Now Reading
De ce urmam lideri nepotriviti

De ce urmam lideri nepotriviti

In viata profesionala sau personala, deseori urmam sfaturile, viziunea sau ideile unor persoane pe care le admiram. Daca ni se si potrivesc, este o alta poveste. Iata de ce, uneori, urmam lideri nepotriviti si cum sa schimbam acest lucru.

 

Ai grija cu cine te insotesti…

Drumul nostru profesional sau personal, de multe ori este influentat de liderii pe care alegem, constient sau nu, sa-i urmam.

Iar anumite lucruri care urmeaza sa se intample in viata noastra, depind de persoana desemnata ca fiind punctul de reper.

Cand ne alegem liderii, cumva, atribuim o anumita putere de influentare a traseului vietii noastre.

Avand in vedere capacitatea liderilor de a-si pune amprenta asupra viitorului nostru, este important sa stim cui cedam o parte din viziunea noastra, de ce o facem si cum credem ca ne va afecta pe viitor.

Liderii nepotriviti sunt aceia ce ne conduc pe un drum ce nu l-am fi ales in mod constient, iar ceea ce traim drept consecinta, nu este inspre binele nostru fizic, psihic si spiritual.

 

O slaba autocunoastere

Una dintre cauzele pentru care urmam liderii nepotriviti este ca nu stim cine suntem, ce capacitati, aptitudini avem si ce ne ne dorim.

Abia cand vom sti ce anume ne defineste pe noi ca persoane, care sunt posibilitatile noastre de a actiona, ce ne-ar aduce multumire cu adevarat, care sunt punctele noastre slabe si cele puternice, abia atunci ne apropiem de o imagine cat mai clara si corecta a noastra. Atunci ne vom putea alege cu adevarat liderul potrivit.

 

Usor de manipulat

Un lider poate manipula grupul daca are in subordinea sa sau langa el, persoane ce au o imagine sine incompleta, defectuoasa, daca au o stima de sine scazuta sau o educatie precara.

Tot usor de manipulat sunt si persoanele ce nu au insuficiente informatii din domeniul respectiv sau sunt imature din punct de vedere emotional sau cognitiv.

Cu cat mai educati si dezvoltati din toate punctele de vedere suntem, cu atat mai greu este pentru ceilalti sa ne manipuleze in interesul lor propriu.

Din acest motiv, nu degeaba se pune accentul pe dezvoltarea personala. Iar pentru propria informare si dezvoltare profesionala, cititi cat mai mult! Formati-va singuri o opinie, apoi ascultati pe altii.

 

De ce urmam lideri nepotriviti

Cei ce-si doresc sa convinga, intotdeauna vor spune ce ne dorim sa auzim. Cand ne hotaram sa urmam un lider, ce ar trebui sa contribuie la alegerea lui este si analiza a ceea ce face acea persoana, nu doar ce ne promite sau isi propune.

Un om ce-si respecta promisiunile, ce respecta intelegerile cu alte persoane si isi indeplineste obiectivele propuse, cel mai probabil o va face si cu noi.

Este adevarat ca putem da o sansa celor ce pana acum nu si-au demonstrat aptitudinile, dar cand diferentele intre fapte si ceea ce auzim sunt prea mari, ar trebui sa ne dea de gandit in alegerea unui lider.

Sa invatam sa privim oamenii atat cu mintea cat si cu sufletul, si sa alegem constient si asumat!

 

Clarificarea propriilor obiective

Cand plecam intr-o calatorie, este de preferat sa stim macar cateva detalii despre drum, destinatie, ce urmarim sa obtinem sau sa traim de pe urma experientei respective.

La fel, cand ne alegem liderul, este de preferat sa stim unde ne-am dori sa ne conduca el sau sa ajungem impreuna.

Daca nu stim acest lucru, ii lasam lui toata aceasta responsabilitate si putere de decizie. Ne poate garanta cineva ca in calitatea lui de lider, pune mai presus interesul grupului sau al nostru daca ii dam libertate deplina si nu ne implicam?

Cum poate gati cineva o mancare pe gustul nostru daca nu ii oferim macar cateva repere referitoare la ce ne-ar placea? Poate o sansa, dar procentual este destul de mica.

Stabilirea unui obiectiv clar, ne ajuta sa urmam liderii potriviti noua.

In tot ce intreprindem ne punem amprenta personala. Fiecare om face acest lucru, aducand cu sine lumea lui interioara. Iar criteriile lui de functionare, pot sa nu corespunda cu ale noastre.

Stiind cine suntem si ce ne dorim, care sunt nevoile si motivatiile noastre, si reusind sa privim dincolo de aparentele celui ce-i atribuim rolul de lider, putem spune ca suntem mai aproape de liderul potrivit noua.

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ si psiholog clinician

Tel.: 0753.534.768

[email protected]

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

 

Citeste si:

Principalele calitati ale unui lider

Manipularea – cum sa o evitam

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top