Now Reading
7 modalități de a-ți găsi scopul în viață

7 modalități de a-ți găsi scopul în viață

Revista Psychologies

A avea un scop semnificativ, pe termen lung, este benefic pentru bunăstarea ta. Iată cum poți să îl găsești.

Majoritatea persoanelor pe care le cunosc par să aibă o înțelegere profundă a scopului lor. Fie că lucrează pentru justiție, învață copiii să citească, creează artă inspirațională sau colectează donații pentru ONG-uri, au găsit modalități de a-și contopi pasiunea, talentele și grija pentru lume într-un mod care umple viața de sens.

Norocul lor vine din faptul că a avea un scop în viață este asociat cu tot felul de beneficii. Cercetările sugerează că scopul este legat de o sănătate mai bună, longevitate și chiar succes economic. Este reconfortant să ai un simț al scopului, știind că îți folosești abilitățile pentru a ajuta alții într-un mod care contează pentru tine.

Dar cum îți găsești scopul dacă nu este evident pentru tine? Este ceva ce se dezvoltă natural pe parcursul vieții? Sau există pași pe care îi poți lua pentru a încuraja mai mult scop în viața ta?

Cel mai probabil ambele. Oamenii pot găsi un scop într-o- manieră organică sau prin exerciții deliberare și auto-reflecție. Uneori, doar faptul că cineva discută cu tine despre ceea ce contează pentru tine te face să reflectezi mai conștient la viața ta și scopul tău, spune Bronk.

În timp ce greutățile pot duce la scop, cei mai mulți oameni probabil că își găsesc scopul într-un mod mai sinuos, susțin cercetătorii acestui subiect  – printr-o combinație de educație, experiență și auto-reflecție, adesea ajutată de încurajarea altora. Dar găsirea scopului tău poate fi și accelerată, oferindu-ți instrumentele potrivite. Ea și colegii ei au descoperit că exercițiile menite să descopere valorile, interesele și abilitățile tale, precum și practicarea emoțiilor pozitive precum recunoștința, te pot ajuta să îți îndrepți scopul în viață.

Iată câteva dintre recomandările bazate pe cercetările despre scop.1.

1.Identifică lucrurile care îți pasă

Scopul este despre aplicarea abilităților tale în contribuția la binele comun într-un mod care contează pentru tine. Deci, identificarea a ceea ce îți pasă este un prim pas important.

În Provocarea scopului din Greater Good, proiectată de Kendall Cotton Bronk și echipa ei, elevii de liceu au fost rugați să reflecteze asupra lumii din jurul lor – casele lor, comunitățile, lumea în general – și să își imagineze ce ar face dacă ar avea o baghetă magică și ar putea schimba orice ar dori (și de ce). După aceea, au putut folosi acea reflecție pentru a lua în considerare pașii mai concreți pe care i-ar putea face pentru a contribui la apropierea lumii un pic mai aproape de acea ideală.

Un proces similar este recomandat și pentru adulți de către Jim Emerman de la Encore.org, o organizație care ajută persoanele în vârstă să își găsească un nou scop în viață. În loc să îți imaginezi o lume ideală în viitor, el sugerează să îți pui singur trei întrebări:

  • La ce ești bună?
  • Ce ai făcut care ți-a oferit o abilitate ce poate fi folosită pentru o cauză?
  • La ce îți pasă în comunitatea ta?

Reflectând asupra acestor întrebări, spune el, adulții mai în vârstă pot genera idei pentru reutilizarea abilităților și urmărirea intereselor dezvoltate de-a lungul unei vieți în scopul de a ajuta lumea.

2.Reflectă asupra a ceea ce contează cel mai mult

Uneori poate fi dificil să identifici unul sau două lucruri care contează cel mai mult pentru tine deoarece cercul tău de griji și îngrijorări este vast. Înțelegerea a ceea ce valorezi cel mai mult te poate ajuta să îți restrângi scopul în viață la ceva gestionabil care să fie cu adevărat în rezonanță cu tine.

