Now Reading
Cum e să fii femeie pilot de avion

Cum e să fii femeie pilot de avion

Avatar photo

Andreea Lițescu e tânără și are o meserie neconvențională pentru o femeie: pilot de avion (pe Wizz Air). Ce calități au fetele de ajung așa de… sus?

 

Care sunt abilitățile necesare  pentru a fi pilot de avion?

Andreea Lițescu: Totul începe cu un vis şi dorinţa de a zbura, după care începi, cu determinare, să urmezi toţi paşii necesari selecţiei unui pilot de linie.

Citește și:

Cele 7 sisteme de comandă a emoțiilor – cum ne ajută să avem o viață fericită

Avantajul de a fi empatic

Abilităţile de care ai nevoie să devii pilot sunt atât fizice, cât şi psihologice, şi fiecare pilot de linie trebuie să obţină certificatul medical clasa 1 pentru a-şi putea urma visul de a zbura.

Din punctul meu de vedere, contează enorm motivaţia, răbdarea şi dorinţa de a reuşi să faci ceea ce ţi-ai propus. Eu am ales o carieră în aviaţie pentru că sunt o persoană activă, dornică de a învăţa ceva nou în permanență, şi pentru că îmi place mult să lucrez în echipă.

Mă consider o persoană foarte norocoasă pentru că am avut şansa să zbor încă de la 17 ani şi am transformat o pasiune, într-o carieră, în cadrul Companiei Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est.

Sunt de părere că, pentru a fi un bun comandant, este nevoie ca, pe lângă abilităţile tehnice şi îndemânarea practică, alături de cunoştinţele temeinice dobândite zi de zi, să fii înzestrat şi cu o serie de însuşiri care ţin mai degrabă de latura umană:

să fii un bun comunicator, să fii deschis oricăror relaţii de cooperare, să poţi lua rapid decizii, să ai reale înclinaţii manageriale şi de leadership.

 

Ce crize ați traversat în zbor și cum trebuie acționat atunci?

A.L.: Fiecare zbor este diferit faţă de cel precedent şi, cu siguranţă va fi altfel şi următorul – iată doar unul dintre motivele pentru care iubesc să pilotez –, dar este tratat cu maximă responsabilitate de piloţi şi de echipajul de bord.

La compania la care lucrez, fiecare pilot este testat şi pregătit la fiecare șase luni, în simulator, pentru orice situaţie de urgenţă care poate să apară în timpul unui zbor, dar, din fericire, nu am avut până acum niciun eveniment de acest gen.

Cel mai important pentru noi este să oferim siguranţă maximă pasagerilor noştri şi asta înseamnă mii de ore de pregătire practică, teoretică, precum şi un program de odihnă foarte bine stabilit.

 

Ce ați învățat din acest domeniu pentru gestionarea crizelor așa, în general?

A.L.: Sunt pilot de 15 ani şi am învăţat, încă de la primul zbor, să-mi păstrez calmul indiferent de situaţie şi să urmez cu precizie procedurile pentru care m-am pregătit.

 

 Ce îi sfătuiți pe cei care au fobie de zbor?

A.L.: Avionul este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport şi asta o arată statisticile, nu trebuie să mă credeţi pe mine pe cuvânt.

Pasagerii trebuie să ştie că noi, piloţii, suntem acolo pentru a-i duce în siguranţă la destinaţie şi suntem pregătiţi şi testați periodic pentru a face acest lucru în cele mai bune condiţii.

În plus, compania Wizz Air deţine una dintre cele mai tinere flote din Europa, alcătuită din aeronave de ultimă generaţie Airbus A320 şi A321, iar piloţii şi tot personalul de bord sunt extrem de bine antrenaţi şi pregătiţi pentru zbor.

 

Cum ați fost educată de ați ajuns să faceți o muncă asociată mai ales cu meseriile masculine? Vi s-a spus că fetele pot face orice fac băieții? Ați fost vreodată inhibată de ideea că sunteți femeie și că e un domeniu masculin?

A.L.: Am fost crescută de părinţii şi bunicii mei să cred că orice este posibil în viaţă, atât timp cât muncesc şi sunt serioasă.

Familia m-a educat de mică să-mi urmez orice vis sau idee, dar să fiu perseverentă şi să acord maximă seriozitate lucrului asupra căruia m-am aplecat. Din fericire, avionul nu ştie cine este la manşă: femeie sau bărbat.

 

Ați auzit și mesaje misogine? Cum le-ați contracarat?

A.L.: Aşa cum spuneam mai sus, familia m-a îndrumat şi susţinut să-mi urmez visul, indiferent de părerile sau ideile preconcepute ale celor din jur. Şi au fost câteva, recunosc, mai ales la început.

Cred că cel mai important a fost să demonstrez că iubesc zborul şi că sunt serioasă în tot ceea ce fac, inclusiv în viaţa personală.

M-am dedicat complet visului meu, m-am antrenat mai mult decât alţii, pentru că eu cred că ceea ce faci contează mai mult decât ceea ce spui. Faptele au contat, nu vorbele.

 

De ce credeți că sunt mai puține femei în domeniile tehnice, la nivel mondial?

A.L.: Am constatat în ultima perioadă că femeile aleg din ce în ce mai des meserii sau profesii destinate bărbaţilor pentru că au realizat că nu există nici un fel de limite sau bariere, atât timp cât faci ceea ce-ţi place, munceşti şi ai determinare. Mă bucur să constat că şi în industria de aviaţie sunt din ce în ce mai multe femei.

 

Dacă ar fi să predați fetelor meseria dvs., ce le-ați spune?

A.L.: Să-şi urmeze drumul ales, indiferent cât de greu se doveşte a fi, pentru că destinaţia finală, faptul că ai reuşit ce ţi-ai propus, este cel mai frumos sentiment. Şi aici vorbesc din experienţă proprie.

Şi acum retrăiesc, cu aceeaşi intensitate, sentimentele care m-au încercat după primul meu zbor, bucuria şi emoţia deopotrivă, precum şi faptul că mi-am făcut cu profesionalism meseria.

Aviaţia este un domeniu extraordinar, din care merită să faci parte, pentru că-ţi oferă satisfacţii nebănuite. Le doresc tuturor femeilor să urmeze orice meserie sau profesie care le aduce echilibru şi le face fericite.

Iar dacă unele dintre ele se vor îndrepta spre aviaţie, în mine vor găsi un susţinător fervent, pentru că eu cred că zborul este cea mai frumoasă metodă de exprimare a libertăţii.

Iar celor care sunt deja studente sau urmează deja paşii unei cariere de pilot, le transmit să se bucure de fiecare moment petrecut în avion, pentru că acela o să fie biroul şi casa lor pentru mult timp.

Să respecte aviaţia şi oamenii care sunt implicaţi în acest domeniu, colegii, tehnicienii, echipa de la sol. Să lupte mereu pentru visul lor oricât de imposibil ar părea, pentru că eu cred că aviaţia merită orice efort, iar fiecare clipă petrecută la 12.000 de metri altitudine este absolut minunată!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top