Now Reading
Cum sa ne stabilim mai eficient obiectivele

Cum sa ne stabilim mai eficient obiectivele

Revista Psychologies

Fie ca este vorba despre obiective pe termen scurt, mediu sau lung, stabilirea acestora te ajuta sa ai o viziune completa asupra ceea ce esti si ceea ce faci in acest moment si ceea ce vrei sa faci si sa devii. Gasesti aici cateva idei despre cum poti fi mai eficienta in alegerea lor.

 

Cum iti identifici obiectivele?

Scopurile sau obiectivele sunt acele “rute” in functie de care pui in “scena” viitorul tau ideal. Ele reprezinta directia in care iti canalizezi atentia si efortul pentru a culege roadele muncii tale si de a transforma, pas cu pas, viziunea sau visurile in realitate.

Setarea obiectivelor te ajuta sa te concentrezi in acumularea de resurse si cunostinte. Acestea te vor invata cum sa-ti organizezi timpul intr-un mod constructiv, sa-ti evaluezi progresul, sa ajungi cat mai repede la indeplinirea obiectivelor finale si sa te bucuri pe deplin de reusitele tale.

Toti acesti pasi vor contribui la cresterea stimei si increderii de sine, iti vor scoate la suprafata aptitudini, abilitati si competente de care poate nici nu aveai habar.

Mai mult, iti vor alimenta motivatia si puterea pentru a depasi orice obstacol ce poate aparea in demersul transformarii visurilor tale in realitate.

Insa pentru ca acest demers sa fie unul incununat de succes este nevoie ca scopurile pe care ti le stabilesti sa fie concrete si construite pe o baza reala si sanatoasa.

In acest sens, este foarte important sa evaluezi cu atentie fiecare obiectiv in parte si sa le elimini pe cele care ti-ar putea pune piedica.

Trebuie sa le pastrezi doar pe acelea care sunt realizabile si se potrivesc cu visul tau, dar care, in acelasi timp, sunt in concordanta totala cu valorile si principiile tale de viata.

 

Relevanta obiectivelor

Alege scopuri care sa te motiveze, care au legatura cu prioritatile din viata ta si care au la baza o motivatie intrinseca. Atat timp cat motivatia vine din interior, vei gasi intotdeauna resurse pentru depasirea obstacolelor si vei evita amanarea actiunii.

Cand ai mai multe obiective de indeplinit, structureaza-le in functie de proritati. Alege doar acele obiective care au legatura cu visul tau si identifica ordinea cea mai fireasca, dar si cea mai buna, in care lucrurile ar trebui sa evolueze pentru a-ti indeplini scopurile cu succes.

Stabileste obiective provocatoare, dar reale. Se spune ca daca gandesti in stil mare, atunci vei actiona in stil mare. Asa ca nu fi prea indulgenta cu tine insati atunci cand iti setezi obiectivele, dar ai grija sa le construiesti pe o baza reala.

Cauta ca acestea sa nu imposibil de atins, dar nici foarte usoare, pentru ca in ambele situatii motivatia va fi afectata si vei fi tentata sa renunti mult prea usor. Provoaca-te!

Construieste obiectivele intr-o maniera pozitiva si concentreaza-te pe ceea ce iti doresti sa se intample si nu pe ceea ce incerci sa eviti.

Evita formularile negative, iar acolo unde detectezi urme de indoiala, reevaluaza obiectivul si vezi daca poate fi revizuit sau este mai bine sa-l elimini.

De asemenea, fii atenta la obiectivele care s-ar putea afla in contradictie si elimina riscul de a-ti crea blocaje in demersul tau.

 

Urmarirea obiectivelor

Traseaza obiective a caror finalitate o poti controla. Alege-le pe cele care nu depind de factori din mediul inconjurator, ci de performantele, de aptitudinile sau competentele tale, de cunostintele si de experienta ta de viata, precum si de vointa ta.

Alege obiective concrete si usor de masurat. Pe scurt, pentru a sti incotro vrei sa mergi este necesar sa iti cunosti destinatia. De aceea, atunci cand iti stabilesti un obiectiv este bine ca acesta sa fie concret si bine detaliat.

Fiecare detaliu va reprezenta un indiciu in functie de care te vei orienta daca esti in continuare pe directia buna sau te-ai abatut de la drumul tau. Intrebari precum “cand?”, “unde?” si “cum?” te pot ajuta sa-ti detaliezi si sa-ti trasezi cat mai concret directia in care urmeaza sa mergi.

Atunci cand iti fixezi obiectivele, stabileste si termene limita. Acest lucru te va motiva pe termen scurt, iar tu iti vei canaliza toate resursele pentru a duce planurile la bun sfarsit la termenul stabilit.

Fii eficienta si imparte fiecare obiectiv in obiective mai mici, transand astfel drumul pe care il vei urma, etapa cu etapa. Bucura-te de fiecare reusita si recompenseaza-te pentru efortul depus, insa nu pierde nicio clipa din ochi obiectivul final.

Alcatuieste un plan al atingerii obiectivelor tale in scris. Odata puse pe hartie, vei avea o imagine mult mai clara asupra acestora.

In plus, acest plan iti va fi de folos atat ca instrument de evaluare concreta a progreselor, dar si ca instrument de reevaluare a obiectivelor secundare, deoarece pe parcurs unele dintre acestea isi pot pierde din valoare sau necesitate.

Calea indeplinirii visului tau poate fi mai usoara sau mai anevoioasa, depinzand de cat de mult vei iesi din zona ta de confort.

Stii si tu ca nu va fi floare la ureche, insa oricate obstacole ai intampina, nu ceda. Chiar daca mai cazi, ridica-te, scutura-te si mergi mai departe spre visul tau.

 

De Andra Zaharia, psiholog, consilier vocational si dezvoltare personala, psihoterapeut integrativ in formare

Tel. 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top