Now Reading
Capcanele oamenilor de succes

Capcanele oamenilor de succes

Revista Psychologies

Oamenii de succes nu sunt scutiti de depresii, probleme maritale sau in educatia copiilor, ori stres. Dar in plus fata de motivele obisnuite cu care ne confruntam toti, exista un set de probleme care apar in cazul celor cu realizari importante. Iata trei dintre ele.

 

Sindromul impostorului

Desi nu apare ca atare tratat in manualele diagnostice, acesta poate fi extrem de problematic intrucat are la baza sentimentul de a nu fi niciodata indeajuns de bun.

Subestimarea este des intalnita la persoanele care au succes in ceea ce fac, facandu-le sa se simta supraapreciati injust de cei din jur si in ciuda evidentelor, ca nu isi merita realizarile.

In loc sa isi atribuie reusitele competentelor si sa se bucure de acestea, pun totul pe seama norocului sau a unui efort temporar.

Multi ajung la terapeut cautand ajutor pentru anxietate sau depresie, sentimentul fiind corect identificat abia pe parcursul terapiei.

Astfel de persoane au nevoie sa isi contabilizeze implicarea in propriul succes pentru a se simti autentice.

 

Teama de a pierde totul

Este o frica paralizanta care are la baza gandirea conform careia cu cat ai mai mult, cu atat poti pierde mai mult.

Astfel de persoane ajung sa traiasca in stres continuu, sa devina anxioase, sa le fie teama ca o decizie gresita poate ruina tot ceea ce au construit.

Ceea ce trebuie sa faca este sa se reevalueze ca persoane si sa isi descopere valoarea personala dincolo de cea masurata in realizari. Acest lucru ii va ajuta sa se echilibreze gandind ca si daca vor esua, vor fi ok.

 

Vina de a avea succes

In primul rand, o pozitie de conducere reduce numarul prieteniilor si poate schimba raporturile in cazul in care succesul survine intr-o companie in care persoana lucreaza de mult timp.

Vechile prietenii se schimba, de multe ori socializarea cu subalternii este limitata, iar sentimentul de vina se instaleaza.

De asemenea, cand au nevoie de ajutor, multi oameni de succes tind sa spuna ca altii ar avea mai mult nevoie de el, si sa se simta vinovati ca cer.

Mai mult, pot ajunge sa aiba acest sentiment si daca vine vorba despre o masina noua sau o excursie scumpa. Paradoxal, in timp ce unii au senzatia ca li se cuvine totul, exista si aceasta categorie.

Terapia ii ajuta sa isi clarifice propriile convingeri si sa nu se mai simta nedemni de propriul succes. Uneori pot identifica roluri importante pe care le pot juca in vietile altora tocmai datorita realizarilor personale.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top