Now Reading
Tu cum răspunzi la stres?

Tu cum răspunzi la stres?

Dana Russu
Tu cum răspunzi la stres?

Sunt afectați de stres 98% dintre români.

Deși suntem familiarizați cu noțiunea de stres, vorbim des despre stres și îl identificăm deseori ca fiind cauza unor provocări:

Câți dintre noi acționăm concret pentru diminuarea lui?

Câți dintre noi căutăm cauza pentru a o remedia?

Conform companiei care a efectuat un studiu de piață, mai puțin de jumătate dintre cei afectați de stres se „tratează„…☹

Pentru 78% dintre cei care au participat la studiu, jobul este principalul factor de stres, urmat de relația cu managerii sau cu colegii.

Asta în vreme ce, pentru 27% dintre respondenți, problemele în familie sunt cele care provoacă nervozitate. (sursa: digi24.ro)

Deși nu este o boală în sine, stresul ne aduce multă neliniște și dacă neglijăm cauza, ne poate arunca într-o spirală de gânduri și trăiri, care mai devreme sau mai târziu, ne face mult rău.

Stresul este felul în care fiecare dintre noi răspunde la diferiți factori (stresori), cum ar fi: experiențele cu care ne confruntăm, mediul de lucru, presiunea ce vine din exterior sau din interior și nu în ultimul rând calitatea relațiilor noastre.

Suntem ființe relaționale, adică prin natura noastră umană avem nevoie să relaționăm și de aceea calitatea relațiilor pe care le avem ne poate face viața mai frumoasă sau dimpotrivă ne poate provoca mult stres.

Și dacă știm lucrul acesta, nu este oare firesc, să lucrăm la relațiile noastre astfel încât să nu le mai sabotăm (conștient sau nu), ci să le susținem?

E simplu, dacă știm cum, nu-i așa?

„O relație este ceva ce construim împreună și fiecare este responsabil de partea lui de relație„ – spune una din regulile de bază ale comunicării asertive în relații, conform lui Jacques Salomé.

Prin urmare, când vrem relații sănătoase și care să NU ne fie sursă de stres, ce avem  de făcut este să ne implicăm într-un mod sănătos în relațiile noastre.

Relațiile nesănătoase generează stres.

Stresul are componente pe care nu le putem controla, dar are și componente asupra cărora avem control.

Nu putem controla ce se întâmplă în lume, în organizație și nici măcar nu putem controla pe deplin ce se întâmplă în viața noastră azi sau mâine.  Planificăm, ne facem o strategie, facem tot ce ține de noi, însă nu deținem controlul absolut. Există întotdeauna un procent de neprevăzut.

Ce putem controla când vine vorba de stres?

  1.   Cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă în relațiile noastre
  2.   Cum ne raportăm la ceea ce vedem în jurul nostru (în funcție de relația cu sine)
  3.   Ce credem despre noi înșine într-un anumit context stresant (convingeri și credințe)
  4.   Ce ne spunem în relația cu noi înșine în condiții de stres (dialogul interior)

Iată 4 aspecte importante care au mare legătură cu stresul pe care îl simțim. Le abordez pe rând, azi primul dintre ele.

Cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă în relațiile noastre?

Mă voi referi în continuare mai ales la relațiile profesionale, însă te asigur că ceea ce vei citi aici poți integra 100% și în relațiile tale personale.

Spuneam puțin mai sus, că stresul nu este o boală ci este modul în care răspundem la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în mediul nostru mai restrâns sau mai larg.

Modul în care răspundem este foarte important pentru liniștea noastră interioară, pentru că în funcție de cum răspundem suntem mai mult sau mai puțin afectați.

Și când spun „afectat„ nu mă refer la ceea ce este aparent, ci mă refer la ceea ce se întâmplă în interiorul tău (fizic în corp și mental la nivel de gânduri) atunci când ceva/comportamentul cuiva te stresează.

De cele mai multe ori nu suntem conștienți de felul în care reacționăm la stres, pentru că acesta este un automatism.  Trăim pe pilot automat și în relații… prea mult… ☹

Relațiile nesănătoase generează stres. Simt nevoia să mai spun odată pentru că mi se pare important, având in vedere că atât de mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme de stres.

Dacă ești obișnuit să accepți acest tip de relație, pentru că acesta este modelul de relație cu care ești familiarizat, din păcate vei accepta un nivel mare de stres.

Ce comportamente pot fi stresante într-o relație?

X Celălalt este insistent și tu nu te poziționezi să spui ce te deranjează.

X Când ai vrea să spui NU dar totuși spui DA și deși lucrul acesta nu îți dă liniște, nu intervii sau o faci într-un mod agresiv (pentru că ai acumulat frustrare).

X Când celălalt îți cere să-i rezolvi diverse lucruri, care reprezintă urgențele lui. Deși  nu este responsabilitatea ta să te ocupi de ele, totuși o faci și renunți la tine.

X Când nu îți stabilești prioritățile și timpul tău se consumă în bătaia vântului, în loc să faci ce este important pentru tine și asta îți crează o anumită agitație interioară.

X Celălalt vorbește despre tine, punându-ți etichete și asta te face să te simți devalorizat.  În loc să spui ce te deranjează (într-un mod asertiv) preferi să taci și asta în timp va deveni un motiv de stres și frustrare.

Lista este mult mai lungă, eu am menționat doar câteva situații.

Te îndemn să-ți faci propria listă cu ceea ce te stresează în relațiile tale și astfel ai un punct de plecare în gestionarea stresului tău.

O relație este stresantă atunci când te deranjează ceva și NU te poziționezi, NU îți exprimi punctele de vedere, NU îți reprezinți interesele deși ai vrea să o faci.

Renunți azi să-ți spui punctul de vedere, renunți și mâine pentru că așa ai procedat și în trecut, renunți și poimâine…și unde ajungi?

Cum tine cum rămâne?

Îți înghiți cuvintele și îți reprimi emoțiile? pentru că nu știi cum să spui clar și asertiv ce ai de spus?

Observi că în aproape situațiile de mai sus, e vorba de un factor care vine din exterior spre tine și felul în care tu răspunzi este esențial pentru binele tău interior, pentru relațiile tale și mai mult decât atât, pentru sănătatea ta.

Orice te împiedică acum să gestionezi relațiile nesănătoase și implicit să gestionezi stresul, vreau să știi că oricând poți învăța cum să-ți exprimi în mod clar punctele de vedere, astfel încât să-ți susții relațiile și să gestionezi cu succes stresul.

Poți face ce ține de tine în relațiile tale pentru ca ele să devină mai bune și în felul acesta îi arăți și celuilalt că se poate.

În sensul acesta e important să identifici ce te sabotează când vrei să te poziționezi. Și de acum încolo să te poziționezi.

Meriți, chiar dacă acum nu știi de unde să începi.

În modulul 6 din cursul „Transformă-ți viața prin comunicare„ descoperi care sunt 10 cei mai frecvenți autosabotori și primești 3 strategii prin care poți să te eliberezi de ei.

Încă mai ai timp să te înscrii, cursul începe în 19 Februarie.

Click aici să descoperi ce surpriză ți-am pregătit.

https://drive.google.com/file/d/1-ZdCILPa2JfuMn6EmvJ2cPgrbPV3BDKM/view?usp=sharing

 

Fii tu însuți!

Dana

P.S. Urmărește articolele mele viitoare. Voi aborda și restul de 3 elemente când vine vorba de stres.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top