Now Reading
Barbatii sau femeile: cine este mai puternic?

Barbatii sau femeile: cine este mai puternic?

Revista Psychologies

Barbatii sau femeile: cine este mai puternic?
Ar fi aproape egali, daca femeile nu ar pastra „avantajul” de a aduce pe lume copii. Adriana M., profesoara, a tinut sa nasca fara anestezie epidurala, asa cum au facut pe vremuri mama si bunica ei. „Faptul ca puteam sa infrunt suferinta si e­mo­­tiile pe care le genereaza mi-a des­­­­­­­chis accesul catre o parte din mi­ne insami“, spune ea. „Am simtit pu­­terea trupului meu si pe cea a sufletului meu iesind din cele mai profunde resurse instinctuale de care dispun.”

O psihoterapeuta americana, Clarissa Pinkola Estes, a dedicat o lu­cra­­re calitatilor acestei forte in­stinctu­a­le pe care a denumit-o na­­­­­tura sal­ba­tica. „Cuvantul «sal­batic» nu este fo­losit aici in sensul lui modern si pe­iorativ, de «scapat de sub con­trol», ci in sensul lui originar, de a trai o viata natura­la”, in acord cu ritmurile biologice si cu as­pi­ra­ti­ile profunde, scrie ea in cartea Fe­mei care alearga cu lu­pii”. De asemenea, terapeuta lauda aceasta sur­sa de creativitate pe care cultura mo­derna tinde sa o cenzure­ze, dar la care femeile pot avea din nou ac­ces, trecand dincolo de experiente fundamentale precum maternitatea.

Valentin U. lauda forta interioara a fe­meilor dar se plange ca „societatea noastra reprima instinctele masculine, pe care le percepe drept barba­re, in timp ce instinctele feminine sunt permanent puse in valoare. Noi suntem guvernati de testosteron, asta e. Partenerele ne tot spun sa ne asu­mam latura feminina… tot discursul acesta ne dezorienteaza“.

Sexul „tare” a ramas fara repere?

Sunt multi barbatii care recunosc ca au ramas fara repere. „Mi-am petrecut primii treizeci de ani din viata manifestandu-mi reactiile altfel decat fratii mei mai mari“, mar­turiseste Codrin O., de 40 de ani, artist plastic cu o stabila viata de cuplu. „Erau prea macho, prea duri, nu prea erau ei sensibili, iar eu nu eram ca ei.”

Cristian, un muzi­cian de 39 de ani, casa­torit si tata al unui copil, a suferit de lipsa propriului tata: „Cand s-a nascut fiul meu, nu stiam ce valori masculine trebuia sa-i transmit”.

Psihoterapeutul francez Robert Bly
se declara uimit de tristetea bar­ba­tilor de azi. Incantati ca au devenit mai prevenitori si mai tandri dupa toate discursurile feminine de „educare“ in acest sens, psihologului i se pare totusi ca acestor „masculi im­blanziti” le lipseste vitalitatea. „Descoperirea sensibilitatii a fost o aven­tu­ra necesara, dar etapele unei ca­­­­­­­latorii nu trebuie confundate cu in­­­­deplinirea acesteia”, scrie el in cartea Omul inte­lept si copilul.

Ce­­­­ea ce le face de fapt barbatilor un deserviciu, spune psihoterapeutul, sunt modelele pozitive de identi­fi­ca­re mas­culina care… nu exista. Odini­oara, cand baietii cresteau lan­ga tatii lor, invatau de la ei diverse lucruri de a face lucruri si preluau comportamentul viril; in schimb, bar­batii de azi au avut, in cea mai mare parte, un tata absent, fie pentru ca era separat de mama lor, fie ca era poate mult prea ab­sor­bit de munca lui ca sa-si asume acest rol de initiator.

Succesul pe ca­re psihologul l-a avut in vanzari a venit tocmai din faptul ca el a re­a­bilitat figura bar­batului lup­ta­tor. Nu e vorba numai de trasa­turile mas­culului, ci si de o metafora a for­­­­tei masculine traditionale.

„In mediile sociale moderne, rolurile sexelor nu sunt la fel de clare ca in cele traditionale“, spune Valentin. Nu e vorba sa trimitem femeia la cratita ca sa ne depasim noi nefericirea, ci trebuie sa ne redescoperim functiile specifice.”

Traiasca luptatorii

Cum fac astazi tatii educatia fiilor in directia masculinitatii? „Simtul rigorii in opozitie cu rigiditatea”, explica Andrei M., psiholog, care are un fiu, pe Dan, de 10 ani. „Il invat sa spuna ce simte, ce accepta si ce refuza“. In acest sens, figura razboinicului restaureaza combativitatea masculina intr-un echilibru corect intre dominare si fuga. „A inteles ca puterea masculina nu consta nici in posedarea femeilor, nici in bataile ca intre cocosi, ci in a-ti apara limitele teritoriului personal si familial. Cand fiul meu plan­ge, nu-i spun ca barbatii nu plang. Il ajut sa se afirme respectandu-i pe altii.”

Testosteronul, hormonul masculinitatii

Barbatii cu o deficienta de testos­teron stiu bine acest lucru: acest hormon nu le hraneste numai for­ta musculara, pilozitatea sau li­bi­doul. Tot el le confera si „sen­ti­men­tul de putere”. Nu tre­buie sa tragem insa concluzia ca tes­tos­te­ro­nul ar fi hormonul agre­si­vitatii. El este prezent si la fe­mei, in mai mica masura, dar asta nu le face do­minatoare. Si, chiar da­ca nivelul lui scade odata cu timpul, asta nu inseamna ca bar­batii mai inaintati in varsta isi pierd auto­ri­tatea. Daca „var­fu­rile” hormonale de la diver­se var­ste au un efect compor­ta­men­­­tal, ele nu fac totusi decat sa sus­­tina o forta a carei origine ra­mane psihologica.

Laurence Lemoine
Adaptare Iuliana Alexa
Foto: Happy couple.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top