Now Reading
Infidelitatea emoțională online. Crezi că n-ai face-o niciodată?

Infidelitatea emoțională online. Crezi că n-ai face-o niciodată?

Mediul online ne oferă multe ocazii de a relaționa cu diverse persoane, de a ne arăta admirația sau de a lega prietenii pornind de la subiecte aparent banale. Iar până la infidelitatea emoțională rămâne doar un pas. Ești sigură că nu ți s-a întâmplat până acum? Uite semnele..

Citește și:

Terapia online chiar funcționează?

Dating online? De ce implicații psihologice trebuie să ții cont

Deși nu implică un contact fizic, mediul online poate fi o amenințare pentru anumite relații întrucât facilitează aventurile emoționale care, în unele cazuri, duc la relații fizice.

Fie că au nevoie de atenție, confirmări, validări sau încurajare, cei care nu primesc aceste lucruri de la partener, le vor căuta online, pentru că aici găsești prieteni, fani sau „followeri” care să umple golurile.

Anumite persoane consideră că își pot exprima online, în siguranță, admirația pentru cineva, fără ca acest lucru să le afecteze relația. Greșeșc.

Astfel de parteneri își pun relația în pericol pentru că subestimează puterea pe care o poate avea o legătură emoțională virtuală. Iar acesta este începutul infidelității.

 

Ai grijă atunci când îți spui „mă uit și atât”

Din motive evidente, relațiile emoționale din mediul virtual sunt mai greu de identificat decât cele în plan fizic. Pericolul de a naviga de la interesele profesionale și activitățile legate de job către diferite linkuri atractive promovate pe site-urile pe care le frecventăm când muncim.

Anumite persoane manifestă pe internet un comportament sexual pe care offline nu l-ar încerca.

Evident, datorită stigmatului social, întrucât cercetările arată că activitățile sexuale precum vizualizarea de filme pornografice sau a altor conținuturi cu tentă sexuală sunt mai puțin condamnate social dacă se derulează online.

Dar anumite activități pot dăuna atunci când există și o relație pe fundal. Chiar dacă atunci când accesezi astfel de site-uri îți spui „mă uit și atât” nu faci decât să ignori un pericol. Pentru că majoritatea nu caută doar să se uite ci caută parteneri.

 

Aventurile sentimentale și internetul

Un studiu din 2017, referitor la comunicarea virtuală, arată că și dacă partenerii nu se întâlnesc în viața reală, se poate naște o relație emoțională, respectiv poate avea loc o aventură. Iar datorită legăturii puternice care ia naștere, aceste aventuri sunt precursorii celor fizice.

Utilizatorii de internet înțeleg pericolul acestor aventuri. Un studiu arată că sunt considerate drept infidelități acele comportamente online care duc la sex online, dating și relații emoționale.

Iar dintre participanții la studiu, aproape 80% au evaluat infidelitatea emoțională ca fiind mai periculoasă decât alte comportamente sexuale online.

Se naște (firesc) întrebarea: dacă știm cât de periculoase sunt astfel de comportamente și suntem într-o relație stabilă, de ce ajungem acolo?

 

Cerere și ofertă

Deși multe mijloace de online media ne oferă acum forumuri propice formării unor relații emoționale, cele mai multe studii au inclus Facebook.

Acesta facilitează implicarea emoțională, un potențial predecesor al infidelității, prin teoria dependenței de media – platformele de acest gen facilitează expunerea personală și infidelitatea emoțională.

Cercetările demonstrează că un număr semnificativ de persoane căsătorite utilizează Facebook pentru a-și satisface nevoile emoționale.

Un nivel ridicat de expunere a propriilor probleme pe propriul profil va da altora ocazia să își afirme înțelegerea sau sprijinul în perioade dificile, cauzând totodată o distanțare emoțională pentru partenerii cuplați sau chiar căsătoriți.

Să nu uităm nici de acei utilizatori care sunt proactivi căutând forumuri online pentru asistență sau sfaturi într-o problemă particulară. Iar atunci când fac acest lucru intră pe un teritoriu periculor.

 

Cum te ferești de o astfel de aventură emoțională

Primul pas este să recunoști primele semne ale unui atașament. Iar acestea includ nerăbdarea de a fi online și de a comunica, așteptarea unei alte persoane să intre online, încredințarea unor dezvăluiri de natură personală, împărtășirea unor informații intime despre relația pe care o ai în viața reală, fantezii legate de întâlnirea sau o relație fizică cu persoana cunoscută în mediul virtual.

Chiar și atunci când te surprinzi verificându-i profilul pentru a descoperi anumite compatibilități este un semn de implicare.

Iar dacă deja ai ajuns să aștepți cu nerăbdare pauzele la muncă sau în programul cu familia ca să poți fi online cu o altă persoană, dacă faci tot posibilul să te retragi și să fii singur pentru a accesa persoana respectivă, este momentul să renunți sau să îți asumi consecințele negative asupra relației pe care o ai deja.

Înainte de a începe o astfel de căutare sau comunicare este bine să îți amintești motivele pentru care ești într-o relație și ce înseamnă relația respectivă pentru tine.

Mai mult, chiar dacă pare dificil, ar trebui să începi să lucrezi pentru a rezolva eventualele probleme existente în cuplu, fără să cauți gratificări în altă parte.

Relațiile nu sunt simple și necesită muncă în mod constant. Dar nici fanteziile online nu au legătură cu realitatea.

Orice relație, indiferent de felul în care începe, ajunge în același punct al rutinei și al familiarizării cu un partener. Toate ajung la momentul asumării responsabilității de a face o relație să funcționeze.

Iar abia după ce consideri că ai făcut totul, dar relația pe care o ai nu îți mai este potrivită, o discuție cu partenerul (sau mai multe) te ajută pentru a clarifica situația în care vă aflați.

Este o dovadă de maturitate și respect la adresa partenerului să discuți problemele și să cauți soluții înainte de a căuta o ieșire.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top