Există mai multe sondaje de valori bune de ales, inclusiv aceste trei recomandate de PositivePsychology.com: Chestionarul Valorilor Trăite, Chestionarul Valorilor Portret și Chestionarul Valorilor Personale. Toate au fost utilizate în studii de cercetare și pot fi utile pentru cei care se simt copleșiți de tot ceea ce doresc să schimbe.

Bronk a descoperit că ajutarea oamenilor să-și prioritizeze valorile este utilă pentru găsirea scopului. Sondajul utilizat în provocarea scopului din Greater Good – unde elevii au fost întrebați să se uite la valorile comune și să le clasifice în funcție de importanța lor – s-a dovedit a fi eficient în ajutorarea oamenilor să-și clarifice scopul.

Odată ce ești mai clar cu privire la valorile tale cele mai profunde, Bronk recomandă să îți pui întrebări: Ce spun aceste valori despre tine ca persoană? Cum îți influențează aceste valori viața de zi cu zi? Cum ar putea ele să se refere la ceea ce vrei să faci cu restul vieții tale? A face acest exercițiu te poate ajuta să descoperi cum poți pune în aplicare valorile tale.

3.Recunoaște-ți punctele forte și talentele

Toți avem puncte forte și abilități pe care le-am dezvoltat de-a lungul vieții noastre, care contribuie la personalitățile noastre unice. Totuși, unii dintre noi pot fi nesiguri în ceea ce avem de oferit.

Dacă avem nevoie de ajutor, un sondaj precum Sondajul Punctelor Forte ale Caracterului VIA poate fi util în identificarea punctelor noastre forte personale și în abordarea lor mai pe deplin. Apoi, poți lua rezultatele și să te gândești cum le poți aplica într-un mod care să îți intereseze cu adevărat.

Dar poate fi, de asemenea, util să ceri păreri altora – profesori, prieteni, familie, colegi, mentori. În Provocarea Scopului, elevii au fost rugați să trimită e-mailuri la cinci persoane care îi cunosc bine și să pună întrebări precum:

  • La ce crezi că sunt deosebit de bună?
  • La ce crezi că mă bucur cu adevărat
  • Cum crezi că îmi voi lăsa amprenta asupra lumii?

Adulții pot face acest lucru dacă au nevoie de feedback – fie formal, fie informal, în conversație cu alții de încredere. Persoanele care te cunosc bine ar putea să observe lucruri în tine pe care nu le recunoști în tine însuți, ceea ce te poate îndrepta în direcții neașteptate. Pe de altă parte, nu este necesar să te bazezi prea mult pe acele feedback-uri dacă nu rezonează cu tine. Obținerea unui feedback este util dacă clarifică punctele tale forte – nu dacă este complet greșit.

4.Încearcă să faci voluntariat

Găsirea unui scop implică mai mult decât auto-reflecție. Potrivit lui Bronk, este și despre încercarea de lucruri noi și vederea cum aceste activități îți permit să-ți folosești abilitățile pentru a face o diferență semnificativă în lume. Făcând voluntariat într-o organizație comunitară focalizată pe ceva care te interesează ar putea oferi experiență și face bine în același timp.

Lucrul cu o organizație care servește alte persoane te poate pune în contact cu oameni care îți împărtășesc pasiunile și te inspiră. De fapt, este mai ușor să găsești și să menții un scop cu sprijinul altora – iar o rețea de binefacere te poate introduce în oportunități și într-o comunitate care împărtășește aceeași îngrijorare cu tine. Voluntariatul are avantajul adițional de a îmbunătăți sănătatea și longevitatea noastră, cel puțin pentru unele persoane.

