătatea care primește acest mesaj, poate fi un moment dramatic. Așa cum spuneam și mai sus, cel care primește vestea poate că nu este deloc pregătit. Dacă până acum totul a părut frumos și nu a primit semne legate de relația care șchioapătă, atunci șocul este puternic.

 

Respiră. Nu este sfârșitul lumii

Într-o primă fază, gândurile vor fi haotice și emoțiile vor pune stăpânire pe tine. Este absolut normal. Ce trebuie să știi de la bun început este că cel care a luat această decizia s-a gândit mult, a analizat și, mai târziu, vei realiza că este cel mai bun lucru pentru „voi”.

O relație funcționează atât timp cât ambii parteneri sunt mulțumiți și împliniți în acea relație. Dacă unul din cei doi nu mai este fericit, cercul se rupe, indiferent ce ai face tu. 

 

Ascultă pentru a înțelege

O relație prin care treci, mai ales dacă este una de lungă durată, este un context care pe tine te-a schimbat, la fel cum l-a schimbat și pe partenerul tău.

Motivele pe care le auzi acum vin de la persoana care a evoluat față de cel pe care l-ai cunoscut.

Deschide ochii, urechile și încearcă să asculți pentru a înțelege cu adevărat ceea ce îți spune. Sunt analize care te ajută să îl vezi pe noul om și, dacă vei înțelege, te ajută să mergi mai departe.

 

Da, urmează o perioadă dificilă

Este inevitabil, însă pentru a evita o astfel de perioadă, soluția nu este să rămâi într-o relație cu cineva care a ajuns la concluzia că își dorește altceva.

Din momentul discuției, lucrurile se schimbă. Va fi un gol în viața ta pe care îl vei resimți și, poate, vei încerca să îl acoperi cât mai repede. Soluțiile rapide te pot lăsa cu un gust amar. Alocă timp și răbdare. Va trece.

 

Momentele de suferință sunt utile evoluției personale

Folosește acest moment și descoperă cine ești, cine vrei să fii mai departe. Nu va fi ușor, însă te vei redescoperi și îți vei recupera pofta de viață.

O relație finalizată nu înseamnă finalul drumului pentru tine, indiferent de ce parte a despărțirii ești. Înseamnă un moment de creșter și noi perspective. Respiră și privește mai departe.

 

De Irina Doiciu, psiholog, terapeut de cuplu, consilier în carieră, consultant schimbare comportamentală a adulților

Improving este programul lansat de Irina care aduce gamification din business în viața personală și susține obținerea rezultatelor. Dacă îți dorești o schimbare în viața ta de cuplu, mai jos ai datele de contact.

www.improving.ro

[email protected]

Tel.: 0722.564.301

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top