Now Reading
Cum ne defineste nevoia de senzatii

Cum ne defineste nevoia de senzatii

Revista Psychologies

Partea mai putin buna este ca, uneori, se poate pierde o informatie pretioasa. Creierul are nevoie de un input mai bogat, si nu toate experientele senzoriale din viata de zi cu zi sunt la fel de bogate. Privitorii au nevoie sa isi cultive obiceiul de a-si face note si de a verifica informatiile cu ceilalti.

Daca locuiti cu un privitor, veti avea parte de experiente placute. Privitorii sunt persoane cu care se convietuieste usor; de vreme ce nu sunt usor de enervat, familia si prietenii au multa libertate de comportament in preajma unui privitor.

Partea frustranta este aceea ca privitorii pierd din vedere informatii pe care s-ar cuveni sa le retina. De pilda, daca esti parinte, este important sa observi ce fac copiii tai si sa le faci observatiile cuvenite atunci cand este cazul; privitorii nu observa cand copiii lor se incaiera sau cand se iau unul de altul.

Reticentii vor mereu acelasi lucru si nimic altceva

Reticentii iubesc ordinea si rutina; lucrurile stau mult mai bine atunci cand exista si un plan. Lor nu le plac experientele senzoriale noi si incearca sa pastreze totul in aceeasi stare. Cand lucrurile se schimba prea rapid, reticentii nu se simt in largul lor.

Ei prefera sa faca lucrurile, de fiecare data, in acelasi mod. Rutina le ofera confort, deoarece creierul percepe aceste senzatii ca familiare; aceasta familiaritate impiedica o reactie exagerata din partea creierului.

Reticentii isi formeaza o rutina

Reticentii doresc sa controleze cantitatea de informatii senzoriale care le parvine, o cantitate care nu doresc sa fie prea mare. Spre deosebire de cautatori, care isi doresc din ce in ce mai multe informatii, reticentii au nevoie de foarte putina informatie senzoriala ca sa se descurce.

Reticentii vor sa aiba perioade in care sa fie singuri. Ei stau departe de situatiile sociale, mai ales cele mai putin predictibile. De pilda, o petrecere este mai imprevizibila pentru ei decat o intalnire intre prieteni.

Daca aveti de-a face cu un reticent, aveti grija sa alegeti locuri in care acesta se poate refugia. E bine sa recunoasteti nevoia reticentului de a avea timp pentru sine, in care sa isi refaca fortele, si sa stiti ca nu va respinge atunci cand refuza sa petreaca timp cu voi.

Profitati de preferinta lui pentru ordine si curatenie lasandu-l sa faca curat in camara si sa indeplineasca sarcinile mai previzibile, precum curatenia in bucatarie dupa masa. Anuntati-l din timp cand vreti sa faceti o schimbare si oferiti-i ocazia sa se pregateasca inainte de a merge la evenimente sociale animate, precum o petrecere.

La munca, reticentii sunt predictibili si respecta regulile. Se poate conta pe ei ca vor respecta termenele-limita si ca vor pune toate materialele in ordine. Profitati de nevoia reticentului de a avea ordine in toate, dandu-i sarcini in care sa programeze, sa organizeze si sa conceapa structura indatoririlor altora. Trasati-i obiective si sarcini clare, precum si intervale limitate pentru proiectele in derulare.

Sensibilii tin cont  de tot ce ne inconjoara

Sensibilii au capacitatea de a observa majoritatea informatiilor senzoriale ce ne inconjoara. Ei sunt cei care stiu sigur cand ceva e indeajuns de tare, indeajuns de luminos sau indeajuns de moale. Ei ofera comentarii celor din jur despre modul in care percep lucrurile inconjuratoare.

De pilda, ei sunt cei care sesizeaza volumul televizorului, simt parfumul cuiva, ei sunt cei care taie eticheta de pe o haina. Intrucat sensibilii inregistreaza usor informatiile senzoriale din jur, ei risca sa fie distrasi cu usurinta.


Sensibilii observa ce se petrece in jur

Avantajul sensibilului este acela al unei receptivitati emotive deosebite fata de tot ce se petrece in jur. El e primul care detecteaza schimbarea in starea de spirit a unei persoane sau modificarea unei circumstante, drept pentru care este deseori considerat cel mai sensibil prieten sau membru de familie.

Sensibilii pot fi foarte creativi, fiindca ei observa mai multe detalii decat restul oamenilor. Partea mai putin buna este aceea ca sensibilii au tendinta sa se lase coplesiti de informatiile senzoriale pe care le primesc. Ei pot auzi lucruri pe care ceilalti nu le baga in seama; ei sunt foarte mofturosi la masa, intrucat percep si cele mai mici modificari in continutul, temperatura si gustul mancarii. In concluzie, tu carui tip de profil senzorial ii apartii?

DE CITIT

Traieste senzational de Winnie Dunn

Nu avem toti aceeasi nevoie de stimulare, dar este util sa stim care este aceasta.
(ED. TREI, 2012)

 

Material de Andreea Stoica

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top