Now Reading
Cum depistam un introvert narcisist

Cum depistam un introvert narcisist

Revista Psychologies

Narcisismul este relativ usor de identificat atunci cand are manifestari exterioare precum nevoia exagerata de atentie, lipsa integritatii, manipularea sau superficialitatea. Exista, insa, si cateva tipuri mai ascunse. Iata cum arata un introvert narcisist.

 

Atitudinea ingamfata

Datorita nevoii de atentie manifeste precum si a manierelor grandomane, narcisistii extroverti sunt… la vedere. Introvertii sunt mai greu de identificat intr-o prima etapa.

Acestia vor avea tentinta sa observe si sa ii judece pe cei din jur in loc sa se manifeste si vor asculta fara prea mult interes neimplicandu-se, totusi, intr-o conversatie.

Cu toate acestea, sentimentul lor de superioritate poate fi observat prin detasarea superficiala pe care o afiseaza si printr-o serie de semne nonverbale.

Probabil nu isi vor exprima parerile negative, dar acestea pot fi simtite prin evitarea contactului vizual, ochii dati peste cap, spranceana ridicata, gesturile de anulare, oftat, cascat neatentie si crasa plictiseala.

Iar atunci cand se exprima, comentariile vor fi critice, prin prisma propriilor opinii considerate superioare.

Evident, si aceste manifestari nu fac decat sa ascunda o vulnerabilitate. Nesiguranta poate pleca de la incapacitatea lor de a relationa cu cei din jur in mod semnificativ.

 

Concentrarea pe sine

O trasatura des intalnita la aceste persoane este retragerea catre propriul egocentrism. In timp ce multi introverti sunt tacuti dar buni ascultatori, narcisistii sunt reticenticenti si neatenti ca ascultatori.

Deseori vor evalua rapid interlocutorii sau situatiile in care se regasesc ca fiind neinteresanti si nedemni de atentia lor, motiv pentru care se vor detasa de ceea ce se intampla in jur.

Nu sunt interesati decat de propriul egoism si de ceea ce li se pare lor placut. Motiv pentru care, restul primeste etichete negative.

 

Lipsa empatiei

Este un teren comun pentru narcisisti indiferent ca sunt extroverti sau introverti. Sunt incapabili sa empatizeze cu cei din jur, foarte probabil o situatie critica a altei persoane fiind interpretata ca le strica dispozitia si atat.

Este de asemenea unul dintre momentele in care isi vor verbaliza neplacerea. Iar daca sunt corectati sau li se atrage atentia, raspunsul lor va fi centrat tot pe propria persoana, pe placerile si nevoile lui.

 

Trasaturi neplacute

Intre caracteristicile greu de tolerat ale unor astfel de persoane sunt incluse agresivitatea pasiva si sensibilitatea exacerbata.

In cazul celei dintai, o solicitare nedorita din partea alcuiva, va fi intampinata cu un raspuns afirmativ, dar neindeplinita ulterior.

Raspunsul are rolul sa il scape de eventuale insistente, urmand ca apoi sa ignore complet solicitarea si sa isi vada de propriul program sau de interese.

Sensibilitatea, inseamna reactii virulente la orice semn de critica, real sau imaginat, la adresa propriei persoane. O alta posibila reactie este tacerea dublata de atitudinea dispretuitoare.

Practic, o astfel de persoana nu va lasa sa se vada cat a ranit-o un comentariu sau un gest. Va recurge la obisnuintele sale ca semn de aparare si totodata, atac.

Este dificil de relationat cu astfel de persoane intrucat nu se apropie de nimeni, iar daca o fac, atitudinea lor de fiinta speciala si neinteleasa de nimeni este greu de suportat.

Credinta superficiala ca este superior are rolul de a-i oferi asigurari asupra propriei valori, ascunzand sentimentele reale de vulnerabilitate si teama.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top