Now Reading
La varsta mijlocie, timpul personal devine finit

La varsta mijlocie, timpul personal devine finit

Revista Psychologies

Ce loc are prezenta copiilor in aceasta ecuatie? O femeie care are copii va fi mai stabila emotional la varsta mijlocie sau nu? Dar un barbat?

S.R.: De obicei, cresterea copiilor este unul dintre elementele care declanseaza aceasta criza. Criza de la jumatatea vietii coincide cu adolescenta lor. Cat timp copiii sunt mici, dependenti de parinti si sub controlul acestora, parintii pot pastra inca iluziile omnipotentei si nemuririi.

Crescand insa, e ca si cum parintii ar fi pusi fata in fata cu trecerea timpului si, pe masura ce copiii devin tot mai independenti si pleaca de acasa, parintii sunt nevoiti sa caute noi zone in care sa se manifeste creativ.

Nu ma refer la schimbari externe, concrete, de domiciliu, ci la schimbari interioare, autentice. Prin urmare, cu sau fara copii – care reprezentau sarcina perioadei anterioare, in care cautam un partener si intemeiam o familie –, ajunsi la jumatatea vietii, ne confruntam cu aceleasi provocari. E drept insa ca prezenta copiilor aduce satisfactii, care pot contribui la stabilitatea emotionala.

Cum vedem viata la aceasta varsta? Ni se schimba valorile?

S.R.: Ajunsi la jumatatea vietii, ne confruntam cu noi provocari. Ce sa valorizam mai mult: intelepciunea sau puterea fizica? Flexibilitatea sau rigiditatea mentala? Sa sexualizam relatiile sau sa punem mai mult accent pe latura lor sociala?

Sa ne extindem sfera de relatii interpersonale sau sa ramanem in cercul restrans al familiei, din care copiii vor pleca in curand? Este o perioada in care are loc o schimbare majora in modul in care investim in relatii. Nu mai putem trai centrandu-ne doar pe relatia de cuplu si pe familie, ci trebuie sa gasim noi solutii daca vrem ca viata sa ne ofere in continuare satisfactii. Sa fii pasionat de ceea ce faci sau sa descoperi activitati creative pare obiectivul principal al acestei perioade.

Sunt si oameni care nu fac aceasta faimoasa criza?

S.R.: Ar fi ca si cum ar exista oameni care ar putea opri trecerea timpului. Insa, e drept, exista oameni care se pot opri din dezvoltare, pot stagna intr-o perioada anterioara. Pe de alta parte, in unele cazuri e silentioasa, se desfasoara mai mult in interior, in altele e zgomotoasa si evidenta, uneori e suparatoare pentru cei din jur.


Poate ea sa fie prevenita?

S.R.: Daca am putea sa o prevenim, ar fi o mare pierdere, am fi lipsiti de sansa de a ne dezvolta. Putem insa sa incercam sa prevenim esecul traversarii ei. Pana la urma, este vorba despre a descoperi cum sa-ti canalizezi intelept energiile in loc sa le risipesti in vant. Pentru ca, vrem sau nu, timpul trece si imbatranim.

 

De Iuliana Alexa

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top