Now Reading
Mentalitatea care contează pentru succes

Mentalitatea care contează pentru succes

Care sunt consecințele crezului că personalitatea ta este ceva ce poți dezvolta, spre deosebire de crezul că este o trăsătură fixă, adânc întipărită și de neschimbat?

Carol Dweck, psiholog la Universitatea Stanford, este cea care a adus la lumină importanța tipului de mentalitate și diferența pe care o poate aduce în viața noastră.

Nu ne naștem cu un anumit tip de mentalitate, ci ni le formăm și ni le întărim prin experiențele noastre de zi cu zi. Vestea bună este că, dacă mentalitatea se învață, înseamnă că se și poate schimba dacă ne dorim asta.

Carol Dweck consideră că există două tipuri de mentalitate:

Mentalitate de creștere: cei care cred că inteligența, talentele și abilitățile noastre se pot îmbunătăți cu efort, și că depinde de noi să ne dezvoltăm. Cei care au acest tip de mentalitate nu se cred nici mai buni și nici mai răi ca ceilalți.

Motivația lor este să își dorească să fie mai buni decât au fost ei ieri, să se dezvolte continuu. Ei vor accepta provocări și vor încerca mereu să facă puțin mai mult decât le permit competențele lor actuale. Nu le este frică de greșeală, ci vor folosi greșeala pentru a învăța o lecție, după care vor încerca din nou.

Mentalitate fixă: cei care cred că inteligența, talentele și abilitățile noastre sunt fixe, că ne-am născut cu ele, și prin urmare nu depinde de noi să le îmbunătățim.

Cei care au acest tip de mentalitate, au o imagine despre propria inteligență, și nivelul la care se află comparativ cu ceilalți. Aceștia vor face totul ca să mențină acest statut. Ei vor activa foarte bine în domeniile pe care le stăpânesc, dar nu vor accepta provocări și nu vor încerca lucruri noi, de teamă să nu-și diminueze statutul.

O mentalitate fixă este una care presupune că abilitățile și înțelegerea sunt relativ fixe. Cei care au o mentalitate fixă pot să nu creadă că inteligența poate fi îmbunătățită sau că „o ai sau nu” când vine vorba de abilități și talente.

Opinia ta despre tine poate determina totul. Dacă crezi că, calitățile tale sunt neschimbabile – deci ai o mentalitatea fixă – vei avea tendința să îți demonstrezi că este așa mai mult decât să înveți din greșelile tale. Crezi că ai o anumită cantitate de inteligență și talent și nimic nu poate schimba asta.  Simți că nu contează cât de mult efort depui, talentele sau inteligența ta sunt bătute-n cuie. Prin urmare, ai tendința să crezi că efortul tău este fără rod.

Cu o mentalitate fixă, ai tendința de a evita provocările, deoarece eșecul sugerează că pierzi informațiile necesare pentru a avea succes.

Adesea, o gândire fixă te împiedică să dezvolți noi abilități sau aptitudini și calități care să îți aducă în viață un sentiment de împlinire și fericire.

Citește articolul integral pe Revista Cariere

Autor Eugen Popa

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top