Now Reading
Ghid de galanterie pentru barbati

Ghid de galanterie pentru barbati

Revista Psychologies

Avem nevoie de galanterie? Se spune ca politetea si manierele unui barbat sunt oglindirea respectului de sine. Iata un mic ghid pe care e bine sa si-l insuseasca fiecare domn.

 

Comportamentul, o carte de vizita

Modul in care un barbat se poarta cu cei din jur, constient sau inconstient, transmite o mie de informatii despre el ca om si despre valorile dupa care isi ghideaza viata. Altfel spus, prima impresie pe care o facem celor din jur in 5 secunde necesita luni pentru a fi schimbata in mintea lor.

Fie ca este vorba de o intalnire de afaceri, cu prietenii sau cu femeia pe care o curteaza, un barbat trebuie sa stie care sunt atuurile pe care manierele, politetea si galanteria i le pot pune la dispozitie.

Folosite in mod constient, bine dozate si mai ales bine alese ca moment, ele pot face diferenta dintre o impresie slaba, mediocra si una neuitat de pozitiva. Asadar, controlul si reglarea propriului comportament sunt foarte importante atunci cand interactionam cu ceilalti in societate.

Mesajul neauzit pe care il trasmitem unei alte persoane atunci cand ne purtam galant este ca ii purtam respect, ca ne pasa in mod real de cat de confortabil se simte in preajma noastra, precum si ca ne dorim sa prelungim si sa repetam experienta placuta a intalnirii cu aceasta. Iata cateva directii care, cu un mic efort personal, pot aduce rezultate impresionante in relatiile cu cei din jurul nostru.

 

Reuniunile

Un barbat bine educat nu va aparea in niciun context social fara sa aduca un cadou persoanei sau gazdei cu care se intalneste.

In functie de relatia deja stabilita cu aceasta persoana, el va putea sa personalize mai mult sau mai putin cadoul sau: de la un buchet de flori la un cadou mai potrivit cu dorintele si aspiratiile celui cu care se intalneste.

Asteptarile unui barbat galant de la cei din jurul sau trebuie sa fie cel putin la acelasi nivel ca asteptarile sale de la sine insusi. Un barbat galant nu va cere niciodata celor din jur ceea ce el insusi nu a oferit deja. El va fi primul care va saluta, primul care se va prezenta.

Va fi mereu pregatit sa interactioneze social, iar hainele sale precum si aspectul sau vor fi ingrijite si fara motiv de imputare. O igiena personala buna este mai importanta decat o haina croita la ultima moda atunci cand igiena lipseste. Atentie la detalii, lucrurile mici fac diferenta.

 

Intalnirile de orice fel

Va stii intodeauna sa faca o impresie buna. Va strange cu incredere si putere mainile barbatilor in timp ce va sta drept, va zambi si se va prezenta. El intotdeauna va astepta ca doamnele si domnisoarele sa ii intinda mana pentru a le-o strange. Daca doamna nu intinde mana, el nu insista.

Cat timp va dura o intalnire de afaceri, o intanire cu prietenii sau una cu o femeie, un barbat galant nu isi va verifica telefonul decat daca exista un motiv urgent si bine intemeiat pe care l-a facut cunoscut deja interlocutorilor sai. Astfel, le va transmite ca se bucura de compania lor si ca ii gaseste interesanti.

Un barbat galant va cere intotdeauna permisiunea unui domnisoare sau doamne inainte de a o ajuta in orice fel, de la deschiderea unei usi, trasul scaunului la masa si pana la a o ajuta cu bagajul sau cumparaturile ei.

El va evita orice subiect de discutie care ar putea degenera intr-o disputa. Nu va discuta cu persoane ce nu ii sunt foarte apropiate, intime, chestiuni precum politica, religia sau finantele proprii. El va avea foarte mare grija sa nu aduca motiv de insulta celor necunoscuti.

 

Comunicarea

Asculta cu interes ceea ce i se povesteste de catre interlocutor si este capabil oricand sa dea o replica prin care sa arate implicarea sa in discutie.

Astfel, un barbat galant arata ca este este interesat de ceea ce il preocupa pe interlocutorul sau. Daca insa subiectul nu este unul de interes pentru el, barbatul va asculta totusi cu atentie si, intr-un moment de respiro al discutiei, va propune un alt subiect mai interesant.

Un barbat educat va folosi curtoazia totodata pastrandu-si sinceritatea valorilor sale. Isi va exprima ideile in mod curajos pastrand gratia si blandetea in exprimarile sale. Nu va folosi un ton sau cuvinte dure si transante si isi va sustine punctul de vedere intr-un mod non-agresiv.

Atunci cand va simti ca nu mai poate sa isi mentina controlul in toiul unei discutii, este recomandat sa se scuze si sa se retraga din aceea discutie si la nevoie din tot cadrul social in care discutia a aparut.

 

The devil is in details

El va cere celorlalti doar concesii pe care insusi le-ar face in aceleasi circumstante si totodata se ridica la nivelul asteptarilor celor din jur.

Nu va intarzia daca el insusi nu tolereaza ca altii sa il faca sa astepte la intalnirile stabilite, si nu va astepta ca ceilalti sa accepte intarzierea sa ca un fapt dat, daca acest comportament nu este agreat deja in prealabil.

Acorda atentie lucrurilor mici, fara importanta pentru el, atunci cand ele nu pot fi evitate. O situatie fara importanta insa, care este urgenta prin natura sa, va primi atentia necesara pe moment, fara ca acest lucru sa aiba vreun impact negativ.

Un telefon neasteptat si urgent se poate rezolva in doua minute fara a se mai pomeni despre el ulterior in discutie. O incurcatura financiara cu chelnerul va primi exact atentia necesara pentru rezolvare, fara sa acapareze din atentia si subiectul discutiei.

Atunci cand este insotit de o femeie in oras, in primele intalniri, barbatul va achita singur nota de plata daca el a fost cel ce a lansat invitatia. Ulterior, daca domnisoara insista, se poate ajunge la o alta intelegere in legatura cu modul de impartire al notei de plata.

Comportamentul manierat nu este o trasatura necesara doar unor vremuri trecute. Pentru relatii armonioase si ageabile, galanteria, politetea si manierele au o importanta indiscutabila si in ziua de astazi, fiind expresia respectului fata de sine si fata de lume.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut

Tel.: 0723.590.365

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top