Now Reading
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citește și:

Află că și tu suferi de egoism oricât de mult încerci să ascunzi asta

3 mituri despre somn și nevoia de odihnă

Am un obiectiv, ce fac cu el?

Am citit nenumărate articole despre planificare, despre împărțirea unui obiectiv mare în unele mai mici și abordarea pe rând, pas cu pas, a fiecăruia. Teoretic, suntem pregătiți și știm ce avem de făcut. La proba practică, eșuăm deseori.

Pentru că nu avem timp, energie, apar alte „priorități” sau, responsabilități – termen pe care deseori îl folosim pentru a ne bloca inițiativele sau pentru a ne „judeca” pentru propriul egoism.

Dacă obiectivul meu este să citesc mai mult, cum să aloc timp cititului când sunt atâtea de făcut în casă și la serviciu? De energie, nu mai vorbim.

Dar tocmai faptul că ne pierdem în aceste sarcini mărunte și obositoare care la final de zi, săptămână și an ne lasă secătuiți de energie și chef este un semnal de alarmă.

Oare care este obiectivul meu real? Este încurajator să vrei să citești mai mult, chiar recomandat. Încearcă însă să nu îți stabilești un target fix: o carte pe săptămână/pe lună. Mai degrabă, gândește-te ce înseamnă acest obiectiv al tău?

 

Nevoia din spatele unui obiectiv

În mod normal, căutăm răspunsul simplu, de suprafață, la îndemnâna oricui. Am spus anterior că un obiectiv ar putea fi să îți dorești să citești mai mult.

De ce? Pentru că vrei să îți îmbogățești cunoștințele, pentru că e important să îți antrenezi creierul sau pentru că îți place literatura.

Dincolo de toate acestea însă, se pot regăsi și alte nevoi. Ține de noi să ne interogăm suficient, să fim atenți la noi înșine și să le descoperim.

Spre exemplu, timpul petrecut citind, este, în primul rând, timp cu și pentru tine. Poate una dintre nevoi este aceasta de deconectare de la sarcini, răspunderi și rutina zilnică.

Timpul alocat cititului înseamnă și o formă de relaxare, iar nevoia reală este aceea de a-ți permite, fără a te simți vinovată, să îți aloci un timp pentru a-ți reîncărca bateriile.

Poate cititul este o pavăză care diminuează sentimentul de vină: „nu am stat degeaba, am citit!”

Dar asta ar înseamna că nu reușești cu adevărat să îți respecți această nevoie. Este în regulă să ne alocăm momente în care nu facem nimic. Să stăm mai mult în pat, să ieșim la o plimbare, să facem o baie mai lungă.

Cititul poate fi simbolul unei activități plăcute, iar nevoia de a-i aloca timp este, de fapt, nevoia de a investi și în activități pentru tine, fără nicio legătură cu serviciul sau familia și responsabilitățile aferente.

Prin urmare, atunci când stabilim noi obiective, este util să petrecem timp cu noi înșine și să ne întrebăm care este, în realitate, nevoia noastră? Găsind-o, obiectivul va fi mai clar formulat, iar resursele de a-l atinge mai vaste.

Nu te vei simți vinovată dacă nu ai citit lunar câte o carte, ci vei aprecia faptul că te-ai întâlnit cu prietenii, ai revenit la un hobby, te-ai odihnit mai mult și, atunci când ai avut chef, ai și citit.

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top