Now Reading
Imaginea de sine si succesul

Imaginea de sine si succesul

Perceptia pe care o avem despre sine ne poate face campioni sau perdanti. Este celebra (deja) profetie autoindeplinita. Iata mai jos cateva moduri de a-ti propulsa nitel imaginea de sine. Cateva idei de la Amy Morin, psihiatra americana specializata in psihologia succesului.

 

Fii propriul coach

Ceea ce crezi despre tine – abilitatile tale, castiguri sau fizicul propriu – va deveni real. Actiunile urmeaza gandurile. Pentru a avea succes, trebuie sa iti… pozitivezi deliberat gandirea.

Cand atitudinea ta e neproductiva si trebuie sa te abati de la gandirea negativa, fa apel la „coach“-ul interior, reprogrameaza-te. Gandirea negativa trebuie schimbata cu ganduri pozitive; concentreaza-te pe capacitatea ta de a-ti indeplini scopurile. Concentreaza-te pe actiune.

Invata si sa te expui unui stil pozitiv de gandire. Asta te poate ajuta sa te misti mai departe ori de cate ori ai parte de momente grele. Atitudinea trebuie sa fie cam asa: energie=miscare. Cu aceasta paradigma in minte, atitudinea te propulseaza inainte sau inapoi.

Descopera ceea ce te motiveaza. Gandeste-te la ce te-a motivat anterior. La ce scopuri vibrezi? Ce te inflacareaza? Daca stii ceea ce te motiveaza, stii ce anume iti da energie. Te motiveaza banii? Siguranta de sine? Stabilitatea? Frica sau mania?

Daca stii care e trigger-ul  tau, stii si cum sa iti reglezi discursul interior. „Vreau sa castig cu… mai mult. Astfel ca voi face asta si asta.“ Adopta o pozitie de putere, trage-ti umerii in spate, barbia sus. Limbajul nonverbal are o mare importanta in felul cum ne percepem pe noi insine sau cum ne percep altii.
 

Pune jaloane actiunii

Pune scopuri si jaloane actiunilor tale. Vizualizeaza scopurile. Mentine o atitudine de entuziasm. Cu cat crezi mai adanc in faptul ca scopul tau va fi atins, cu atat maresti sansele sa se intample.
 

Gestioneaza bine anxietatea

Cand provocarile apar in viata de zi cu zi, poti avea senzatia de lipsa de control. Te controleaza emotiile, nelinistea (ce voi face? Ma voi descurca?) Pentru a ramane optimist, disciplineaza mintea sa nu alunece pe panta catastrofismului. Si aminteste-ti ca gandurile sunt doar… ganduri. Nu realitatea. Daca vezi viitorul gri, nu inseamna ca el chiar va fi gri.

Anxietatea e doar frica proiectata. Concentreaza-te pe ceea ce poti controla in prezent. Fiecare gand este o samanta care iti programeaza atitudinea si comportamentul. Pentru a te mentine senin, invata sa te concentrezi pe solutii, nu pe probleme.
 

Fa o impresie pozitiva

Pentru a-ti atinge potentialul, trebuie sa fii placut si agreabil in echipa. Entuziasmul e contagios. Fii tu cel sau cea are ii inspira pe altii. „Vibe“-ul tau personal ii inspira sau ii alunga pe ceilalti. Cand ai o atitudine optimista, sociabila, cu umor, ceilalti vin natural catre tine si te ajuta.
 

Arata-te flamand de succes

Fii flamand de succes. Nerabdarea se va citi in conduita ta. Se va vedea ca abia astepti sa ajungi la munca ca sa faci fapte mari. Un angajament total e cea mai buna reteta impotriva anxietatii.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top