Now Reading
Întâlnire cu Brahms: concert de excepție la Sala Radio

Întâlnire cu Brahms: concert de excepție la Sala Radio

Revista Psychologies
Valentin Serban

Nu ezitați să vă alăturați Orchestrei Naționale Radio, pe 16 februarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, într-o călătorie muzicală fascinantă printre creațiile unui maestru al compoziției germane, Johannes Brahms. Pentru a celebra cei 190 de ani de la nașterea compozitorului, pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România prezintă Integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Brahms, în cadrul a 4 concerte extraordinare.

În cadrul acestui proiect, cel de-al doilea concert al Integralei Brahms se va derula sub bagheta dirijorului american John Axelrod, director muzical al Orchestrei Naționale Elvețiene.

Poster-orizontal-16.02.2024-Brahms-2--jpg.webp

Violonistul Valentin Șerban, laureat al Concursului Internațional „George Enescu” din 2021, este un alt invitat al serii.

Veți fi martorii unei interpretări magistrale a Concertului în re major pentru vioară și orchestră, unica creație a lui Brahms dedicată acestui instrument.

În partea a doua a serii, vă așteaptă Simfonia nr. 1 de Brahms, o capodoperă care a necesitat 21 de ani de muncă și care reflectă omagiul compozitorului față de Beethoven, preluând teme muzicale din simfoniile titanului de la Bonn. 

  • JOHN AXELROD a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. S-a specializat sub îndrumarea lui Leonard Bernstein (în 1982), a studiat, de asemenea, la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin (în 1996) și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent pentru „Parsifal” la Festivalul de la Bayreuth.  În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards pentru activitatea sa remarcabilă. John Alexrod

Stagiunea 2023-2024 a început cu două evenimente importante în traiectoria carierei sale: ca proaspăt cetățean al Elveției, John Axelrod a fost ales în noiembrie 2023 director muzical și dirijor principal al Orchestrei Naționale Elvețiene (Swiss National Orchestra). În septembrie 2023, o înregistrare excepțională cu Orchestra Simfonică București a fost lansată cu succes la Orchid Classics și distribuită de Naxos, cu cele două versiuni ale Simfoniei a 4-a de Robert Schumann. Intitulat Schumann 41/51: Florestan și Eusebiu, proiectul explorează modul în care tulburarea bipolară a lui Robert Schumann a influențat versiunile originale și revizuite ale acestei îndrăgite lucrări, ceea ce oferă un motiv convingător pentru ca, pentru prima dată în discografia înregistrată, ambele să fie lansate pe același album, ceea ce a dus la o nominalizare la International Classical Music Awards 2023 – pentru cea mai bună înregistrare orchestrală.

  • VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet. Un experiment artistic ce pune la încercare virtuozitatea oricărui mare violonist și împinge limitele de receptare ale muzicii clasice.Valentin Serban

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. A susţinut un număr mare de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top