Cu toate acestea, nu toate activitățile de voluntariat vor duce la un sentiment de scop. „Uneori voluntariatul poate fi inhibant”, avertizează cercetătorul de la Universitatea Stanford, Anne Colby. „Trebuie să fie angajant. Trebuie să simți că realizezi ceva.” Atunci când găsești o potrivire bună pentru tine, voluntariatul probabil va „simți bine” într-un fel – nu epuizant, ci revigorant.

5.Imaginează-ți cel mai bun sine posibil

Acest exercițiu este util în special în legătură cu exercițiul cu bagheta magică descris mai sus. În Provocarea Scopului din Greater Good, elevii de liceu au fost rugați să își imagineze ei înșiși la 40 de ani dacă totul ar fi mers cât se poate de bine în viețile lor. Apoi, au răspuns la întrebări precum:

  • Ce faci?
  • Ce este important pentru tine?
  • Care sunt lucrurile de care îţi pasă cu adevărat și de ce?

Partea de „de ce” este deosebit de importantă, pentru că scopurile ies de obicei din motivele noastre pentru a avea grijă, spune Bronk.

Desigur, cei dintre noi care sunt puțin mai în vârstă pot totuși să găsească aceste întrebări valoroase. Cu toate acestea, spune Bronk, persoanele mai în vârstă ar putea dori să reflecteze mai degrabă decât să privească înainte. Ea sugerează să ne gândim la ceea ce am vrut întotdeauna să facem dar poate nu am putut din cauza altor obligații (cum ar fi creșterea copiilor sau urmărirea unei cariere). Se pare că există ceva în a vedea ce îți dorești cu adevărat pentru tine și pentru lume care te poate ajuta să te apropii de realizarea acestuia, poate concentrându-ți atenția asupra oamenilor și experiențelor pe care le întâlnești care te pot ajuta să ajungi acolo.

6.Cultivă emoții pozitive precum recunoștința și admirația

Pentru a găsi un scop, este util să cultivi emoții pozitive, precum admirația și recunoștința. Asta pentru că fiecare dintre aceste emoții este legată de bunăstare, de grijă pentru alții și de găsirea sensului în viață, care ne ajută să ne concentrăm asupra modului în care putem contribui la lume.

În studiul său cu tinerii adulți, Bronk a descoperit că practicarea recunoștinței este deosebit de utilă în îndrumarea studenților spre scop. Reflectând asupra binecuvântărilor vieții lor îi conduce adesea pe tineri să „dea mai departe” într-un fel, ceea ce este cum recunoștința poate conduce la scop.

Există multe modalități de a cultiva admirația și recunoștința. Admirația poate fi inspirată de frumusețea naturii sau de amintirea unui moment inspirațional. Recunoștința poate fi practicată prin păstrarea unui jurnal de recunoștință sau prin scrierea unei scrisori de recunoștință unei persoane care te-a ajutat în viață. Orice instrumente folosești, dezvoltarea recunoștinței și a admirației are beneficiul suplimentar de a fi bună pentru starea ta emoțională, ceea ce îți poate oferi energia și motivația de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele pline de scop.

7.Uită-te la oamenii pe care îi admiri

Uneori, oamenii pe care îi admirăm cel mai mult în viață ne oferă un indiciu despre modul în care am putea dori să contribuim la o lume mai bună noi înșine. Citirea despre munca liderilor pentru drepturile civile sau a activiștilor climatici ne poate oferi un impuls moral care poate servi ca motivație pentru a lucra în direcția binelui comun.

Cu toate acestea, uneori, privirea la aceste exemple mai mari decât viața poate fi prea intimidantă, spune Bronk. Dacă este așa, poți căuta persoane obișnuite care fac bine în moduri mai mici. Poate că ai un prieten care face voluntariat pentru a colecta mâncare pentru oamenii fără adăpost sau un coleg a cărui muncă în promovarea dreptății sociale te inspiră.

Nu ai nevoie de faimă pentru a-ți îndeplini scopul în viață. Trebuie doar să te uiți la compasul tău interior – și să începi să faci mici pași în direcția care înseamnă cel mai mult pentru tine.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top