Now Reading
La ce e buna curiozitatea?

La ce e buna curiozitatea?

Auzim adesea ca pisica a murit din cauza ca a fost prea curioasa… Dincolo de cliseele culturale referitoare la curiozitate, dorinta noastra de explorare a zonelor noi si necartografiate ale realitatii este ceva profund uman si care ne face foarte bine. De fapt, e principalul ingredient care face ca viata sa fie o experienta minunata.

 

De unde si pana unde curiozitatea a omorat pisica?! Incerc de ceva vreme sa imi dau seama care sunt resorturile care au dat nastere la acest cliseu destul de raspandit. Sa fi fost necesar atunci cand niste parinti obositi nu mai stiau ce sa ii spuna unui copil prea curios?

Posibil. Pentru ca pare traducerea pe limba copiilor a unei interdictii destul de puternice. Ce sa-i spui ca sa nu-si bage degetele in priza? Evident, ii spui ca un animal simpatic a patit-o rau. Frica inhiba curiozitatea, asta e sigur!

Cand ne simtim confortabil, cand avem pe cineva care sa ne tina spatele, cand avem, asadar, atasamente sigure si reconfortante, este mai probabil sa adoptam comportamente exploratorii, cu alte cuvinte, sa fim curiosi.

Iata de ce, intre alte probleme cu originea in copilarie, absenta atasamentului bun (fata de mama, in special) da nastere la indivizi retrasi si fricosi, fara comportamente de explorare. Si asta nu e bine pentru nimeni. Omenirea s-a dezvoltat gratie celor care au fortat limitele, au explorat, au descoperit si au creat ceva nou.

 

Curiozitatea ne face fericiti

In cartea Curios? Descopera ingredientul care iti lipseste pentru o viata implinita (editura Trei, 2013), autorul, Todd Cashdan, spune: „Atunci cand ne dam seama ca o viata implinita in­seam­na mai mult decat sa fii fericit, se ridica o intrebare importanta. Respectiv, care este ingredientul fundamental pentru construirea unei existente implinite? Raspunsul este: curiozitatea“.

Asa este! Ne spunem ca daca am avea o casa mare, o masina, iubit/iubita, copii etc., am fi mai fericiti.

Dar adevarul este ca nu circumstantele ne dau sentimental suprem al implinirii (desi, sa recunoastem, e mai bine sa traiesti intr-o tara pasnica si civilizata decat intr-una cu razboi si saracie, deci conteaza mult si circumstantele).

Dar adevarul este ca, daca traim in conditii decente, restul experientelor comune – despre care credem ca ne vor face fe­riciti – nu ne aduc asa de multa satisfactie pe termen lung si foarte lung.

Psihologii care studiaza fericirea numesc acest fenomen „habituare hedonica“, mai pe limba noastra, „ne obisnuim cu orice“, cu binele mai ales.

Si nu mai sesizam nuantele, noutatea experientelor pe care le traim, fie ca este vorba de iubirea din cuplu, de prezenta copiilor in viata nostra, etc. Cheia? Curiozitatea. Sa cautam noi si noi experiente pentru a hrani creierul nostru avid de noutate.

 

Dar la ce este buna curiozitatea?

„In primul rand, curiozitatea ne motiveaza. Acest aspect este probat de gradul nostru sporit de interes si preferinta pentru noile experiente si informatii.

Atunci cand suntem manati de curiozitate, suntem dispusi sa parasim familiarul si rutina si sa ne asumam riscuri, chiar daca din aceasta cauza simtim neliniste si disconfort.

Pe cei care fac mai bine fata noutatii, care functioneaza optim intr-o lume imprevizibila, incerta si instabila, nu ii incomodeaza riscurile pe care le presupune asumarea unor noi provocari.

„De fapt, cei mai curiosi dintre noi isi doresc cu pasiune noutatea“, scrie Todd Cashdan in cartea citata. Asa este.

Exista un tip uman mai deschis catre noutate, mai creator, mai inventiv. Si mai sunt si conservatorii, cei care nu iubesc noutatea, care iubesc mai degraba rutina si previzibilitatea vietii – numai ca ei vor avea de furca in lumea aceasta, care inregistreaza schimbari la intervale tot mai mici.

Cu alte cuvinte, gustul pentru noutate si asumarea riscului ar trebui sa ne caracterizeze putin pe toti, pentru ca el inseamna ca suntem mai adaptabili. Lumea se schimba, nu ne asteapta.

 

Curiozitatea este buna in dragoste

Nu, nu e vorba numai de explorarea unor noi pozitii sexuale. Pana la urma, inventarul acestora este, si el, limitat.

Insa studiile arata ca partenerii care se implica impreuna in activitati noi (ba chiar riscante), se simt mai bine impreuna, au o satisfactie maritala crescuta si sanse mai mari sa imbatraneasca impreuna.

Cu alte cuvinte, doamnelor si domnilor, cultivati noutatea experientelor la care sa va supuneti. Fugiti de rutina activitatilor, de caracterul repetitiv al sarmalelor de sarbatori sau al locurilor obis­nuite de concediu…

Cand ati urcat ultima oara impreuna pe un munte? Sau cand ati luat macar masa impreuna intr-un restaurant nou?

Ca de picnic organizat pe un acoperis sau altceva excentric nu va intreb… Cashdan face o observatie buna.

Lipsa de curiozitate este teren propice pentru o varietate de pacate: stereotipie si discriminare, care, duse la extrem, se transforma in ura si violenta, siguranta exagerata de sine, ignoranta, care se soldeaza cu decizii neinspirate, dogmatism si gandire rigida, opusul flexibilitatii psihice.

Iata de ce trebuie sa cautam activ lucruri si experiente noi, care, la randul lor, sa ne trezeasca curiozitatea, iar acest cerc virtuos sa ne faca mai evoluati.

 

Curiozitatea, descoperirile, creativitatea

Einstein era un tip curios. Sigur, avea si geniu, dar daca nu-l punea la contributie explorand teritorii noi, probabil ca nu eram azi aici, noi toti.

Iar Einstein obisnuia sa spuna: „Majoritatea oamenilor se va opri dupa ce a gasit proverbialul ac in carul cu fan. Eu as continua sa caut, sa vad daca nu mai sunt si alte ace“.

Genial! Cu alte cuvinte, nu munca pe rupte, ci curiozitatea vie, interesul pentru ceva care poate fi acolo, e ceva ce poate constitui motivatia principala.

Asta scoate din ecuatie stresul muncii (daca ceea ce te motiveaza este curiozitatea, atunci munca devine placuta si tot vrei sa faci acel lucru).

Asadar, sa ne cultivam spiritul viu, dorinta de nou. Sa nu facem de multe ori acelasi lucru sau in acelasi fel. Sa incercam sa fim exploratori in orice: de la reteta de ciorba verificata, pana la incercarea de a scrie poezie.

Sa inovam, sa cautam medii noi, care stimuleaza creativitatea si curiozitatea.

Sa incurajam curiozitatea copiilor, sa le raspundem atenti la intrebari, sa le producem experiente bune, noi si multe, sa ii ducem in locuri noi.  Sa nu-i lasam fara stimulare de calitate.

Apoi sa aducem noutatea in viata noastra, sa citim mult (ce poate fi mai accesibil si mai evident nou decat o carte la cateva zile?), sa incercam sa ne cultivim curiozitatea fata de partener (si sa fim, la randul nostru, parteneri stimulanti, pe cat posibil noi si plini de surprize, pentru celalalt). Viata va fi, in acest fel, mai buna.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top