Now Reading
14 februarie: ziua îndrăgostiților de muzică la Sala Radio

14 februarie: ziua îndrăgostiților de muzică la Sala Radio

Revista Psychologies
Liviu Prunaru

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, Orchestra de Cameră Radio oferă un eveniment muzical special pentru toți cei îndrăgostiți de muzică! 

Sala Radio va găzdui un spectacol deosebit  miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora 19:00. Acest eveniment va avea ca invitați de seamă doi artiști cu reputație internațională impresionantă. Pe scena Sălii Radio vor concerta Liviu Prunaru, concertmaestru al celebrei orchestre simfonice Royal Concertgebouw Amsterdam, și Sophia Reuter la violă, membră a prestigioasei Staatskapelle Berlin, având o formare sub îndrumarea celebrului violonist Yehudi Menuhin.

Liviu Prunaru, cu privilegiul de a cânta la vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Pachoud” din 1694, va fi prezent alături de Orchestra de Cameră Radio în calitate de solist și dirijor. Repertoriul serii va include lucrări remarcabile semnate de mari compozitori precum Mozart, cu Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră, Ceaikovski, cu Souvenir de Florence, și Suita pentru vioară, violă și orchestră a compozitorului suedez Kurt Atterberg.

  • LIVIU PRUNARU a obținut recunoașterea internațională la cele mai prestigioase concursuri internaționale de vioară din lume. A fost premiat, în 1997, cu medalia de aur la Concursul Internațional de vioară Dong-A din Coreea, medaliat cu argint al Concursului internațional de vioară Indianapolis – SUA (1998), medalie de argint la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles (1993), medaliat cu aur la Rodolfo Lipizer International Violin Competition din Italia și medaliat cu aur la Concursul Internațional de vioară R. Molinari din Elveția, printre multe altele.

Și-a făcut debutul la New York cu Juilliard Symphony la Lincoln Center, după ce a obținut marele premiu la Juilliard Mendelssohn Competition. De asemenea, în 1999, a câștigat marele premiu la E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition, ceea ce a dus la spectacole cu Aspen Young Artists Orchestra.

Liviu Prunaru a fost apreciat ca solist alături de ansambluri precum Concertgebouw Amsterdam, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională a Belgiei, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Orchestra Simfonică din Mississippi ș.a.

Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani. Apoi, în 1990, a fost invitat de marele violonistul Alberto Lysy să studieze cu acesta la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elveția. Și-a finalizat studiile cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat activ și la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman.

În septembrie 2006, după 14 ani de activitate didactică la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, care a primit, în 2008, pentru prima dată, titlul de cea mai bună orchestră din lume.

În octombrie 2010, un alt moment important din cariera sa l-a reprezentat acceptarea poziției de director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția, constinuând astfel tradiția maeștrilor săi, Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

Pe lângă activitatea didactică și cea de concertmaestru, Liviu Prunaru are o activitate solistică foarte activă în Asia, America și Europa, susține numeroase recitaluri și înregistrează aproape în fiecare an. În România, participă la turneul extraordinar „Duelul viorilor” (Stradivari VS Guarneri), alături de violinistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.

 

  • SOPHIA REUTER s-a născut la Dresda și provine dintr-o familie de muzicieni foarte cunoscută. A primit primele lecții de vioară la vârsta de 5 ani, de la profesorul Klaus Hertel, de la Hochschule für Musik „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig și a continuat apoi studiile cu profesorul Peter Tietze, la Berlin. Sophia Reuter și-a finalizat studiile de vioară cu profesorul Alfred Lipka la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin.

În 1989, legendarul violonist Yehudi Menuhin a invitat-o la Academia Internațională de Muzică Menuhin (IMMA) din Elveția, unde a studiat vioara cu domnia sa și cu Alberto Lysy și viola cu Johannes Eskaer. Ulterior, Sophia Reuter a predat ca lector la IMMA din Gstaad și a înregistrat mai multe CD-uri ca solistă alături de Yehudi Menuhin.Sophia Reuter

Din 2006 până în 2013 a fost angajată ca prim-violistă (șef partidă violă) în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Duisburg (Deutsche Oper am Rhein). De asemenea, a cântat în mod regulat ca invitată, cu orchestre precum cea de la Gran Teatre del Liceu (Barcelona), Gewandhaus Orchestra Leipzig, precum și cu alte orchestre simfonice importante din Germania. Este, în prezent, membră a secției de violă a orchestrei Staatskapelle Berlin (din anul 2018).

Este interesată în special de muzica de cameră, de la repertoriul baroc până la cel contemporan. A construit o frumoasă colaborare cu ansamblul Tharice Virtuosi (Elveția), format din foști elevi ai lui Yehudi Menuhin și Alberto Lysy, și cu Linden Strings Berlin, ce reunește muzicieni ai secției de coarde din Staatskapelle Berlin.

Sophia Reuter cântă pe o violă fabricată de Wilhelm Brückner (Erfurt, Germania, 1976).

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top