Now Reading
Construiește-ți calea și propriul destin: 17 pași către succes

Construiește-ți calea și propriul destin: 17 pași către succes

Gabriela-Rosoiu
Construiește-ți calea și propriul destin: 17 pași către succes

Ce înseamnă cu adevărat succesul? Este cumva o stare plină de bogăție și realizări extraordinare? Este poate mai mult decât o listă de obiective strălucitoare?

Viziunea asupra succesului:

Ai dorit vreodată să faci mai mult sau te-ai rezumat mereu la ceea ce a fost necesar?

Ești de părere că ai făcut tot posibilul și, totuși, succesul întârzie să apară? Sau există posibilitatea să confunzi succesul cu o destinație îndepărtată și intangibilă?

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă succesul pentru tine? Sau te-ai întrebat cumva de ce tu nu ai succes?

Definirea succesului:

Pentru început, hai să vedem ce înseamnă cu adevărat succesul. În cadrul activității mele de coaching, am avut ocazia să întreb clienții despre cum definesc ei succesul. Răspunsurile primite făceau referire la succes ca fiind ceva de mare amploare, o combinație între relația perfectă, cariera perfectă, un business de succes fără stres, venituri financiare pasive și stabile, vacanțe cu durate nelimitate în țări exotice, copii geniu, vilă cu piscină, faimă și apreciere din partea maselor și multe altele. Am selectat răspunsurile care s-au repetat cel mai des de-a lungul timpului.

Am rămas foarte surprinsă de discrepanța dintre ce crede omul că înseamnă succesul și ce înseamnă el de fapt. În realitate adevărul este mult mai simplu: succesul este o călătorie către un rezultat bun, o reușită personală sau profesională. Eu văd succesul ca pe o călătorie pe care o poți transforma într-un rezultat bun prin modul în care te organizezi și îți gestionezi eforturile. Eu nu cred în rețete magice și nici în acțiuni superficiale sau împrăștiate. Eu cred în structură și organizare iar ingredientele sunt la îndemâna ta. Trebuie doar să știi cum să le folosești.

Perspectiva coaching-ului:

În calitate de Life Coach, lucrez direct cu clienții mei de aproape 10 ani și am dezvoltat o hartă de călătorie spre succes. Această hartă le-a fost de mare ajutor clienților mei pentru dezvoltarea personală și realizarea obiectivelor lor. Ea include componente esențiale și necesare atingerii reușitei și funcționează de minune dacă o ai aproape când drumul devine greu, anevoios și vrei să abandonezi.

Astăzi, împărtășesc cu tine această hartă în speranța că îți va fi de mare folos.

Harta călătoriei spre succes

Îți prezint harta de călătorie cu cele 17 componente ce conduc spre reușită:

Secțiunea 1: La plecare:

  1. Conștientizarea situației curente:

Examinează cu atenție și sinceritate starea actuală a vieții tale, și identifică punctele forte și punctele ce au nevoie de dezvoltare sau rezolvare.

Fără o înțelegere profundă a situației tale actuale, devine dificil să stabilești direcția corectă pentru atingerea succesului. Este primul pas către auto-descoperire și îmbunătățire personală.

  1. Identificarea obiectivelor:

Descoperă dorințele tale, pasiunile și lucrurile care te motivează cu adevărat. De asemeni, în căutarea obiectivelor, identifică și fricile, blocajele interne sau convingerile limitative care te țin pe loc.

A identifica obiectivele clar ajută la focalizarea eforturilor tale și la transformarea visurilor tale în țeluri concrete. Este esențial să știi spre ce te îndrepți.

  1. Stabilirea obiectivelor:

Acesta este momentul decisiv – alegi să faci ceva pentru tine sau rămâi unde ești? Nu este obligatoriu să iei decizia pe loc, acordă-ți timp pentru gândire. A lua decizia de a acționa reprezintă un pas semnificativ. Această alegere marchează începutul angajamentului față de propria dezvoltare și călătorie spre succes și nu se întâmplă nici o catastrofă dacă răspunsul tău este “nu”. Sau poate că “da”? Doar tu poți ști ce e mai bine pentru tine! Ca să-ți fie mai clar acest pas, îți ofer câteva exemple de obiective: creșterea stimei de sine, creșterea încrederii în sine, îmbunătățirea abilităților de comunicare, îmbunătățirea relației de cuplu, creșterea satisfacției de sine, crearea vieții dorite, transformare personală, transformarea vieții personale sau profesionale.

  1. Cere ajutor / ghidaj de specialitate:

Solicită sprijinul de la profesioniști calificați, experți în domeniul în care vrei să reușești. Adresându-te unui mentor sau coach cu expertiză în domeniul tău de interes, poți beneficia de ghidare și sfaturi valoroase, accelerând procesul de învățare și evoluție personală.

  1. Planificare:

Creează un plan detaliat pentru obiectivele tale specifice și stabilește termene limită.

