Now Reading
Creierul uman vs Inteligența Artificială (AI)

Creierul uman vs Inteligența Artificială (AI)

costin-damasaru
Creierul uman vs Inteligența Artificială (AI)

Relația dintre inteligența artificială (AI) și creierul uman este complexă și fascinantă, având mai multe aspecte pe care le putem explora.

Prima abordare ar putea fi inspirată de Biologie, putând spune că, multe aspecte ale inteligenței artificiale sunt inspirate de funcționarea creierului uman. De exemplu, rețelele neuronale artificiale, un element central în multe sisteme de AI moderne, sunt inspirate de structura și funcționarea rețelelor neuronale biologice din creier. Acest lucru nu înseamnă că AI copiază exact modul în care funcționează creierul, ci mai degrabă că folosește principii similare pentru procesarea informațiilor. 

Astfel, Rețele Neuronale Artificiale (RNA) sunt probabil cel mai direct exemplu de inspirație biologică în AI. Ele sunt proiectate să imite rețelele de neuroni din creierul uman. În mod similar cu neuroni biologici, care transmit semnale prin sinapse, rețelele neuronale artificiale folosesc „neuroni” digitali și „sinapse” pentru a procesa și a transmite informații. Structura și funcționarea acestor rețele sunt simplificate comparativ cu complexitatea creierului uman, dar principiile de bază ale conectivității și procesării distribuite sunt similare.

Unul din secretele complexității și eficienței AI este dat de către conceptul de Procesare  Distribuită. Ce înseamnă asta? Atât în creierul uman, cât și în RNA, procesarea informațiilor nu se bazează pe un singur neuron sau nod, ci este distribuită peste o rețea întreagă. Acest lucru permite un grad înalt de reziliență și adaptabilitate, deoarece informațiile pot fi procesate în paralel, iar pierderea unor părți ale rețelei nu duce neapărat la colapsul întregului sistem. Pe cale de consecință, imitând ce se întâmplă în creier, unde procesul de învățare se realizează prin modificarea forței sinaptice între neuroni – un proces cunoscut sub numele de plasticitate sinaptică, acest principiu este imitat, în cazul AI, prin ajustarea ponderilor dintre nodurile rețelei neuronale pe baza datelor de antrenament, ceea ce este echivalentul digital al modificării sinapselor.

Ce ne facem când creierul uman este depășit ca vector de percepție și recunoaștere a șabloanelor?  Creierul uman este excepțional în recunoașterea șabloanelor complexe și interpretarea semnalelor senzoriale. Rețelele neuronale artificiale au fost proiectate să imite această capacitate, devenind astfel foarte eficiente în sarcini cum ar fi recunoașterea vocală, vizuală și de text, devenind uluitor de similare creierului uman.

Un alt secret al eficienței AI fiind acela că se inspiră și din alte sisteme biologice.

În afară de creier, AI se inspiră și din alte sisteme biologice. De exemplu, algoritmi de optimizare inspirați de comportamentul de căutare a hranei al coloniilor de furnici sau de zborul păsărilor au fost dezvoltați pentru a rezolva probleme complexe de optimizare

Citește continuarea articolului în ediția februarie 2024 a revistei Psychologies  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top