Un plan bine pus la punct devine harta ta de călătorie. Stabilește pașii concreți pe care îi vei urma pentru a-ți atinge obiectivele. Orice plan este un plan bun, nu există o singură cale spre succes iar adevărul absolut nu îl deține nimeni. Atunci când ai un plan făcut, previi abandonul prin diminuarea nesiguranței și instabilității, te orientezi mai bine în ceea ce privește oportunitățile, eviți confuziile și nu te abați de la traseu, gestionezi timpul eficient, faci ca fiecare pas să fie mai accesibil și mai motivant, reduci stresul și anxietatea și dezvolți progresiv o încredere sporită în propriile tale abilități.

  1.  Setarea corectă a așteptărilor:

Ajustează-ți așteptările în funcție de realitatea călătoriei tale. Evită ideile nerealiste sau presiunile excesive.

A avea așteptări realiste te ajută să-ți menții motivația și să depășești dificultățile. Succesul nu vine peste noapte ci vine cu eforturi continue și consecvente.

  1.  Acțiune:

Treci la fapte, începe să pui în practică planul stabilit.

Acțiunea este forța care transformă visurile în realitate. Fără a face primul pas, călătoria nu începe niciodată.

Secțiunea 2: Pe drum îți vor fi testate și dezvoltate:

  1. Răbdarea:

Așteaptă cu încredere rezultatele, în ciuda provocărilor sau întârzierilor. Ai încredere în proces!

Răbdarea este calitatea care îți permite să depășești perioadele dificile și să înțelegi că succesul necesită timp.

  1. Asumarea:

Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale și rezultatele obținute, chiar dacă este vorba despre un eșec în fața unui obstacol semnificativ. Evită să dai vina pe alții sau pe circumstanțe, ia în considerare propria contribuție la situație. Eșecul este absolut normal și poate fi depășit. Asumarea responsabilității îți oferă control asupra călătoriei tale. Nu ești victimă, ci creator al propriei tale realități!

  1. Dedicarea:

Este angajamentul de a fi dedicat călătoriei tale, indiferent de obstacole. Nu confunda dorința cu dedicarea. Cu toții dorim fericire și succes însă nu toți ne angajăm să le și obținem. Obstacolele te vor face să pui la îndoială angajamentul tău față de obiectivele tale. Este ușor să te descurajezi. Rămâi dedicat în călătoria ta, chiar și în momentele dificile.

  1. Disciplina:

Implică menținerea unui program și a unor obiceiuri constante pentru a atinge obiectivele stabilite. În perioadele aglomerate, îți este dificil să menții un program sau să te ții de obiceiurile sănătoase. Disciplina este cheia stabilității în timp și a evitării amânărilor.

  1. Perseverența:

Presupune să înfrunți provocările cu hotărâre și să continui să îți urmezi direcția, indiferent cât este de dificil. Perseverența înseamnă să menții focusul pe obiectivele tale chiar dacă te confrunți cu eșecuri, obstacole sau dificultăți majore.

  1. Consistența:

Înseamnă menținerea eforturilor constante și a acțiunilor pe termen lung chiar dacă, după o perioadă inițială de entuziasm, devii tentat să renunți la rutina sau eforturile constante.

  1. Reziliența:

Implică capacitatea de a te recupera rapid după eșecuri sau momente dificile. Reziliența îți oferă forța de a te ridica și de a merge mai departe, chiar și în fața adversităților. Este un element crucial în adaptabilitatea ta la schimbare și în depășirea eșecurilor temporare.

  1. Flexibilitatea:

Înseamnă a fi deschis la schimbare și adaptabil la circumstanțe noi. Fiind flexibil, îți oferi șansa de a ajusta planul în funcție de schimbările inevitabile și neașteptate. Este cheia adaptabilității într-o lume în continuă transformare.

  1. Dezvoltare personală continuă:

Implică angajamentul pentru învățare și creștere constantă în cadrul procesului tău de dezvoltare personală. Te asigură că rămâi la curent cu noile informații și perspective. Este cheia pentru a evolua constant și pentru a-ți perfecționa abilitățile.

  1. Evaluare. Ajustare. Modificare:

Înseamnă analiza constantă a progresului tău și efectuarea de ajustări sau modificări în planul tău, acolo unde este necesar. Evaluarea periodică te asigură că rămâi pe drumul cel bun și îți oferă oportunitatea de a face modificări strategice pentru a atinge obiectivele.

Secțiunea 3: La final de drum: a ajunge la destinație

Întâlnirea cu succesul

Dacă urmezi cu consecvență harta și nu renunți, în ciuda provocărilor, succesul va deveni inevitabil după un anumit timp.

Această hartă de călătorie nu doar te ghidează, dar te și învață să te cunoști mai bine, să-ți descoperi abilitățile și să dezvolți calitățile necesare pentru a-ți atinge potențialul maxim. Încrederea în propriile forțe și angajamentul în această călătorie personală te vor conduce la succesul dorit.

Dacă îți place harta propusă de mine și dorești ajutorul meu în drumul spre atingerea obiectivelor tale, să știi că sunt la un mesaj distantă. Mă poți contacta AICI – https://www.gabrielarosoiu.ro/contact/

 

Te aștept cu drag să construim împreună drumul către succesul tău!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top